CAZINOUL CONSTANŢA

Una dintre cele mai frumoase privelisti asupra intinderilor de ape ale Marii Negre se poate observa de pe faleza din Constanta. Privirii i se dezvaluie panorama portului, in care diferite tipuri de ambarcatiuni se leaga sub unduirea valurilor. Pe faleza batuta zilnic de apa involburata se inalta ca o amintire a unor glorioase vremuri, cladirea simbol a portului maritim romanesc, Cazinoul din Constanta.

http://www.primariaconstanta.ro/AlbumFoto/AlbumFoto.aspx?machetaID=27&paginaID=52&detaliuID=168&lang=ro

O amintire a elegantei cazinourilor de odinioara

Mareata, ca in vremurile in care in care reprezentantii aristocratiei locale si din Europa ii calcau pragul, imobilul istoric aflat intr-o stare care necesita renovare si restaurare, pastreaza cu demnitate tusa inconfundabila a belle epoque. La vremea respectiva, a darii sale in functiune, in anul 1910, intr-o zi calduroasa de vara, era unul dintre cazinourile de top ale Europei, rivalizand cu cel din Monte Carlo. Initial, s-a dorit ca acest locas de relaxare, diverstisment si cultura sa fie un simbol arhitectural profund romanesc, realizat conform artei traditionale romanesti, de aceea planurile de contruire au fost incredintate unuia dintre cei mai faimosi arhitecti romani, Petre Antonescu.

Ulterior, autoritatile locale au considerat ca stabilimentul trebuie sa exprime stilul in voga al epocii, de aceea Cazinoul din Constanta a fost construit dupa planurile arhitectului roman de origine franceza, Daniel Renard care i-a imprimat o tusa exclusiv Art Nouveau. Cladirea impozanta cuprinde un parter incapator cu un hol spatios pentru primirea invitatilor, care se continua cu o scara dispua pe trei rampe, pe aceasta facandu-se legatura cu etajul, unde se aflau spatiile dedicate salilor de biliard, lectura, garderobei, vestiarului, bufetului si salii de spectacole. Restul spatiului era ocupa de cele doua sali mari de jocuri, acestea fiind spatiul propriu-zis destinat cazinoului. Astazi, Cazinoul din Constanta isi pastreaza frumusetea de alatadata doar la exterior, unde frontoanele, arcurile si stucaturile sale sfideaza trecerea timpului si ignoranta omului. Interioarele sale sunt intr-o stare avansata de degradare, care necesita o grabnica demarare a lucrarilor de restaurare si renovare. Prin spatiile unde demult aristocratii, regele si regina si suita lor, precum si jucatorii isi preumblau pasii, astazi doar praful si paragina isi gasesc locul.

luck-839036_640

Cazinourile de ieri. Cazinourile de astazi.

Trecerea anilor a lasat urme adanci in fibra cladirii impozante de pe faleza constanteana. Daca “confratii” lui de peste Ocean, din Las Vegas si Macau sau cei apropiati, din Monte Carlo, debordeaza de prospetime si abundenta celor care le trec pragul, acele cazinouri fiind unul dintre motoarele divertismentului local, Cazinoului constantean nu-i trece pragul decat nostalgicii si uneori, diverse echipe de filmare care il “distribuie” in videoclipuri sau ca fundal pentru sesiunile de modelling. In timp ce restul cazinourilor evolueaza (sa ne amintim ca in perioada cand a fost dat in functiune acest cazinou, in Europa nu erau decat cinci astfel de stabilimente, dintre care doua erau in Romania, la Sinaia si Constanta), cazinoul noastru simbol este intr-o stare jalnica. Chiar daca industria de profil este intr-o permanenta si continua diversificare, cazinourile online fiind noua etapa evolutiva, trebuie sa avem grija si de conservarea cazinourilor traditionale. Mai ales ca acestea, pe langa scopul lor initial, mai pot gazdui si alte diverse evenimente atat culturale, cat si de divertisment. De ce, dupa renovare si restaurare, Cazinoul din Constanta n-ar gazdui un mare eveniment de profil, asa cum sunt seria Pokerstars World Series Poker? O astfel de relansare a cazinoului constantean ar insemna redarea lui in circuitul international al cazinourilor si i-ar reda valoarea de altadata. In momentul de fata, foarte multe cazinouri online folosesc spatiile cazinourilor traditionale pentru organizarea diverselor gale, evenimente sau intalniri care nu se pot realiza in mod normal in mediul virtual. Simbioza offline-online, in cazul cazinourilor, le asigura ambelor forme de divertisment si relaxare, cea mai potrivita modalitate de a se pune in valoare reciproc. Chiar daca a trecut peste un secol de la darea sa in functiune si lumea cazinourilor este in permanenta schimbare, adaptandu-se evolutiei tehnologice care o ajuta sa progreseze si sa se puna si mai bine in valoare, realitatea este ca, un cazino de talia celui din Constanta, o sa ofere orasului si implicit turismului un important imbold economic.

play-593207_640

Cazinoul din Constanta- privire optimista catre viitor

Solutii pentru reabilitarea acestui monument al orasului sunt. Fie se apeleaza la solutia restaurarii si renovarii in urma organizarii unei licitatii de catre autoritatile locale, finantata din bani publici sau fonduri europene, fie se realizeaza o concesionare a drepturilor de folosinta pentru o perioada unei societati private. Important este ca acest simbol sa nu continue sa ramana in starea actuala, in care nu este de folos nimanui.

In momentul in care fatadele sale scorojite de vanturile saline vor fi improspatate, iar candelabrele sale impunatoare vor fi sterse si puse in functiune pentru a lumina salile imense de joc, caldirea cazinoului va renaste. Va fi gata sa primeasca intre peretii sai ce tocmai au fost restaurati, jucatorii locali si internationali, gata sa trimita prin ferestrele larg deschise, strigatele lor de victorie, peste mari si tari. In jurul Cazinoului din Constanta, turismul romanesc de la Marea Neagra o sa se dezvolte vertiginos, fiindca mii de turisti si jucatori din lumea intreaga vor veni sa se distreze aici. Reabilitarea acestui centru de divertisment o sa imbunatateasca si activitatea culturala, asa cum s-a intamplat si-n celelelate cazinouri, raspandite de-a lungul lumii, unde vedete internationale performeaza, realizand adevarate show-uri, asa cum se intampla in Lasa Vegas.

cazino_1

Consideratii finale

Intr-o buna zi, Cazinoului din Constanta ii va fi redata frumusetea si eleganta pe care o avea odininioara. Lumea intreaga este cu ochii pe aceasta bijuterie arhitecturala, care abia asteapta sa fie din nou slefuita si scoasa la lumina. Speranta noastra, a tuturor, este ca peste cativa ani, sunetul ruletei, fosentul cartilor de poker si blackjack, precum si a strigatelor victorioase sa razbata iarasi din interiorul Cazinoului din Constanta.

Leave a Comment