Din această iarnă, subvenţii pentru cei care îşi încălzesc locuinţa cu energie electrică

Guvernul intenţionează să introducă din această iarnă subvenţia la încălzire pentru persoanele singure şi familiile cu venituri reduse care folosesc ca sursă de încălzire energia electrică. Introducerea subvenţiei pentru acest tip de energie este prevăzută într-un proiect aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).
Dacă până în prezent familiile şi persoanele singure cu venituri reduse care utilizează ca sursă de încălzire în perioada sezonului rece energia termică, gazul, lemnele, cărbunii sau combustibilii petrolieri, beneficiau de subvenţii, începând cu luna noiembrie 2013, este posibil ca aria de acordare a ajutorului de încălzire să fie extinsă şi pentru cei care utilizează ca sursă de încălzire energia electrică.
Potrivit unui proiect de hotărâre, privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, lansat în dezbatere publică până la data de 4 august 2013, pe site-ul MMFPS, ajutoarele băneşti se acordă persoanelor sau familiilor care realizează un venit de până la 615 lei de persoană. Acestea se vor acorda lunar, pe toată perioada sezonului rece, noiembrie 2013 – martie 2014 şi variază între 240 şi 48 de lei. Astfel, familiile sau persoanele singure, cei care au un venit foarte mic de până în 155 de lei, vor beneficia de un ajutor de încălzire lunar de maxim 240 de lei, iar cei cu venituri de maxim 615 lei de persoană vor primi o reducere de 48 de lei lunar. Potrivit MMFPS, dacă venitul lunar al solicitanţilor de ajutoare de încălzire în perioada sezonului rece este cuprins între 115,1 şi 210 lei de persoană, ajutorul primit de la stat este de 216 lei; pentru cei cu venituri cuprinse între 210,1 şi 260 de lei ajutorul va fi de 192 de lei lunar; la un venit cuprins între 260,1 şi 310 ajutorul este de 168 de lei; la un venit situat între 310,1 şi 355 de lei, ajutorul este de 144 de lei; la un venit cuprins între 355,1 şi 425 de lei, ajutorul de încălzire este de 120 de lei; la un venit între 425,1 şi 480 de lei, ajutorul este de 96 de lei; la un venit cuprins între 480,1 şi 540 de lei, venitul este de 72 de lei.

Ajutorul de încălzire doar cu anchetă socială
Toate persoanele care vor solicita acordarea ajutorului de încălzire vor fi supuse unor anchete sociale riguroase pentru a se atesta veridicitatea condiţiilor de îndeplinire. Potrvit MMFPS privind acordarea subvenţiei la încălzirea locuinţei, în perioada noiembrie 2013 – martie 2014 se impune introducerea obligativităţii prezentării de documente justificative referitoare la componenţa familiei, veniturile realizate, situaţia juridică a locuinţei dar şi efectuarea anchetei sociale la stabilirea dreptului. În toată perioada de iarnă care urmează, guvernul estimează că valoarea totală a subvenţiilor va ajunge la peste 556 de milioane de lei.
Anul trecut la nivelul judeţului Sălaj au fost înregistrate la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) peste 8.600 de cereri de acordare a ajutorului de încălzire, beneficiarii fiind familii care au utilizat energie termică, gaz, lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri.

Leave a Comment