Investiții masive în sănătatea sălăjeană. Centrul Oncologic, o prioritate

Principalele proiecte de investiții în spitalele sălăjene au fost prezentate astăzi într-o conferință de presă susținută de președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu, și europarlamentarul Cristian Bușoi, responsabilul Parlamentului European în relația cu Agenția Europeană pentru Medicamente.

Întâlnirea cu presa a fost precedată de o discuție a celor doi oficiali cu principalii factori de decizie din sănătatea sălăjeană, cu managerii de spitale, cu reprezentanți ai medicilor și cu directorii instituțiilor publice din domeniul sanitar. Principalele probleme semnalate au fost cele de infrastructură și de personal. Da, Sălajul este deficitar mai ales în privința medicilor de familie, dar europarlamentarul Cristian Bușoi crede că problema poate fi rezolvată prin proiecte de modernizare a spitalelor și de dezvoltare a rețelei de medicină de familie astfel încât să devină mai atractivă. Problema medicilor de familie nu există doar în Sălaj, conform europarlamentarului. Interesul viitorilor medici pentru medicina de familie este scăzut, cei mai mulți alegând să se specializeze în diferite domenii. Vestea bună este că mai multe cabinete medicale de familie din Sălaj se regăsesc deja pe listele Ministerului Sănătății cu proiecte de modernizare și dotare prin intermediul fondurilor europene. Revenind la conferința de presă, liderul administrației sălăjene, Dinu Iancu Sălăjanu, a declarat că proiectele de modernizare, reabilitare și dotare a Spitalului Județean de Urgență Sălaj sunt unele concrete, toate vizând îmbunătățirea activității medicale și asigurarea unor servicii de calitate la nivel local. Prin intermediul acestor investiții, care totalizează sute de milioane de lei, sălăjenii nu vor mai fi nevoiți să apeleze la serviciile unor centre universitare sau spitale din alte județe, în special la cele clujene. Dinu Iancu Sălăjanu a precizat că prioritare sunt realizarea unui Centru Oncologic, modernizarea blocului operator al Spitalului Județean de Urgență Zalău și investițiile în sectorul de terapie intensivă. Necesitatea construcției Centrului Oncologic este dată de numărul tot mai mare de pacienți cu diferite forme de cancer, iar mulți sunt puși în situația de a apela la serviciile unor centre oncologice din alte județe. În privința blocului operator, președintele CJS a explicat că la preluarea mandatului său, spitalul funcționa cu trei săli de operații, iar apoi au fost date în folosință toate cele cinci săli pentru intervenții chirurgicale.

Construcții noi

Un alt aspect asupra căruia s-a oprit președintele CJS este cel referitor la investițiile în clădiri vechi. Dinu Iancu Sălăjanu a apreciat că este timpul să se treacă la investiții în clădiri noi, în proiecte noi, în spații medicale noi. Au fost trecute apoi în revistă cele mai importante proiecte de investiții în infrastructura medicală sălăjeană, în special cele de la Spitalul Județean de Urgență Zalău. Unul dintre ele vizează extinderea, modernizarea și dotarea UPU – SMURD, un alt proiect are în prim plan dotarea cu aparatură medicală a Ambulatoriului Integrat de Specialitate, iar un al treilea proiect este cel privind construcția unui heliport. În cazul heliportului, situația este una puțin mai dificilă pentru că este greu de găsit inclusiv o societate autorizată în efectuarea unor astfel de lucrări.

Ambulatoriu în Cehu Silvaniei

Un alt proiect este cel privind amenajarea unui ambulatoriu în orașul Cehu Silvaniei. O asemenea unitate medicală este așteptată de ani și ani de locuitorii care sunt obligați să vină la Zalău sau Jibou pentru a beneficia de servicii medicale de specialitate. Prevenirea infecțiilor nosocomiale în Spitalul Județean de Urgență Zalău prin achiziționarea de echipamente specifice de sterilizare și decontaminare și prin dotarea laboratorului de analize de microbiologie, dar și dotarea secțiilor de terapie intensivă pentru nou–născuți cu echipamente pentru îmbunătățirea programului de screening sunt alte proiecte care urmează să fie implementate.

Termenele de finalizare?

Întrebat când urmează să fie finalizate aceste investiții, președintele Consiliului Județean Sălaj a explicat că deocamdată nu poate avansa date certe, la mijloc fiind vorba despre aprobarea finanțării pentru anumite proiecte, de alocări din bugetul local, de găsirea firmelor de specialitate care pot efectua lucrările sau pot asigura materialele medicale necesare. Desigur, a precizat Dinu Iancu Sălăjanu, există și priorități. Ambulatoriul din Cehu Silvaniei trebuie finalizat în acest an, dar construcția Centrului Oncologic presupune timp, investiția fiind una de aproape 200 de milioane de lei. La rândul său, europarlamentarul Cristian Bușoi a declarant că finanțarea europeană este extrem de importantă pentru realizarea de investiții în sectorul medical românesc, iar unul dintre rolurile sale importante în această perioadă este tocmai de a le vorbi autorităților județene și locale despre aceste finanțări, despre oportunitățile existente.

One Thought to “Investiții masive în sănătatea sălăjeană. Centrul Oncologic, o prioritate”

  1. […] Principalele proiecte de investiții în spitalele sălăjene au fost prezentate astăzi într-o conferință de presă susținută de președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu, și europarlamentarul Cristian Bușoi, responsabilul Parlamentului European în relația cu Agenția Europeană pentru Medicamente. Întâlnirea cu presa a fost precedată de o discuție a celor doi oficiali cu principalii factori de decizie din sănătatea sălăjeană, cu managerii de spitale, cu reprezentanți ai medicilor și cu directorii instituțiilor publice din domeniul sanitar. Principalele probleme semnalate au fost cele de infrastructură și de personal. Da, Sălajul este deficitar… Citeste mai mult […]

Leave a Comment