24 Martie, Ziua Mondială de lupta împotriva tuberculozei

Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei, aniversată anual la data de 24 martie, a fost marcată şi la nivel local de voluntarii Crucii Roşii filiala Sălaj. Aceştia au organizat pe platoul din centrul oraşului o acţiune – flashmob „Stop Tuberculozei”, prin care, înarmaţi cu pancarde şi pliante informative au informat trecătorii şi au transmis mesaje de conştientizare şi prevenire a acestei boli. „Acţiune de astăzi reprezintă o activitate a Crucii Roşii, organizată cu ocazia Zilei Internaţionale de luptă împotriva tuberculozei. Astăzi, voluntarii Crucii Roşii, împreună cu alţi voluntari de la liceele din municipiul Zalău: Colegiul Naţional Silvania, Alesandru Papiu Ilarian, de la Liceul Teoretic Gheorghe Şincai şi de la şcoli gimnaziale se vor plimba pe platoul din centrul oraşului şi vor împărţi pliante cu informaţii despre prevenirea acestei boli, răspândită în ţara noastră”, a precizat înainte de începerea acţiunii Florin Păuşan – voluntar al Crucii Roşii filiala Sălaj.
Ziua de 24 martie semnalează anual faptul că tuberculoza încă este o problemă majoră de sănătate publică constituind o ocazie unică de a atrage atenţia asupra problemelor complexe medicale şi sociale provocate de această boală, iar acţiunea a fost organizată cu scopul de a creşte gradul de conştientizare în rândul populaţiei.
Tuberculoza este o boala infecto – contagioasă, produsă de bacilul Koch, care poate afecta orice organ al corpului, cel mai adesea localizându-se la nivelul plămânului. Ca simptomatologie specifică se remarcă prin: tuse persistentă cu durată mai mare de trei săptămâni, pierderea în greutate, oboseală, febră, transpiraţii nocturne, greutate în respiraţie, iar uneori poate apărea expectoraţie cu sânge. Tratamentul este obligatoriu şi este gratuit inclusiv pentru persoanele neasigurate, însă acesta trebuie urmat sub supraveghere medicală.

Leave a Comment