Un an de la moartea lui Gheorghe Guşet – cel mai mare aruncător român de greutate din toate timpurile

12 iunie 2017 va rămâne una dintre cele mai negre zile din istoria sportului românesc. Gheorghe Guşet, cel mai mare aruncător român de greutate din toate timpurile, s-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de 12 iunie, la ora 2. Probabil, Dumnezeu nu a ales întâmplător această dată – 12 – opusul recordului stabilit de Guşet în sală, în 2006, când a aruncat 21,04 metri „buclucaşa” de 7,260 de kilograme, însemnând cea mai bună aruncare a sa din carieră, dar şi record naţional.
21 de ani a stat împreună cu Lorena Boberschi, cea care i-a devenit la un moment dat antrenoare, dar şi parteneră de viaţă, fiind lângă el până la ultima suflare.
“Acum câteva minute a pierdut bătălia cu viaţa. Se pare că Dumnezeu a avut alte planuri cu tine. Îţi mulţumesc pentru toţi cei 21 de ani petrecuţi împreună, pentru tot ce am realizat împreună în viaţă şi în sport! Ţi-am promis că voi fi lângă tine mereu si am fost până în ultimul moment al vieţii tale. Tu mi-ai promis înainte de operaţie ca te întorci la mine. E prima dată când tu nu te ţii de cuvânt. Te iubesc, aşa cum nu am iubit pe nimeni altcineva şi nimeni niciodată nu te va înlocui în inima mea!!! Drum lin dragostea mea. Dumnezeu să te odihnească în pace iubirea vieţii mele”, avea să posteze pe facebook Lorena Boberschi la câteva minute după ce Guşet a pierdut lupta cu moartea.
A câştigat multe alte bătălii în carieră, a învins sportivi mai bine cotaţi poate decât el şi care au avut condiţii incomparabil mai bune cu ale lui, dar lupta cu moartea nu a putut-o învinge decât o singură dată, în 2008, când a fost supus unui transplant renal. Nouă ani mai târziu, la vârsta de 49 de ani, nu a mai avut putearea să învingă moartea, făcând ultima pieruetă. De această dată nu în semicercul de aruncări, ci pe patul Institutului Inimii din Cluj Napoca.
După un an de la dispariţia „Uriaşului”, Lorena Boberschi nu şi-a putut ascunde durerea pierderii omului cu care a petrecut cele mai frumoase momente ale vieţii: „nu există cuvinte să îmi pot exprima sentimentele şi durerea. Am pierdut omul pe care l-am iubit enorm, cel mai bun prieten, omul care m-a iubit, m-a respectat enorm, omul pentru care am renunţat la tot, omul care mi-a fost alături mereu, cel cu care am făcut echipă în viaţă şi în sport. Am pierdut tot. O dată cu el mi-am îngropat inima şi fericirea. A fost sufletul meu pereche. A murit spunându-mi că mă iubeşte şi că nu vrea să mă lase singură. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a fost dat să trăiesc o asemenea dragoste şi alături de un astfel de om. Ştiu că de acolo de unde este acum are grijă de mine şi, de câte ori l-am rugat ceva, mi-a răspuns într-un fel sau altul. Trăiesc cu speranţa că într-o zi ne vom reîntâlni”.
Recorduri naţionale, balcanice, titluri naţionale şi balcanice, locul 5 obţinut în 2006 la Campionatul Mondial de la Moscova, care este cea mai bună performanţă din toate timpurile a unui aruncător român de greutate, precum şi prezenţele la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice sunt cele mai importante performanţe realizate de Gheorghe Guşet în cariera de sportiv. Guşet rămâne cel mai bun aruncător român de greutate din toate timpurile, iar în “Cartea de Aur” a Federaţiei Române de Atletism, “Uriaşul din Carpaţi” se află pe primul loc în clasamentul sportivilor cu cele mai multe prezenţe în competiţiile internaţionale.
Nu te vom uita niciodată, „Uriaşule”.

Leave a Comment