Cum să adormi mai repede noaptea: 4 metode simple care funcționează

Sursa foto: Vivre

 

Insomnia este o afecțiune tot mai des întâlnită în societatea actuală, indiferent de vârstă. Aceasta poate fi cauzată de stres, anxietate, cofeină, dar și obiceiuri nesănătoase legate de programul de somn. Nu aștepta să observi probleme serioase la acest capitol, ci stabilește-ți un ritual de somn care te ajută să le eviți.

 

Îți prezentăm câteva metode simple pe care le poți aplica în fiecare zi și căror aspecte trebuie să le oferi atenție:

1. Înlocuiește pernele și salteaua

Poziția în care dormi poate fi una dintre cauzele principale pentru calitatea redusă a somnului tău. Din acest motiv, trebuie să acorzi atenție felului în care te trezești dimineața, în special dacă observi dureri la nivelul coloanei și gâtului.

 

Perna pe care dormi trebuie să-ți ofere suficient confort și în special, sprijin gâtului. Întreaga coloană este supusă unei presiuni considerabile dacă ai o pernă prea mare și tare, care dezechilibrează poziția naturală a corpului.

 

De exemplu, dacă dormi cel mai des pe spate, perna trebuie să fie una cât mai subțire, iar coloana cervicală să se afle la același nivel cu spatele. Alege perne de calitate care încurajează o poziție cât mai naturală. Același lucru se aplică saltelelor, așa că îndreaptă-ți atenția spre cele cu spumă cu memorie sau cu arcuri împachetate.

2. Renunță la timpul petrecut în fața ecranului

Dacă expresia „în fața ecranului” te duce cu gândul la televizor, gândește-te de câte ori te culci doar după ce petreci mai mult timp în fața ecranului smartphone-ului, de asemenea. Lumina albastră și intensă a acestor ecrane afectează semnalele primite de creier cu privire la momentul în care ar trebui să adormi.

 

Cea mai potrivită soluție este detașarea de ecranele dispozitivelor tale cât mai devreme, de preferat cu cel puțin jumătate de oră înainte să te culci. Observă dacă adormi mai rapid seara sau felul în care se schimbă calitatea somnului tău.

3. Evită mesele bogate seara

Metabolismul încetinește pe timp de seară, iar dacă mănânci alimente grele sau o cină foarte bogată, stomacul tău va digera totul mai greu. Acest lucru poate cauza balonare, crampe sau alte dureri la nivelul abdomenului, care te vor ține treaz.

 

Dacă ți se face foame chiar înainte de ora la care te culci de obicei, optează pentru o gustare cât mai ușoară, precum un măr sau câțiva biscuiți din secară.

4. Fă exerciții fizice

Sportul îți aduce multiple avantaje în diferite aspecte ale vieții tale, iar somnul este unul dintre acestea. Exercițiile fizice încurajează hormonii benefici pentru organism, printre care și cel mai important pentru un somn liniștit: melatonina. Chiar dacă nu ești sportiv și nu mergi la sală în fiecare zi, te poți bucura de toate aceste avantaje cu ușurință.

 

Însă, trebuie să eviți exercițiile făcute chiar înainte de a te culca, deoarece acestea pot să te stimuleze și vei adormi mai greu. Respectă ritmul circadian și programează-ți sesiunile de sport încă din timpul zilei, când încă este lumină afară.

 

Un program mai strict de somn te va ajuta să lucrezi la calitatea acestuia și să înțelegi mecanismele care îl influențează pozitiv. Alege elemente esențiale pentru dormitor, precum pernele, saltelele și pilotele, cu atenție la materiale și formă, pentru a te bucura de confort și stare de bine. 

 

2 Thoughts to “Cum să adormi mai repede noaptea: 4 metode simple care funcționează”

  1. […] Sursa foto: Vivre   Insomnia este o afecțiune tot mai des întâlnită în societatea actuală, indiferent de vârstă. Aceasta poate fi cauzată de stres, anxietate, cofeină, dar și obiceiuri nesănătoase legate de programul de somn. Nu aștepta să observi probleme serioase la acest capitol, ci stabilește-ți un ritual de somn care te ajută să le eviți.   Îți prezentăm câteva metode simple pe care le poți aplica în fiecare zi și căror aspecte trebuie să le oferi atenție: 1. Înlocuiește pernele și salteaua Poziția în care dormi poate fi una… Citeste mai mult […]

  2. […] Sursa foto: Vivre   Insomnia este o afecțiune tot mai des întâlnită în societatea actuală, indiferent de vârstă. Aceasta poate fi cauzată de stres, anxietate, cofeină, dar și obiceiuri nesănătoase legate de programul de somn. Nu aștepta să observi probleme serioase la acest capitol, ci stabilește-ți un ritual de somn care te ajută să le eviți.   Îți prezentăm câteva metode simple pe care le poți aplica în fiecare zi și căror aspecte trebuie să le oferi atenție: 1. Înlocuiește pernele și salteaua Poziția în care dormi poate fi una…  » Mai multe detalii […]

Comments are closed.