Primarii spun ca iarna poate veni pe drumurile salajene

Primarii spun ca iarna poate veni pe drumurile salajene

Administratiile locale vor intretine, pe perioada iernii, cea mai mare parte a drumurilor judetene. Doar 25 la suta din totalul arterelor rutiere judetene au mai ramas in administrarea Consiliului Judetean Salaj, restul fiind preluate, in baza unui parteneriat, de catre primariile comunelor salajene. Drumurile care sunt intretinute de CJ insumeaza peste 200 de kilometri si sunt de nivel I, respectiv fac legatura intre Zalau si orasele Jibou, Cehu Silvaniei si Simleu, precum si cu limitele de judet.

Trei sferturi din totalul drumurilor judetene, care sunt de rangul II, III si IV, vor fi intretinute si deszapezite in sezonul rece 2011-2012 de catre autoritatile locale. In acest sens, de la bugetul judetului s-au alocat deja fonduri pentru finantarea activitatii de prevenire si combaterea lunecusului. Suma totala repartizata unitatilor administrativ-teritoriale din Salaj pentru achizitionarea serviciilor de intretinere prin hotararea alesilor judeteni este de 318.000 de lei, valoare care reprezinta prima transa, urmand ca dupa 1 ianuarie 2012 sa fie repartizata cea de-a doua transa. Comunele pe raza carora se afla cele mai multe drumuri judetene sunt: Almasu, cu 28,7 kilometri, Plopis, cu 19,2 kilometri, Galgau, cu 18,1 kilometri, Boghis, cu 18 kilometri, Dragu cu 17,3 kilometri, Napradea, cu 15,9 kilometri. Edilii acestor comune au sustinut ca au facut demersurile necesare pentru ca circulatia rutiera sa nu fie afectata, chiar daca maine ar cadea prima ninsoare.

S-au semnat contracte pentru serviciile de deszapezire

Autoritatile locale de la Almasu, asa cum am aflat de la viceprimarul Alexandru Ghila, mizeaza pe utiliajele din dotarea primariei, respectiv, pe un autogreder si un buldozer. Totodata, munca fizica va fi prestata de cei patru salariati din primarie care se ocupa cu activitatea de gospodarie comunala, precum si de 13 persoane apte de munca, beneficiare ale venitului minim garantat acordat prin Legea 416/2001. Edilul a mentionat ca vor fi achizitionate zece tone de sare, iar nisipul va fi procurat de la balastiera din localitate.

Primarul comunei Dragu, Rodica Lazar, ne-a informat ca pana la aceasta data s-a semnat contractul pentru deszapeziri cu firma Rungis SRL din Dej, care va avea in intretinere si drumurile comunale. Rodica Lazar s-a aratat foarte multumita de prestatia firmei care s-a ocupat si anul trecut de intretinerea drumurilor judetene si comunale de pe teritoriul comunei. De la bugetul judetului, la Dragu s-au primit in prima transa de finantare 15.000 de lei.

La Galgau, intretinerea drumurilor judetene precum si a celor comunale va fi preluata de firma Polvia SRL din Jibou, care a intervenit aici si in anii trecuti. Fondul alocat de CJ comunei Galgau, asa cum a aratat primarul Eugen Codorean, este de 14.000 de lei, valoare din care se va face si aprovizioarea cu material antiderapant.

Utilaj multifunctional pentru trei comune

Administratia locala de la Boghis a preluat in administrare 18 kilometri de drumuri judetene, dar de nivel I, pentru care este pregatita sa intervina cu utilaje moderne. Acesta au fost procurate printr-un proiect realizat in parteneriat cu comunele Plopis si Valcau de Jos, in cadrul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Valea Barcaului. Magdolna Ida Marina, primarul de Boghis, a fost de parere ca drumul DJ 191D, de la Nusfalau la Sag va fi practicabil pe toata perioada iernii, indiferent cand va ninge. Argumentul sau este dat de autospeciala multifunctionala achizitionata prin proiect, care are functii de imprastierea materialului antiderapant, curatarea zapezii. Fondul alocat comunei Boghis din bugetul judetului pentru activitatile de intretinere a drumurilor judetene este de 24.000 de lei, in prima transa.

Nicolae Criste, primarul de la Plopis, ne-a spus ca pe pentru deszapezirile drumurilor de pe raza comunei va actiona utilajul achizitionat (Unimob) prin proiectul amintit si din banii primiti de la judet (15.000 de lei) va fi asigurat materialul antiderapant si combustibilul.

Aceeasi suma s-a repartizat de la bugetul CJ si comunei Napradea, care urmeaza sa incheie cu firma Vanera din Jibou contractul de intretinere pe perioada iernii a drumurilor judetene. Avel Borbiu, prim-edilul de la Napradea, a apreciat calitatea serviciilor oferite de aceasta firma, deoarece aceasta s-a ocupat si in sezonul rece precedent de drumurile judetene de pe teritoriul comunei. Cat despre ulitele si drumurile comunale, Avel Borbiu a precizat ca acestea vor fi curatate cu ajutorul utilajelor din dotarea primariei si a unei firme locale.

Leave a Comment