Salajul are doua centre de permanenta

Salajul are doua centre de permanenta

Un numar de 39 centre de permanenta au fost infiintate la nivel national, dupa ce, la 1 iunie, au intrat in vigoare noile norme ale Ministerului Sanatatii (MS). Salajul are doua asemenea centre, la Zalau si Cehu Silvaniei. Potrivit unui comunicat de presa remis, ieri, de MS, cele mai multe astfel de centre au fost deschise in judetul Botosani (sapte, n.r.) si in judetul Satu Mare (sase, n.r.). “Asigurarea asistentei medicale in centrele de permanenta reprezinta o necesitate in mediul rural, acolo unde avem deficitara acoperirea cu asistenta medicala. Acestea pot fi organizate insa cu succes si in orase sau in localitatile unde au existat cazuri de spitale reprofilate pentru a asigura continuitatea asistentei medicale”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

De la 1 iunie 2011, Ministerul Sanatatii a impus reguli noi privind desfasurarea activitatii medicilor de familie in centrele de permanenta, care au dus la flexibilizarea activitatii si eliminarea disfunctionalitatilor in organizarea unitatilor. De asemenea, au fost suplimentate veniturile medicilor de familie si a asistentilor medicali care asigura continuitatea asistentei medicale primare in regim de garda in aceste centre si s-a prevazut obligatia autoritatilor locale de a se implica in sustinerea unitatilor de acest fel deoarece comunitatea locala este beneficiara directa a serviciilor efectuate.

In premiera pentru Romania, a fost publicata lista cu serviciile cuprinzand urgentele medico-chirurgicale (cod verde) pentru care se pot acorda consultatii de urgenta, de catre medicii de familie, in cadrul centrelor de permanenta sau la domiciliul pacientilor.

Ministrul Sanatatii a atras atentia reprezentantilor Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate sa utilizeze toate fondurile puse la dispozitie de catre MS pentru finantarea centrelor de permanenta. Anul acesta, au fost alocate 21 de milioane de lei pentru functionarea centrelor de permanenta. In primul trimestru al acestui an, MS a prevazut un buget de 8,5 milioane de lei in acest sens, dar solicitarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru finantarea centrelor a fost de doar aproximativ 6 milioane de lei, astfel incat au ramas neutilizati peste 2,4 milioane de lei.

In prezent, in Romania functioneaza peste o suta de centre de permanenta, in care activeaza 755 de medici. Un numar de 62 de centre de permanenta functioneaza intr-un spatiu pus la dispozitie de autoritatea locala, iar in procedura de infiintare mai sunt alte 106 asemenea unitati.

Leave a Comment