Sfaturi de la poliţişti pentru un condus sigur pe timp de iarnă

Până la această oră nu sunt drumuri blocate și nici nu s-au înregistrat evenimente rutiere, se ciculă în condiții de iarnă, au transmis reprezentanţii IPJ Sălaj. Având în vedere condițiile meteo nefavorabile polițiștii sălăjeni recomandă, atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor să manifeste maximă prudenţă în trafic și să respecte regulile de circulaţie. Înainte de a porni la drum, conducătorii auto să se intereseze de starea drumurilor, să-și echipeze autoturismele cu anvelope de iarnă.
Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face referire la vreo dată calendaristică.

Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi!

Şi pietonilor le recomandăm să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

Polițiștii rutieri sunt la datorie pentru prevenirea accidentelor de circulație grave și menținerea unei atitudini prudente în trafic.

Leave a Comment