Poliția sălăjeană, pe urmele urmăriților internațional

Conform unei statistici a Inspectoratului de Poliție Sălaj, în anul 2017 au fost puse în urmărire 60 de persoane, din care 43 au fost persoane dispărute de la domiciliu. Pentru 16 persoane au fost emise mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, iar pentru o persoană  a fost emisă sentință penală. Prin activităţile desfăşurate de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – compartimentul Urmăriri, din totalul celor 43 de persoane dispărute, 41 au fost găsite și încredințate familiilor, la sfârșitul perioadei analizate aflându-se, în continuare, în evidență, 11 persoane (două din anul 2017 și nouă din anii anteriori).

În ceea ce privește situația persoanelor pentru care au fost emise mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, din totalul de 96 de persoane, 94 au fost prinse și încarcerate în penitenciar în vederea executării pedepsei, la sfârșitul perioadei de referință aflându-se în evidență 21 persoane (toate sunt date în urmărire în 2017 plus cele din rămase în urmărire din anii anteriori). Acestea sunt condamnate la o pedeapsă privativă de libertate pentru diferite infracțiuni, respectiv viol, trafic de persoane, ultraj, tâlhărie, înșelăciune, furt, lipsire de libertate, abandon de familie și infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.

Trei dintre cei mai căutați sălăjeni au fost prinși anul trecut

Trei dintre cei mai căutați infractori sălăjeni au fost depistați anul trecut, fiind dați în urmărire internațională Lingurar Alin, Lingurar Andrei și Lingurar Bulgaru, toți trei din comuna Dragu, urmăriți pentru fapte mai vechi de înșelăciune și tâlhărie. În continuare, alți trei dintre cei mai vechi urmăriți internațional sunt, în continuare, de negăsit. Este vorba despre Nagy Attila, specialist de înaltă-clasă în înșelăciuni și țepe, Rezmiveș Alin – un agresor periculos din Năpradea și Bordaș Iosif, condamnat la pedeapsa cu închisoarea pentru o înșelăciune, acesta din urmă fiind printre cei mai vechi urmăriți internațional din Sălaj. Aceștia sunt, evident, dați în consemn la toate punctele de trecere a frontierei din întreaga lume, în porturi, aeroporturi, gări importante, fiind aflați în evidențele tuturor unităților de poliție din fiecare oraș.

Darea în urmărire se solicită şi se dispune pentru identificarea, căutarea, localizarea şi prinderea unei persoane în scopul aducerii acesteia în faţa organelor judiciare ori punerii în executare a anumitor hotărâri judecătoreşti.
Darea în urmărire se solicită şi se dispune atunci când nu s-a putut executa un mandat de arestare preventivă, un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, măsura educativă a internării într-un centru de reeducare, măsura internării medicale sau măsura expulzării, întrucât persoana faţă de care s-a luat una dintre aceste măsuri nu a fost găsită; persoana a evadat din starea legală de reţinere sau deţinere ori a fugit dintr-un centru de reeducare sau din unitatea în care executa măsura internării medicale; în vederea depistării unei persoane urmărite internaţional despre care există date că se află în România (sau în altă ţară).

A tâlhărit la Paris, a fost prins în Carastelec

Din activitatea desfășurată în ultimele luni de polițiștii de la IPJ Sălaj pe linie de urmăriți și dispăruți, împreună cu polițiștii de la posturile de poliție rurale, amintim mandatele puse în aplicare de polițiștii Postului de Poliție Sînmihaiu Almașului și ai Postului de Poliție Buciumi, care au pus în aplicare vineri, 15 decembrie  a.c., trei  mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, emise de Judecătoria Zalău, respectiv Judecătoria Jibou, la aceeași dată, pe numele a trei bărbați, din Buciumi și Sînmihaiu Almașului, cu vârste cuprinse între 27 și 36 de ani.

Tânărul de 27 de ani, din Buciumi, este condamnat la 1 an și 4 luni închisoare pentru furt calificat, fapte comise în perioada august-septembrie 2016, în municipiul Zalău. Tot pentru furt calificat este condamnat și bărbatul de 30 de ani, din Buciumi. Acesta are de ispășit o pedeapsă de 3 ani și 9 luni închisoare pentru fapte comise în municipiul Zalău, în aceeași perioadă.

Cel de-al treilea bărbat este condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de un an și 3 luni pentru infracțiuni la regimul circulației rutiere, fapte comise în luna mai 2016, în comuna Sînmihaiu Almașului. Tot în anul 2017, un tânăr de 20 de ani, din Carastelec, a fost prins în luna septembrie, de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale-Compartimentul Urmăriri, pe raza județului Sălaj. Pe numele acestuia, autoritățile franceze au emis mandat european de arestare pentru tâlhărie calificată.

Persoanele condamnate au fost depuse în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Sălaj, ulterior fiind transferate la penitenciar în vederea executării pedepsei.

 

 

Leave a Comment