SMURD Sălaj a împlinit opt ani de activitate

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Porolissum” a sărbătorit în cursul acestei săptămâni opt ani de activitate a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (S.M.U.R.D.) în judeţul Sălaj.

Activitatea a avut loc la sediul unității din municipiul Zalău în cadrul căreia au fost invitați să participe reprezentanți ai instituțiilor care au sprijinit dezvoltarea SMURD și a sistemului integrat de asistență medicală de urgență și prim-ajutor calificat în județul Sălaj, dar și personal medical, paramedici, respectiv voluntari ISU. În urmă cu opt ani, mai exact în 16 decembrie 2011, a fost un moment de răscruce instituţional, moment în care pompierilor sălăjeni li se încredinţau şi misiunile de acordare a primului ajutor calificat prin dotarea unităţii sălăjene cu trei ambulanţe de tip B2. Acestea au fost achiziționate prin Programul Operațional Regional (POR) și au fost repartizate Detașamentului Zalău, respectiv Gărzii de pompieri Nuşfalău şi Ileanda. Ulterior, la începutul anului 2012 unitatea a mai beneficiat printr-un program al Ministerului Sănătății de încă o ambulanță care a fost repartizată Secției de pompieri Șimleu Silvaniei.

SMURD Sălaj: peste 20.000 de intervenții în cei opt ani de activitate

În urmă cu doi ani, în 23 aprilie 2017, s-a operaționalizat un Punct de lucru în localitatea Șărmășag care, pe lângă un echipaj de stingere, avea și un echipaj de prim ajutor calificat. Un an mai târziu, în 16 decembrie 2018, s-a operaționalizat un nou echipaj de prim ajutor calificat în cadrul Punctului de lucru din localitatea Sânmihaiu Almașului. Anul 2019 a fost un an prolific în dezvoltarea serviciului integrat de acordare a asistenței medicale de urgență prespitalicească în județul Sălaj prin operaționalizarea, în 1 aprilie, a unui echipaj de Terapie Intensivă Mobilă la Zalău şi un echipaj de prim ajutor la Jibou. În cursul lunii  septembrie 2019 la sediul Secţiei de pompieri Jibou s-a operaţionalizat Punctul de operare aeromedical cu un echipaj de salvare aeriană, iar prin colocarea echipajelor de urgență aparținând Serviciului Județan de Ambulanță Sălaj se realizează primul centru integrat în acordarea asistenței medicale de urgență prespitalicească.

Succesul misiunilor a fost asigurat şi de buna colaborare a echipajelor cu personalul specializat de la nivelul Unității de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean Zalău, precum și de la Camerele de gardă din cadrul unităților spitalicești din Șimleu Silvaniei și Jibou. În primul an de la operaționalizare echipajele SMURD au efectuat 1.259 de intervenții, acestea urmând un trend ascendent, mărturie fiind numărul de intervenții înregistrat de la an la an: în anul 2013- 1.976 de intervenţii, 2014- 2.088 de intervenții, 2015 – 2.286 de intervenții, 2016 – 2.471 de intervenţii, 2017- 3.146 de intervenții , 2018- 2.847 de intervenții, respectiv 2019- 4.029 de intervenții. În cei  opt ani de există, SMURD-ul a avut un număr impresionat de intervenții : 20.102. Pregătirea de specialitate în acordarea primului ajutor calificat a paramedicilor s-a desfăşurat în centrele de pregătire ale Ministerul Afacerilor Interne de la Oradea, Cluj- Napoca şi Târgu Mureş, astfel că aproximativ 70 din cei 241 de paramedici au dobândit competențe extinse constând în: acces intravenos periferic și protezare minim invazivă a căilor aeriene (inserare combitube) în caz de stop cardiorespirator. De asemenea, cazuistica misiunilor la care au participat echipajele SMURD Sălaj a fost vastă: de la traumatismele şi politraumatisme prin accidente rutiere, cădere, plăgi, fracturi, contuzii, persoane căzute în stradă, intoxicaţii cu alcool sau monoxid de carbon, bolnavi cu afecţiuni psihice până la bolnavi cu diverse afecțiuni medicale.

 

Alte articole

One Thought to “SMURD Sălaj a împlinit opt ani de activitate”

  1. Popica

    Castiga bani cu sondaje online
    Pentru participarea la sondaje primeşti între 0.10€ si 2,5€ pentru un sondaj
    Inscrie-te aici, e gratuit si usor
    http://bit.ly/31pLncZ

Leave a Comment