Ce se ascunde în geanta sau rucsacul tău? De la necesități la mici plăceri vinovate

Ai observat vreodată că geanta ta pare să aibă propria personalitate? Poate fi cel mai bun prieten sau cel mai mare dușman, în funcție de cum o organizezi și ce alegi să porți cu tine. De la elegantele genți Guess până la practicele rucsacuri de damă, acest accesoriu esențial spune multe despre tine și stilul tău de viață. O geantă nu este doar un simplu accesoriu – este un microcosmos care reflectă personalitatea ta. Fie că preferi rucsacuri de damă pentru zilele active sau genți Guess pentru ocaziile speciale, conținutul…

Mai mult...

Studii încurajatoare: vaccin personalizat împotriva cancerului renal

Un vaccin personalizat împotriva cancerului renal în stadii avansate a demonstrat rezultate încurajatoare într-un studiu clinic, toţi cei nouă pacienţi incluşi generând un răspuns imunitar anticancer după prima doză. Cercetarea, desfăşurată la Institutul Dana-Farber din SUA, a fost publicată recent în revista Nature. Răspuns imun promiţător la pacienţii trataţi Vaccinul a fost administrat după intervenţia chirurgicală de îndepărtare a tumorii şi are rolul de a ajuta sistemul imunitar să detecteze şi să elimine eventualele celule tumorale rămase. După o medie de 34,7 luni, toţi pacienţii trataţi se aflau în remisie…

Mai mult...

Istoria românilor şi gramatica revin în programa liceală

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a anunţat că noile planuri-cadru pentru liceu vor readuce în programa şcolară discipline esenţiale pentru cultura naţională, precum Istoria românilor, şi vor reintegra gramatica în învăţământul liceal. „După mai bine de 20 de ani de absenţă, vom readuce discipline care contribuie direct la cultura naţională, pentru că o lume modernă nu poate exista fără identitate naţională. Prea mulţi copii nu-şi cunosc corect istoria sau geografia naţională şi vorbesc limba română deficitar”, a transmis după primele zile de dezbateri asupra planurilor-cadru. Un nou model educaţional…

Mai mult...

Cercetați pentru deținere și vânzare de droguri

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sălaj, împreună cu procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj, au descoperit activitatea infracțională a patru persoane. Cu vârste cuprinse între 22 și 57 de ani, acestea sunt cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuare de operațiuni cu substanțe psihoactive. Cu atât mai mult, una dintre persoane, în vârstă de 33 de ani, este acuzată de comiterea de infracțiuni de trafic de droguri de risc și mare risc, dar și de pornografie infantilă. Potrivit polițiștilor, din actele de urmărire penală, rezultă că în perioada…

Mai mult...

Sesiunea pentru accesarea de fonduri din Schema de Energie a fost prelungită

Solicitările de finanțare pentru Schema de energie regenerabilă pot fi depuse până la 31 martie. Termenul a fost prelungit, potrivit Ministerului Agriculturii. În faza inițială, termenul pentru depunerea acestora era data de 28 februarie 2025. Deschisă la data de 24 decembrie a anului trecut, sesiunea de primire a cererilor de finanțare este în derulare în termen prelungit, în urma solicitărilor potențialilor beneficiari către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Astfel, acestea pot fi depuse până la finalul lunii martie pentru a fi asigurată implementarea tehnică și financiară în condiții optime.…

Mai mult...

Unele daruri de Valentine’s Day pot fi un pericol pentru sănătate

Februarie este recunoscut ca luna iubirii. Ziua Îndrăgostiților se apropie cu pași repezi, iar pentru cei mai mulți, aceasta reprezintă un prilej de a oferi cadouri persoanei iubite. Printre daruri, de cele mai multe ori, se regăsesc produsele cosmetice, precum parfumuri, ape de parfum și multe altele. În timp ce pentru unii cadourile de Valentine’s Day par o nimica toată, pentru alții unele dintre acestea pot da bătăi de cap. Multe dintre aceste produse au un risc chimic ridicat ce pot afecta sănătatea, după cum precizează InfoCons. O mulțime de…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 12 februarie

1870: Zalăul este desemnat ca sediu al Comitatului Solnocul de Mijloc   S-a întâmplat în 12 februarie 1809 – S-a născut britanicul Charles Robert Darwin, autorul teoriei despre evoluţia speciilor de plante şi animale prin selecţie naturală (teoria evoluţionistă) (m.19.04.1882). 1809 – S-a născut Abraham Lincoln, al 16-lea preşedinte al SUA (1860-1865), militant pentru desfiinţarea sclaviei (m.14.04.1865). 1818 – Proclamarea independenţei de stat în Republica Chile. 1856 – Vasile Boerescu a adresat un memoriu ministrului de externe al Franţei, Alexandre Walewski, în care pleda pentru constituirea unui stat naţional românesc independent sub garanţia celor şapte mari puteri. 1862 – S-a…

Mai mult...

Elevii vor avea parte de o săptămână de vacanță

În doar câteva zile, elevii vor avea parte de o nouă vacanță. Potrivit calendarului acestui an școlar, începând de vineri, 14 februarie și până duminică, 23 februarie, este programată o săptămână de vacanță. Aceasta separă modulul al treilea de-al patrulea din programul acestui an. În urma acesteia, elevii se vor reîntoarce în bănci timp de opt săptămâni, până la următoarea vacanță, ce va începe în data de 18 aprilie 2025, cu ocazia Învierii Domnului. Absolvenții claselor a VIII-a vor susține probele scrise ale Simulării Evaluării Naționale în luna martie a…

Mai mult...

Unele dispozitive Apple pot fi atacate de hackeri

Milioane de utilizatori ai Apple sunt avertizați să-și actualizeze telefoanele. Utilizatorii de iPhone pot fi afectați de hackeri. Aceștia pot prelua controalele telefoanelor în urma unei breșe de securitate. Potrivit gigantului Apple, un hacker ar putea prelua controlul asupra dispozitivelor afectate. În urma acestor atacuri, considerate sofisticate, compania a lansat actualizări de securitate în regim de urgență. Astfel, milioane de utilizatori ce dețin dispozitive iPhone sau iPad pot fi afectați de aceste vulnerabilități. Preluarea completă a controlului de către atacatori poate avea loc în rândul celor care nu au descărcat…

Mai mult...

Dublu eveniment se anunță: lansare de carte și concert de muzică rock

Un dublu eveniment se arată în cale. Consiliul Județean Sălaj și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj vă invită să luați parte la lansarea cărții „Cronica discului” de Daniel Mureșan, publicată la Editura „Caiete Silvane”. Mai apoi, atmosfera va fi întreținută și de un concert de muzică rock. „Cronica discului” conține articole despre albume de muzică și festivaluri, apărute în revista „Caiete Silvane”. Lansarea cărții autorului Daniel Mureșan este completată și de un concert aparte, susținut de trupa zălăuană „Rockada”, un grup ce îi va purta pe tot…

Mai mult...

Sălajul, în iarnă fără zăpadă. Seceta amenință iar

De când nu ați mai văzut în Sălaj o zăpadă așa cum era acum 20 sau 30 de ani. Vă amintiți diminețile de decembrie sau ianuarie în care zăpada acoperea aproape totul în strat gros, consistent? Acele ierni aproape că au devenit o amintire și în Sălaj, aviz celor care cred că schimbările climatice sunt o balivernă. Nu, schimbările climatice sunt evidente până și în Sălaj. Iernile nu mai sunt ierni, zăpada este puțină sau chiar deloc, facem o tragedie când aflăm că urmează să avem parte de puțin frig,…

Mai mult...