Caz de trichineloză depistat pe fondul de vânătoare din Panic

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj a depistat un caz de trichineloză la un mistreţ împuşcat în 29 octombrie pe teritoriul Fondului de vânatoare 22 din Panic. După efectuarea controlului şi depistarea animalului bolnav a fost sechestrată cantitatea de 65 kilograme carne ce ulterior a fost denaturată cu motorină urmând a fi livrată la ecarisaj. Din păcate, din carnea mistreţului au apucat să consume şi câteva persoane, apropiaţi ai vânătorului. Organizatorul vânatorii a fost sancţionat contravenţional pentru “neasigurarea integrităţii carcasei şi consumul de către familia unui vânător a cărnii de mistreţ înainte de obţinerea rezultatului analizelor de laborator”.

Trichineloza este o boală comună omului, animalelor domestice şi sălbatice care se hrănesc cu carne. Infestarea omului cu Trichinella spiralis are loc pe cale digestivă prin ingestia cărnii sau a preparatelor din carne de porc sau vânat  neprelucrată sau insuficient prelucrată termic. Boala nu se manifestă la animalele în viaţă prin urmare proprietarul poate considera că taie un animal sănătos motiv pentru care riscul de îmbolnavire este foarte ridicat. Trichineloza la om poate evolua înspre forme grave, reuşita tratamentului fiind condiţionată de rapiditatea instituirii lui.

 Primiţi despăgubiri dacă animalul are carnea infestată

 Măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor sunt cele mai eficiente, motiv pentru care DSVSA avertizează şi recomandă solicitarea examenul trichineloscopic al cărnii provenită de la animalele sacrificate în gospodăriile individuale, precum şi al vânatului comestibil. Pentru examen este nevoie de 50 -100 grame de carne recoltată din pilierii diafragmei, diafragmă, muşchii intercostali, muşchii limbii, muşchii maseteri şi muşchii gâtului din profunzime. Achizitionarea cărnii de porc se va face, potrivit recomandărilor DSVSA Sălaj, doar din unităţi autorizate sanitar-veterinar,  avându-se în vedere evitarea consumului de carne  de porc sau preparate proaspete din carne (cârnaţi, şuncă, pastramă etc.) nesupuse controlului sanitar-veterinar consumul cărnii sau preparatelor proaspete din carne numai după un tratament termic eficient. Examenul trichineloscopic este obligatoriu atat la porcii sacrificaţi pentru consum public cât si la cei sacrificaţi pentru consum familial şi se efectuează la cabinetele veterinare care au concesionat acţiunile sanitare veterinare din localitatea respectivă, la cerere, în baza buletinului de identitate. Examenul trichineloscopic costă 9 lei, iar în caz de rezultat pozitiv, proprietarul este despăgubit la valoarea de piaţă al animalului, cu condiţia să respecte prevederile legale privind creşterea animalelor şi comerţul cu porci vii.

 

 

Leave a Comment