Zalăul luptă din nou pentru titlul de „Oraşul Reciclării

Zalăul îşi încearcă norocul, pentru al doilea an consecutiv, în competiţia „Oraşul Reciclării”, lansată de Eco-Rom Ambalaje. În „bătălia” care a demarat în 1 ianuarie şi ce va dura până în 30 iunie, s-au înrolat 32 de primării, acestea urmând să se lupte pe mai multe „fronturi”: cel al calităţii serviciilor de colectare separată a deşeurilor de ambalaje, al celor mai bune „muniţii” de conştientizare şi mobilizare a populaţiei pentru a separa deşeurile şi, în final, al celor mai mari cantităţi de deşeuri de ambalaje colectate.
La finalul celor şase luni, câştigătorul va obţine titlul de „Oraşul Reciclării” şi marele premiu – o zonă eco wi-fi, un spaţiu inedit de relaxare, 100 la sută eco şi cu acces liber la Internet, în valoare de 12.000 de euro.
În ciuda nereuşitei de anul trecut, municipalitatea consideră că participarea Zalăului la ediţia 2013 a concursului a fost un succes. „Pentru că s-a colectat separat cea mai mare cantitate de deşeuri/locuitor, Primăria Zalău a primit titlul de . Aceeaşi distincţie a mai fost primită de municipiile Mediaş şi Sfântu Gheorghe”, ne-au declarat reprezentanţii administraţiei locale.
Deşi recunosc că este un obiectiv foarte greu de realizat, pentru 2014, autorităţile şi-au propus să diminueze cu 15 la sută cantităţile de deşeuri menajere colectate prin serviciul public de salubrizare. „Tot ce este peste această ţintă ne va propulsa printre finalişti”, susţin oficialii Primăriei Zalău.
La ediţia din 2013, unde s-au întrecut 20 de reşedinţe de judeţ, Zalăul a reuşit să colecteze peste 240 de tone de deşeuri, marele câştigător fiind desemnat municipiul Tulcea.
„Ne-am încris în concurs pentru locuitorii municipiului Zalău şi putem câştiga doar dacă ne implicăm cu toţii. Putem avea până la urmă un dublu beneficiu – câştigarea premiului pus în joc de organizatori şi un mediu mai curat. Implicarea noastră, a tuturor, constă în colectarea selectivă a deşeurilor şi depunerea loc în punctele gospodăreşti, în containerele speciale pentru fiecare categorie de deşeu”, a precizat primarul Radu Căpîlnaşiu.
În ceea ce priveşte premiul pus la bătaie, oficialii zălăuani se gândesc să amenajeze zona wi-fi în Piaţa 1 Decembrie 1918.

Alte articole

Leave a Comment