Medicul acuzat că lua şpagă pentru pensiile de boală a demisionat din Comisia de Handicap

Medicul Sorin Mircea Paşca, acuzat că a luat 125 de şpăgi pentru a-i ajuta pe oameni să primească pensii de boală, s-a întors încă de luni la serviciul pe care îl are la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Sălaj. În schimb, a decis să renunţe la cel de-al doilea job – cel de preşedinte al Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap.

În condiţiile în care magistraţii Tribunalului Sălaj au respins propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile a acestuia, formulată de către procurori, conducerea CJP Sălaj nu a avut niciun temei legal pentru a-i impiedica lui Paşca revenirea pe postul de medic expert al Oficiului pentru Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă.
Aşa se face că la doar câteva zile după percheziţiile efectuate de oamenii legii la domiciliul medicului, în Şimleu Silvaniei, şi la cabinetul său din incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, prilej cu care anchetatorii au descoperit atât bani, cât şi bunuri primite ca mită de la pacienţi, Sorin Paşca şi-a reluat activitatea.

I-au tăiat din atribuţii
Precauţi, oficialii CJP Sălaj au decis să facă un mic „instructaj” tututor celor patru angajaţi de la Oficiul pentru Expertiză Medicală. După cum ne-a declarat Mircea Pop, purtătorul de cuvânt al instituţiei amintite, atât medicii Sorin Paşca şi Elena Mihăescu, dar şi cele două asistente care lucrează aici, cercetate, de altfel, de către procurori pentru tăinuire, au fost avertizaţi să renunţe la obiceiurile „păcătoase”. „Conducerea Casei de Pensii a discutat cu toţi cei patru şi le-a atras atenţia să nu mai facă ce au făcut”, a precizat Pop.
Deşi angajatorul nu i-a aplicat vreo sancţiune pecuniară medicului urmărit penal pentru luare de mită, sarcinile de serviciu ale acestuia au fost limitate. Potrivit oficialului CJP Sălaj, odată cu reîntoarcerea sa la muncă, Paşca „are o situaţie mai specială”. Mai exact, medicul expert nu mai are voie să se ocupe de dosarele noi de încadrare într-un grad de invaliditate, „ca să nu existe suspiciuni pe durata anchetei”, în sarcina lui intrând doar reevaluarea persoanelor care se află deja într-un grad de handicap.
Toate dosarele noi sunt analizate de către colega sa, medicul Elena Mihăescu, motiv pentru care programul acesteia de la cabinet a fost prelungit.
În ceea ce priveşte cea de-a doua slujbă pe care Paşca o avea – cea de preşedinte al Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap de pe lângă Consiliului Judeţean Sălaj – medicul expert a decis să demisioneze, invocând motive personale. În acest moment, autorităţile caută soluţii pentru înlocuirea acestuia.

A luat mită de 125 de ori în doar 11 zile
Reamintim că la mijlocul săptămânii trecute, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, sprijiniţi de lucrători ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sălaj şi ai specialiştilor Serviciului Român de Informaţii, au efectuat şapte percheziţii la cele două cabinete ale Oficiului pentru Expertiză Medicală, la domiciliul din Şimleu Silvaniei al doctorului Paşca, dar şi domiciliul unui apropiat al acestuia, tot în Şimleu, precum şi la trei asistente.
În urma acestori acţiuni, Sorin Paşca a fost reţinut pentru 24 de ore, iar apoi adus în faţa instanţei sălăjene cu propunere de arestare preventivă. Magistraţii Tribunalului Sălaj au respins, însă, această propunere, astfel că medicul va fi urmărit penal în libertate. Anchetatorii susţin că bărbatul a primit diverse sume de bani, dar şi bunuri pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu. Frecvenţa cu care erau săvârşite infracţiunile de luare de mită este foarte mare, în doar 11 zile, el încasând 125 de şpăgi. Sumele primite erau cuprinse între 100 de lei şi 100 de euro, în funcţie de serviciile pe care le solicitau pacienţii.
În acelaşi dosar de corupţie sunt urmărite penal cele două asistente angajate ale Oficiului, sub acuzaţia de tăinuire, dar şi o asistentă de la Policlinica Salvosan Ciobanca, pentru cinci infracţiuni de luare de mită. De asemenea, procurorii vor continua cercetările pentru a vedea în ce măsură colega lui Paşca, medicul Elena Mihăescu, este implicată în acest caz.

Alte articole

21 Thoughts to “Medicul acuzat că lua şpagă pentru pensiile de boală a demisionat din Comisia de Handicap”

 1. Buchefalos

  -Bade Ioan se afla in cabinetul doctorului Pasca.La un moment dat doctorul il intreaba:
  -Bade Ioane,dumneata ai pus pe masa plicul acesta cu bani?
  -Eu nu,domnule doctor-raspunde batranul.
  -Da de ce nu,Bade Ioane?Da de ce nu?(Pasca)

 2. muritor de rand

  Pentru Dumnezeu dar in ce tara traim ???
  Un om care primeste (CERE) mita DOAR cate :
  a)-100 lei*129 cazuri* 11 zile =141900 ron : 4,5 = 31.533 EURO ;
  b)- in 22 de zile/ luna *258 caz*100 lei =567600 ron: 4,5 = 126.300 EURO ;
  c)- in 12 luni*3096 cazuri*100 =3.715.200 ron : 4,5 lei = 825.600 EURO pe un an, inmultit cu 18 ani de cand este acolo, rezulta 14.860.800 EURO ……..!!!!!!!!!!!!!!!
  Stimati cititori am facut calculul cu DOAR 100 lei ori in articol se spune ca el LUA intre 100 lei si 100 EURO……….va inchipuiti ce ar fi rezultat cu 100 EURO !!!!
  Mai mult, va rog sa va ganditi ca este vorba de 2 medici, ori calculul este facut pt 1(UN) medic !!!!!!
  Dupa aceasta ISPRAVA, cei care ar trebui sa-l (sa-i) ascunda pt multi ani de aici incolo si sa le confiste averile fabuloase, vin sa ne spuna ca au fost atentionati sa nu mai faca “prostioare” si ca pot sa-si faca “treaba ” mai departe, doar ca nu vor mai lua o perioada decat de la cei ca merg la reinnoirea dosarelor…………………Dumnezeuleeeeeeeeeeeeeeeeee mare dar de ce m-am nascut si de ce m-ai pedepsit sa traiesc in aceasta tara !!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Anonim

  cazurile noi i le da tot unei cercetate Mihaiescu ce comici sunteti ha ha ha ce schimbare ,ce masuri voi credeti ca noi suntem prosti ,,,, afacerea ramane in “familie “

 4. anonim

  eu sunt sigur ca au luat mita si 3000 lei de la un singur om, si cazurile grave sunt acolo unde ii incadreaza in gradul 1 nerevizuibil, pe cei sanatosi ca sa nu mai fie verificati de nimeni.

 5. Anonim

  la timpuri noi tot voi …deci aceeasi oameni pe pozitii, operatia reusita pacientul (PROCUTORUL)decedat halal tara!!!!

 6. Anonim

  SAfie condamnati si cei care beneficiaza de pensii de handicap pe nedrept

 7. anonim

  cind se vor face verificari si pe la casele celor pensionati cu handicap ca ei binemersi conduc masi tractoare

 8. gigi

  scapi de dracu dai de masa!

 9. Anonim

  de ce nu i se confisca averea?lui si tuturor celor care fraudeaza statul roman cu sume uriase? pe atatia bani ar putea cumpara statul roman aparatura si tehnica medicala pt adevaratii medicii ai tarii care chiar fac ceva pt oameni. inclusiv avioane!!!!!!!!

 10. Anonim

  SA LE FIE RUSINE DAR EXISTA DUMNEZEU SI VOR FI LOVITI ACOLO UNDE O SA-I DOARA CEL MAI TARE

 11. Anonim

  o bolnava de cancer merge la dr Mihaiescu cu un plic in care erau analize a vorbit frumos iar cand i l-a dat si a vazut ca nu sunt bani s-a enervat si a inceput sa strige aruncandu-i plicul pe jos caz real

 12. viata cum e ea

  Ce inteligenti santeti.ala face un calcul …..125 ori 100.astia cu comentarile ar trebui pusi in rama.cei mai perfectii.

 13. m

  mai “muritor de rand” , ce nota ai avut la matematica ?! mai refa nitel calculele , ca esti varza !!!
  in rest , subscriu ca e un nemernic cel care cere mita pentru a-si face jobul pentru care ia salariu ; la fel de nemernici sunt si cei care cauta sa obtina pensie de boala pe bani .

 14. ANONIM

  SALAJUL,UNUL DINTRE CELE MAI CORUPTE ,DIN TARA. FRATILOR, VOI AVETI IMPESIA CA ASISTENTA DE LA CIOBANCA A DAT SPAGA DOAR PT 5 PACIENTI? EU STIU VREO20 CEL PUTIN.INDIVIDA ASTA NEGOCIA NISTE SUME URIASE PT A-L PLATI PE DL. PASCA SI SA-I MAI RAMINA SI EI CEVA . DE CE NU SE PUN CAMERE DE SUPRAVEGHERE IN CABINETELE CELOR DOI MEDICI?CUM DE NU S-A SESIZAT NIMENI PINA ACUM? DOAR SE STIA DE PRACTICA CELOR DOI MEDICI.ERA DE AJUNS CA UN PROCUROR SA STEA LA USA CABINETULUI DE EXPERTIZA DOAR 2-3 ORE CA SA-SI DEA SEAMA CE SE INTIMPLA. LA USA SE NEGOCIA CA LA PIATA…PE CIND O EVALUARE A TUTUROR PERS. CU HANDICAP

 15. ANONIM

  DACA SE VA FACE O REEVALUARE A TUTUROR PERS CU HANDICAP AR RAMINEA MAI PUTIN DE JUMATATE DAR AR RAMINEA CEI CARE AU CU ADEVARAT NEVOIE.NU SE VA FACE ASA CEVA PT.CA TOTI PARINTII SI NEAMURILE, VECINII SI PRIETENII CELOR DIN COMISIE BENEFICIAZA DE ACESTE DREPTURI NECUVENITE. DAR VA VENI SI VREMEA CIND VA TREBUI SA DATI SI VOI SOCOATA DOMNILOR DIN COMISIE,

 16. N.B

  Chiar ca in Romania beneficiaza de pensie de boala si de handicap-mare parte din populatie,dar cei cu adevarat indreptatiti-nu primesc nimic ,CINE E DE VINA ?

 17. Marius

  Multi tantalai s-au adunat la postare si toti sant plini de indignarefata de dr. Pasca. Legea prevede insa pedepse si pentru DAREA de mita nu numai pentru luare. Regretabil,chiar josnic sa profiti de neputintele cuiva dar hai sa privim problema din alt unghi. Dr. Pasca in calitate de bugetar,cum ar veni amploiat la stat,a obtinut foloase necuvenite in baza functiei pe care o detine. Buuun,ia sa vedem acum un popa sau preot cum vreti sa-i spuneti,tot bugetar si el,salariat de stat,cata spaga ia pentru serviciile sale indiferent ca este bucurie sau intristare ? Da chitanta pentru banii luati la boteze sau inmormantari? Asta nu este tot “spaga” ? Vazuta-ti vreun popa prins si judecat si apoi dat afara din functie pentru luare de mita ? Repet nu sant de acord cu practica mituirii dar pentru Dumnezeu,prindeti si un popa cand se da jos din Mercedes sau BMW si faceti-i o perchezitie. Si apoi cantorul si diacul .

 18. claudia

  Din nefericire pt mine este cea mai trista zi o sa ma judec cu morile de vant ca nu sant vinovati medicii ca sant oamanii bolnavii vinovati ca sau inbolnavit

 19. Anonim

  dar nu se spune nimic de pensiile de urmasi de razboi multi si le-au rezolvat chiar nu se sesizeaza nimeni cu acei bani s-ar putea mari pensiile sa fie decente

 20. cei care sunt intradevar bolnavi ramin fara pensie de handicap,iar altii care merg si lucreaza la cimp si in alte locuri sau merg si vind produse la piata au pensie de handicap.inca sint incadrati la NEVAZATORI.asa se aproba aceste pensii de catre cei care sint la putere,la comisie

Leave a Comment