Burcea şi Pera, antrenorii pe care Tadici îi vede la echipa naţională

Echipa naţională de handbal feminin a România a avut un parcurs dezamăgitor la Campionatul Mondial din Japonia, iar antrenorul Tomas Ryde a avut, pe bună dreptate, foarte mulţi contestatari. Gheorghe Tadici, unul dintre cei mai reputaţi tehnicieni din istoria handbalului românesc, vicecampion mondial în 2005 cu naţionala de senioare, consideră că situaţia delicată în care a ajuns echipa naţională este cauzată şi de mai mulţi factori. Totodată, managerul Zalăului crede că soluţia pentru postul de selecţioner vine din România, nu din străinătate.

„Sgur că pierderea lui Buceschi sau Laslo a contat, dar ne ascundem puţin după deget. Şi alte echipe au venit fără câteva titulare, Spania, Ungaria, Rusia fără cea mai bună jucătoare, toată lumea a avut jucătoare lipsă. Nu putem să invocăm nişte nume care au jucat acum 10 – 15 ani. La echipa naţională este o emulaţie, unele pleacă, altele vin. Problema e că au fost multe jucătoare care nu prea evoluează la echipele lor de club. Nu ştiu care au afost exact criteriile de selecţie”, a afirmat Tadici, care îi vede la echipa naţională pe Florentin Pera sau pe Bogdan Burcea ori chiar un tandem în cei doi: „am fost vreo opt antrenorii, printre care mă enumăr şi eu, care am ţinut handbalul feminin la un nivel înalt. Noi, antrenorii români am avut salarii mult mai mici decât cei străini, dar am avut numai obiective de 1 – 4 şi de medalii, iar când veneam pe patru, era considerat eşec. Astăzi sunt destui antrenori români care ar putea face faţă, dar Bogran Burcea şi Florentin Pera au lucrat ca secunzi timp de trei ani la naţională. Burcea a dovedit şi pe plan european, a câştigat Cupa EHF, a avut rezultate bune şi pe plan intern, Pera, la fel, a luat campionatul. Mai este şi Aurelian Roşca, cel care a avut generaţia 96-97, a fost campion mondial, campion european de tineret. Nu se poate să nu-i bagi în seamă. Am văzut că se bate monedă pe cel de la CSM Bucureşti (Adi Vasile, n.r.), dar mai are de muncit în opinia mea pentru a ajunge acolo”, consideră fostul selecţioner.

Tadici a arătat cu degetul după locul 12 la Campionatul Mondial şi spre Consiliul de Administraţie al FRH, căruia îi cere demisia în bloc.

De menţionat că 2019 este cel mai slab sezon handbalistic la nivel de echipe naţionale din ultimii 18 ani.

 

Leave a Comment