Cartea lui Mircea Groza revine în librăriile Cărturești Online

Vești bune. Cunoscuta carte scrisă de sălăjeanul Mircea Groza „Zămuri, supe, zupe şi năcreli” revine în librăriile Cărturești după ce stocul initial a fost epuizat. Revenirea este una exclusiv pentru librăriile Cărturești Online. Volumul conține 182 de rețete de supe/ciorbe, bogat ilustrate, culese în peste 40 de ani de Mircea Groza de la bătrânii din satele sălăjene. Rețetele sunt scrise în limbaj regional, o transliterare fonetică, prin care autorul încearcă să conserve atât patrimoniul culinar cât și specificul zonei. Volumul beneficiază și de un glosar cu sute de termeni explicați. Mircea este unul dintre cei mai renumiți culegători de rețete vechi de la noi, arheolog culinar și mentor pentru mulți bucătari. Activitatea sa a fost remarcată de autoritățile locale și centrale, asociațiile de bucătari naționale și internaționale și ONG-uri fiind recompensat cu zeci de premii de excelență pentru activitate. Prefața cărții este semnată de Cătălin Ștefănescu căreia îi urmează o scrisoare de la Grigore Leșe. Postfața îi aparține lui Cosmin Dragomir iar, pe coperta IV, Oana Coantă, Adi Hădean și Radu Dumitrescu recomandă acest volum. Fotografia și conceptul copertelor aparțin lui Răzvan A. Voiculescu. „Aveți în fața dumneavoastră o carte document care ilustrează bogăția patrimoniului nostru gastronomic. Imaginați-vă că am selectat doar 182 de rețete din cele aproximativ 400 culese de Mircea Groza încercând să să evităm zămurile care seamănă destul de mult. Volumul este rezultatul a peste 40 de cercetări, iar o viață dedicată păstrării tradițiilor nu poate fi cuantificată în lei. Colecția de rețete a lui Mircea Groza completează o bibliografie de profil sărăcăcioasă și vorbește despre identitatea culinară românească. Rămâne doar să ne întrebăm de ce majoritatea restaurantelor de la noi se încăpățânează să vândă doar cinci-zece rețete standard”, a declarat Cosmin Dragomir.

Leave a Comment