21 de milioane de euro pentru valorificarea gunoiului de grajd

Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 de milioane de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a fost postat, vineri, în consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

„Iată că vom avea în România soluţii performante pentru producerea energiei din surse regenerabile, cum este biogazul pe bază de gunoi de grajd. Această investiţie reprezintă un sprijin important pentru fermele mari sau cooperativele agricole, care vor putea înfiinţa astfel de sisteme care să-i ajute la reducerea facturilor la energie prin reciclarea gunoiului de grajd. Totodată, rezolvăm problema gunoiului de grajd, care altfel ajunge pe câmpuri, dar şi problema emisiilor de metan”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Finanţarea acordată va fi utilizată pentru realizarea a cel puţin cinci sisteme de biogaz pentru comunităţi cu ferme foarte mari (cu capacităţi electrice de cel puţin 300 KWh şi capacităţi de încălzire de cel puţin 300 KWh, până la maximum 1 MWh electric şi 1MWh termic). În privinţa tipurilor de solicitanţi care pot depune cereri de finanţare, aceştia sunt: fermele mari, cooperativele agricole, parteneriatele între acestea, parteneriatele între ferme/cooperative agricole şi Unităţile Administrativ-Teritoriale (UAT), parteneriatele între ferme (indiferent de dimensiune) şi întreprinderi (altele decât ferme) sau parteneriatele între ferme/cooperative agricole/UAT şi întreprinderi.

M. S.

One Thought to “21 de milioane de euro pentru valorificarea gunoiului de grajd”

  1. […] sprijin important pentru fermele mari sau cooperativele agricole, care vor putea… Articolul 21 de milioane de euro pentru valorificarea gunoiului de grajd apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment