Şase patroni sălăjeni, amendaţi pentru “munca la negru”

Şase administratori ai unor societăţi comerciale din judeţul Sălaj, care au primit la muncă şase persoane fără forme legale de angajare, au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 60.000 de lei de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj. Amenzile au fost aplicate în cursul lunii decembrie 2013 în cadrul unor controale desfăşurate de inspectorii de muncă la aproximativ 160 de unităţi.

Potrivit unor informaţii furnizate de Mariana Pop, purtător de cuvânt al ITM Sălaj, acţiunile de verificare au fost realizate atât în domeniul relaţiilor de muncă (RM) cât şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM). Astfel, în domeniul RM, au fost verificate un număr de peste 110 unităţi, iar pe lângă cele şase cazuri de muncă fără forme legale depistate şi soldate cu amenzi de 10.000 de lei individual, inspectorii au mai sancţionat contravenţional, cu suma de 4.500 de lei, încă doi adminstratori. Aceştia nu au respectat prevederile legale privind repausul săptămânal a angajaţilor şi nu au aplicat dispoziţiile privind munca suplimentară. În plus inspectorii de muncă au constatat că, reprezentanţii societăţilor comerciale, nu au îndeplinit nici obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate pentru fiecare salariat.
Conform purtătorului de cuvânt al ITM Sălaj, tot în domeniul RM, inspectorii de muncă au constatat abateri cu privire la: nerespectarea dispoziţiilor privind sărbătorile legale, necompletarea elementelor contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic, respectiv netransmiterea acestuia la termenele legale, dar şi completarea registrului cu date eronate sau incomplete.
De asemenea, în domeniul SSM inspectorii instituţiei au aplicat în cursul lunii decembrie 2013, amenzi în valoare de 45.000 de lei la mai mulţi angajatori din judeţ pentru: neefectuarea controlului medical periodic, lipsa autorizaţiei ISCIR pentru recipiente sub presiune, nerespectarea prevederilor legale privind instruirea lucrătorilor şi pentru echipamente de lucru necorespunzătoare în ceea ce priveşte securitatea lucrătorilor. Controlul a vizat 48 de unităţi şi s-au constatat şi deficienţe cu privire la neasigurarea materialelor de instruire în domeniul SSM pentru toate activităţile desfăşurate, deficienţe privind instruirea în domeniul SSM şi lipsa unor documente care, potrivit prevederilor legale, se păstrează obligatoriu la punctul de lucru. Pentru toate aceste abateri menţionate, reprezentanţii ITM Sălaj au dispus aplicarea unor sancţiuni cu avertisment.

Alte articole

One Thought to “Şase patroni sălăjeni, amendaţi pentru “munca la negru””

  1. pt cel de mai sus

    bine bine

    dar nemesoaia mai este directoreasa la itm

    nu de alta , dar straluceste prin lipsa din mass-media

Leave a Comment