Încă trei zile pentru asigurarea locuinţelor

Încă trei zile pentru asigurarea locuinţelor

Cei care nu au încheiat până acum asigurarea obligatorie pentru locuinţă mai au trei zile la dispoziţie să rezolve acest lucru, vineri fiind termenul până la care aceste poliţe mai pot fi încheiate. Pe de altă parte, deşi suntem pe ultima sută de metri înainte de expirarea termenului de 15 iulie stabilit de autorităţile centrale pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor, neclarităţile privind aplicarea legii nu sunt deloc puţine.

Asigurarea locuinţei pentru inundaţii, incendii, cutremur şi alunecări de teren devine obligatorie de la 15 iulie, iar cei care nu au încheiat–o riscă amenzi cuprinse între 100 – 500 de lei.

Deşi a mai rămas extrem de puţin până va expira termenul dat de autorităţile centrale pentru încheierea asigurării obligatorii pentru locuinţă, încă sunt neclarităţi în privinţa unor aspecte legate de aplicarea legii. Astfel, nu este deloc clar modul în care sunt stabilite amenzile aplicate proprietarilor care nu îşi cumpără o poliţă de asigurare a locuinţei înainte de termenul limită. Acest lucru rămâne incert din cauză că normele de aplicare a legii nu cuprind o grilă după care să fie stabilit cuantumul penalizării, decizia rămânând la latitudinea primăriilor.

Legea prevede că proprietarii care nu deţin o poliţă de asigurare valabilă să fie amendaţi cu o sumă cuprinsă între 100 – 500 de lei, dar nu sunt încă suficient de clare criteriile după care se va stabili cuantumul amenzii în fiecare caz în parte.

Cuantumul amenzii este stabilit de catre primării, nu prin normele de aplicare. Ceea ce a fost de competenţa Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) s-a reglementat, au declarat reprezentanţii CSA.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, Manuela Ghiuruţan, ne-a declarat că, deocamdată, administraţia municipală nu a fost înştiinţată de alte modificări faţă de ce prevede legea asigurării obligatorii a locuinţei, astfel că cunosc date despre stabilirea cuantumului amenzii de către primării.

Singurii care trebuie neapărat să încheie poliţă obligatorie sunt cei care nu şi-au asigurat deloc locuinţa, dat fiind că proprietarii care au încheiat o asigurare facultativă a locuinţei sunt scutiţi de la încheierea unei poliţe de asigurare obligatorii. Legea privind asigurarea obligatorie de locuinţă a fost modificată în decembrie anul trecut tocmai pentru a se specifica foarte clar situaţia proprietarilor de locuinţe care au încheiat asigurări facultative. Astfel, una dintre cele mai importante modificări a fost aceea care precizează că „proprietarii care au achiziţionat deja o poliţă facultativă (care acoperă riscul de cutremur, de inundaţii şi de alunecări de teren) să nu mai fie nevoiţi să încheie o poliţă obligatorie de locuinţă”.

Totuşi, din cauză că nu există niciun sistem de verificare a poliţelor facultative, cum există, în cazul celor obligatorii (centralizarea PAID), proprietarii care au asigurare facultativă trebuie să păstreze acest act şi să îl prezinte inspectorilor care vor verifica situaţia în teren pentru evitarea amenzilor.

Poliţele vechi trebuie păstrate

Persoanele care au încheiat asigurări obligatorii nu trebuie să îşi facă probleme, întrucât PAID (societatea care emite poliţele) a dezvoltat un sistem informatic centralizat prin care primăriile au acces permanent la baza de date cu proprietarii care au încheiat acest tip de poliţă. Odată identificaţi în sistem, ei nu riscă niciun fel de amendă.

Potrivit PAID, instituţia are atribuţii legate doar pentru asigurările obligatorii de locuinţă, în timp ce verificarea celor care au încheiat asigurări facultative revine primăriilor. Potrivit art.30, alin.(3) din Legea nr.260/2008, “constatarea contravenţiei de neasigurare şi aplicarea sancţiunilor se fac de către primari şi de către persoanele împuternicite în acest scop de către aceştia”.

Despre acest aspect, însă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău a declarat că „prin legea 260/2008, republicată, privind asigurarea obligatorie a locuinţei, atribuţiile primăriilor se referă la sancţionarea persoanelor fizice aflate pe lista care va fi transmisă de PAID.

Cum în privinţa asigurării locuinţei există, deocamdată, numeroase neclarităţi, până când lucrurile vor intra pe un făgaş normal în ceea ce priveşte sistemul de supraveghere a asigurărilor, fie ele obligatorii sau facultative, sfatul specialiştilor este simplu: cei care au o asigurare facultativă trebuie să o păstreze în siguranţă chiar dacă a expirat, ea fiind singura modalitate prin care se poate dovedi oricând că proprietarul a respectat legea.

Asigurări şi pentru locuinţele sociale

Însă nu doar cetăţenii trebuie să îşi asigure locuinţele. La rândul lor, administraţiile locale trebuie să încheie poliţe de asigurare obligatorii pentru clădirile pe care le deţin. Despre acest aspect, Manuela Ghiuruţan ne-a declarat că procedura este în curs de realizare.

Leave a Comment