Rețea de traficanți destructurată în Sălaj: patru persoane condamnate la închisoare

Patru persoane din Sălaj, dintre care trei bărbați și o femeie, au primit pedepse cu închisoarea după ce au fost găsite vinovate de trafic de droguri de mare risc și comercializarea de substanțe cu efecte psihoactive. Aceștia sunt judecați într-un amplu proces disputat de mulți ani la Tribunalul Sălaj. Inculpații Pirui Andrei Adrian, Toloman Prodan Mădălina Maria, Breazdău Radu Bogdan și Onuțan Gabriel Szilard au fost condamnați la executarea unor pedepse privative de libertate, cuprinse între 1 an și 2 luni și 10 ani de închisoare. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Mai mult, acuzații din dosar sunt vizați și de săvârșirea altor infracțiuni, de la trafic de droguri de mare risc, la conducere fără permis și uz de fals.

Femeie condamnată la peste trei ani de închisoare

Inculpata Toloman Prodan Mădălina Maria, în vârstă de 30 de ani, a fost condamnată pentru săvârșirea a șapte acte materiale de trafic de droguri de mare risc. Instanța i-a aplicat o pedeapsă de 3 ani și 4 luni închisoare, cu deducerea perioadei petrecute în arest preventiv și la domiciliu. Mai mult, ca pedeapsă complementară, femeia a rămas fără dreptul de a fi aleasă în funcții publice, de a comunica sau de a se apropia la mai puțin de 100 m de Pirui Andrei Adrian, inculpat în dosar, dar și de alte două femei, în calitate de martori, pentru o perioadă de patru ani.

Administratorul unei firme locale, cea mai mică pedeapsă

Inculpatul Breazdău Radu Bogdan, în vârstă de 40 ani, în calitatea sa de administrator al unei firme locale, a fost condamnat la 1 an și 2 luni de închisoare pentru săvârșirea a 71 de acte materiale cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Pe lângă aceasta, bărbatul a primit din partea instanței interdicții privind drepturile electorale și apropierea de inculpatul Pirui Andrei Adrian, dar și de mai mulți martori importanți în dosar, pentru o perioadă de patru ani. De asemenea, autoritățile au dispus confiscarea unei sume de 6.340 lei, bani proveniți din valorificarea acestor substanțe.

Tânăr recidivist, aproape cinci ani după gratii

Un alt inculpat vizat în dosarul privind traficul de droguri este Onuțan Gabriel Szilard, în vârstă de 30 de ani, recidivist cunoscut deja în rândul autorităților. Acesta a fost condamnat pentru efectuarea a 121 de acte de operațiuni cu substanțe psihoactive, în context de recidivă postcondamnatorie. Tânărul a primit o pedeapsă totală de 4 ani și 8 luni închisoare, după contopirea a două sentințe: 2 ani de închisoare pentru actele privind traficul de substanțe, dar și alți patru dintr-o condamnare anterioară pentru fapte similare. Instanța judecătorească a dedus perioada executată în perioada 2022 – 2025, prevalarea de probe biologice și interzicerea contactului cu inculpatul Pirui Andrei Adrian și mai mulți martori. De asemenea, tribunalul a dispus confiscarea sumei de 10.650 lei de la Onuțan Gabriel Szilard, provenită din valorificarea substanțelor.

„Greul” și ani grei după gratii

Inculpatul Pirui Andrei Adrian a fost găsit vinovat pentru comiterea a aproape 900 de acte materiale de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, dar și pentru trafic de droguri de mare risc. Potrivit sentinței, faptele din prezentul dosar au fost survenite cu o condamnare anterioară de 3 ani de pușcărie, pronunțată de Judecătoria Zalău, suspendată și reactivată ulterior. Potrivit documentelor judiciare, instanța a decis contopirea a trei pedepse: 7 ani de închisoare pentru trafic de droguri de mare risc, 5 ani de închisoare pentru operațiuni cu substanțe psihoactive, dar și alte pedepse din alte dosare privind conducerea fără permis și uz de fals. Organele judiciare au stabilit ca inculpatul să fie condamnat la 10 ani de închisoare cu executare. Mai mult, instanța a dispus și o pedeapsă complementară, prin care inculpatului îi interzis contactul cu ceilalți acuzați din dosar și cu alte persoane implicate ca martori, precum și interzicerea unor drepturi civile și politice, pentru o perioadă de 4 ani. Totodată, autoritățile au dispus confiscarea sumei de 140.775 lei și 8.000 euro, bani proveniți din valorificarea drogurilor și substanțelor psihoactive.

Interdicții în numele inculpaților

Toți acuzații au parte de interdicția de a fi aleși în instituții publice, de a ocupa funcții în autorități publice, de a comunica sau de a se apropia la o distanță mai mică de 100 de metri de anumiți martori din dosar pentru o perioadă de patru ani. Mai mult, instanța a dispus confiscarea de telefoane mobile folosite în activitatea infracțională, dar și prelevarea de probe biologice pentru Sistemul Național de Date Genetice Judiciare (SNDGJ).

Leave a Comment