La Casa Memorială “Iuliu Maniu” din Bădăcin, întâlnire cu poeta Ana Blandiana

Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin a găzduit la finalul săptămânii trecute un eveniment inedit „Întâlnire cu poeta Ana Blandiana”. Activitatea a fost organizată în colaborare cu Fundația „Corneliu Coposu”, Fundația Academia Civică, Fundația Culturală Memoria, Fundația Hanns Siedel, Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Muzeul Județean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău şi Consiliul Județean Sălaj. În prezența unui public numeros au fost lansate două cărți “care vorbesc” despre personalitatea Seniorului Corneliu Coposu, cel care avea să fie socotit drept cel mai important om politic din perioada postcomunistă și de la a cărui naștere s-au împlinit 108 ani. Este vorba despre cartea „Corneliu Coposu sub lupa Securității”, autor dr. Marin Pop, care a primit în anul 2021, din partea Fundației Culturale “Memoria” din București, premiul pentru cea mai bună culegere de documente şi “Poemele” – o carte a lui Corneliu Coposu, care cuprinde poeme compuse pe parcursul celor 17 ani de detenție și scrise pe hârtie abia după ieșirea din închisoare.

Carte conține și un CD pe care sunt aceste poeme şi sunt imprimate cu vocea inconfundabilă a regretatului actor Ion Caramitru. La eveniment au fost prezenţi: Ion-Andrei Gherasim – președintele Fundației “Corneliu Coposu”, Ana Blandiana – Fundația Academia Civică, Silvia Colfescu – Editura “Vremea” (Zoom), Marin Pop de la MJIA Zalău, dr gen. Crăciun Leucea, Gheorghe Bancea, directorul Casei Corpului Didactic Sălaj, Cosmin Budeancă – redactor coordonator revista “Memoria” și expert la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, P.S. Virgil Bercea – epsicop Român Unit Greco-Catolic de Oradea, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene. De asemenea, au luat parte şi reprezentanții ai instituțiilor de învățământ și de cultură din județele Sălaj, Bihor și Maramureș, care împreună cu Casa Corpului Didactic Sălaj și Școala Gimnazială nr. 1 Pericei, coordonaţi de profesora Maria Borz, au inițiat un proiect educativ cu titlul „Poezia închisorilor” – inclus în Calendarul Proiectelor Educative Județene 2022. În foișorul Casei Maniu a fost realizată expoziția de desene cu titlul „Iuliu Maniu – model educativ”, desene realizate cu ocazia acestui eveniment de elevii coordonați de învăţătoarea Florica Bodea. De asemenea, cei prezenţi la „Întâlnirea cu poeta Ana Blandiana” au avut parte şi de premiera filmului „Remember Iuliu Maniu – 1986”, un film documentar realizat de Casa Memorială “Iuliu Maniu” Bădăcin în colaborare cu Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov, care  vorbește despre curajul unui grup de tineri de a-l comemora pe Iuliu Maniu, la 33 de ani de la moartea sa. Momentul a fost organizat în primăvara anului 1986, la Dealul Țarinei din Bădăcin. În 1986 un grup de tineri din Bădăcin, cu vârste cuprinse între 15 și 24 ani, organizați de Ioan Pop (zis Poetul) și studentul Nicolae Pop, s-au reunit în seara zilei de 6 martie 1986 la mormintele familiei Maniu din Dealul Țarinei din Bădăcin, unde au depus o coroană de flori pe care au scris “Remember Iuliu Maniu”, au cântat “Imnul lui Iuliu Maniu”, compus de Ioan Pop, au aprins lumânări pe care le-au așezat în forma inițialelor I.M. și au vorbit despre personalitatea marelui om politic. A doua zi toți au fost duși la sediul securității din Zalău unde au fost anchetați. De asemenea au fost răsplătiţi cu o diplomă de merit și cei care au avut inițiativa și au lucrat la realizarea acestui film: Ana-Maria Borz, Cristian Pușcaș şi Dan Mascaș.

2 Thoughts to “La Casa Memorială “Iuliu Maniu” din Bădăcin, întâlnire cu poeta Ana Blandiana”

  1. […] Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin a găzduit la finalul săptămânii trecute un eveniment inedit „Întâlnire cu poeta Ana Blandiana”. Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    Coposu a gost urmărit întâi de Siguranță, oare de ce ?

Leave a Comment