Creativitatea, celebrată la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Șimleu Silvaniei

„Logica te duce de la A a Z; imaginația te duce oriunde.”  Albert Einstein

Vineri, 20 mai 2022, la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”, Șimleu Silvaniei s-a desfășurat ediția a V-a 2022, a concursului Festivalul Ideilor Creative, concurs care se adresează elevilor din clasele VII-XII.

Cu fiecare ediție, Festivalul Ideilor Creative a devenit tot mai atractiv pentru elevi, acest lucru se reflectă în numărul mare de lucrări înscrise la această ediție, respectiv 136, precum și în numărul mare de participanți, peste 200, elevii având posibilitatea să participe atât individual, cât și în echipaj de maxim 4 persoane. Concursul Festivalul Ideilor Creative s-a  desfășurat în acest an pe 6 secțiuni: Tehnic, Științe, Informatică și TIC, Economic, Creație literară și Creație artistică (arte vizuale).

Lucrările participante în concurs au fost valoroase, interesante, inovative și originale, cu alte cuvinte s-au înscris perfect în ideea concursului, evaluarea fiind o provocare pentru juriile desemnate în a oferi premii și mențiuni unui număr de 30 lucrări din totalul înscris în concurs.

Câștigătorii locului I la fiecare secțiune sunt următorii: Tehnic: Tunyogi Alexandra, Oros Sebastian-Gabriel, Crișan Adrian, Coste Lucian-Marcel (APIBOT – Robotul salvator, Colegiul Tehnic „Al. P. Ilarian” Zalău, prof. coord. Alexandru Mureșan); Științe – Pop Alexandru Constantin (Trucuri matematice, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Șimleu Silvaniei, prof. coord. Sorina Păcurar); Informatică și TIC – Sabău Alexandra Denisa (Utilizare platformă JobRouter, Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, prof. coord. Otilia Vasil); Economic – Szuhanyi Tekla-Orsolya, Pop Ștefan, Gorgan Sidonia, Ilieș Andreea (F.E. Bellissima S.A. Colegiul Tehnic „Al. P. Ilarian” Zalău, prof. coord. Daniela Flavia Gozman); Creație literară – Sabou Gabriel (Interogație, Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, prof. coord. Lucia Fiț); Creație artistică – Arte Vizuale – Bodnar Maria Andreea (Repurpose, Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, prof. coord. Otilia Vasil).

Premiile au fost asigurate de către sponsorii concursului: TenarisSilcotub, Hanna Instruments Nușfalău care au oferit premii consistente, constând în produse, tuturor elevilor premiați și SC Simex SA a oferit 7 premii în bani celor clasați pe locul I și câștigătorului premiului special Ideea Creativă. Alți sponsori care susțin anual acest festival sunt SC Costui SRL și SC Dacii Co SRL.

Am avut onoarea și bucuria să se alăture festivalului nostru, partenerii instituției noastre, Facultatea de Ingineria Materialelor și a Mediului de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, prin reprezentanții desemnați, care au prezentat experimente inedite și atractive elevilor participanți și vizitatorilor la standuri. De asemenea, ne-a onorat prezența domnului primar al orașului, Cristian Lazăr, care a ținut un discurs motivațional și plin de inspirație pentru tânăra generație de elevi.

Scopul festivalului este organizarea unui cadru educațional care să ofere posibilitatea elevilor să se exprime creativ prin elaborarea și prezentarea a unori idei şi creaţii proprii, noi și originale, în domeniul tehnico-ştiinţific și artistic.

Un argument care stă la baza iniţierii acestui proiect, constă în convingerea noastră că în fiecare elev există potențial creativ, care trebuie evidențiat, educat și pus în valoare. Acest proiect își propune să susțină dezvoltarea potenţialului creativ şi aptitudinal al elevilor, creşterea încrederii în sine și formarea unei atitudini proactive.

Stimularea creativității elevilor trebuie să înceapă odată cu formularea obiectivelor instructiv-educative. Cultivarea imaginației nu trebuie să fie un scop secundar, ea trebuie să figureze alături de educarea gândirii, de formarea competențelor profesionale sau lingvistice, dar pentru aceasta este necesar să combatem conformismul și rutina.

Prof. coordonator,

consilier școlar Camelia Bîrsan

2 Thoughts to “Creativitatea, celebrată la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Șimleu Silvaniei”

  1. […] „Logica te duce de la A a Z; imaginația te duce oriunde.”  Albert Einstein Vineri, 20 mai 2022, la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”, Șimleu Silvaniei s-a desfășurat ediția a V-a 2022, a concursului Festivalul Ideilor Creative, concurs care se adresează elevilor din clasele VII-XII. Cu fiecare ediție, Festivalul Ideilor Creative a devenit tot mai atractiv pentru elevi, acest lucru se reflectă în numărul mare de lucrări înscrise la această ediție, respectiv 136, precum și în numărul mare de participanți, peste 200, elevii având posibilitatea să participe atât individual, cât și… Citeste mai mult […]

  2. […] „Logica te duce de la A a Z; imaginația te duce oriunde.”  Albert Einstein Vineri, 20 mai 2022, la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”, Șimleu Silvaniei s-a desfășurat ediția a V-a 2022, a concursului Festivalul Ideilor Creative, concurs care se adresează elevilor din clasele VII-XII. Cu fiecare ediție, Festivalul Ideilor Creative a devenit tot mai atractiv pentru elevi, acest lucru se reflectă în numărul mare de lucrări înscrise la această ediție, respectiv 136, precum și în numărul mare de participanți, peste 200, elevii având posibilitatea să participe atât individual,  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment