Inevitabilul s-a produs: Municipalitatea renunţă la Uzina Electrică şi montează centrale termice în şcoli şi grădiniţe

Deşi s-au încăpăţânat să ţină în viaţă păgubosul sistem centralizat de termoficare, lansând tot felul de parteneriate şi planuri de retehnologizare, reprezentanţii autorităţilor municipale s-au văzut, în cele din urmă, nevoiţi să anunţe inevitabilul. Primarul Radu Căpîlnaşiu şi administratorul public Radu Nistorescu au declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Zalăul nu va mai avea încălzire în sistem centralizat.

Cu acelaşi prilej, oficialii au transmis că au găsit o soluţie pentru problema încălzirii pe timpul iernii a unităţilor de învăţământ din municipiu, o problemă spinoasă, de altfel, nu doar pentru municipalitate, cât şi pentru cei aproximativ 14.000 de copii din grădiniţele şi şcolile Zalăului. Astfel, fiecare unitatea de învăţământ din reşedinţa de judeţ va fi dotată, până în sezonul rece viitor, cu propria-i centrală termică. În ceea ce-i priveşte pe cei aproximativ 200 de abonaţi casnici, oficialii le-au comunicat să-şi achiziţioneze convectoare ori centrale de apartament, fără a spune cu certitudine dacă îi vor sprijini financiar aşa cum au făcut-o cu cei debranşaţi în 2012 de la reţeaua de termoficare din motive de rentabilitate economică. Atunci, peste 200 de zălăuani nevoiaşi au primit câte un ajutor de urgenţă în valoare de 2.000 de lei pentru a-şi cumpăra convectoare.

Căpîlnaşiu îşi asumă o parte din vină
Soluţia introducerii de centrale termice în fiecare unitate de învăţământ a fost intens vehiculată, dar respinsă cu vehemenţă până acum de către cei din conducerea Primăriei. „Să montăm centrale termice în unităţile de învăţământ înseamnă că am omorât tot ce înseamnă producţie de energie termică şi electrică în municipiu, respectiv oportunităţi pentru dezvoltarea mediului de afaceri din Zalău”, susţinea Căpîlnaşiu, în urmă cu doar câteva luni. Vineri, edilul a declarat că îşi asumă o parte din vina pentru eşecul modernizării sistemului centralizat de termoficare, dar că nu are nicio vină că parteneriatele cu diverse companii nu au avut un final fericit.
Aşa se face că autorităţile au identificat o nouă abordare. „În proiectul de buget pentru anul în curs avem un punct extrem de important şi pentru care, deocamdată, avem o sursă extrem de redusă, dar pentru care am identificate modalitatea de a asigura finanţarea. Este vorba despre montarea centralelor pe gaz în unităţile de învăţământ şi în toate clădirile instituţionale, pentru că suntem conştienţi că nu mai putem merge cu Uzina Electrică în condiţiile actuale şi la parametrii actuali”, a afirmat primarul.

Se anunţă disponibilizări la Uzina Electrică
Pentru asta, municipalitatea a cerut reevaluarea tuturor proiectelor din 2009, inclusiv documentaţiile pentru clădirile care sunt încă în sistem centralizat, printre acestea numărându-se Clădirea Transilvania şi vechiul sediu al Direcţiei de Sănătate Publică. O astfel de investiţie va necesita peste 12-13 milioane de lei. O parte din sumă va fi suportată de la bugetul local, o contribuţie consistentă urmând să vină tocmai din conturile Uzinei Electrice, din banii destinaţi într-o primă fază, retehnologizării companiei. „Măcar atâta beneficiu să avem de pe urma unei societăţi la care suntem unici acţionari”, a mai spus Radu Căpîlnaşiu.
Pentru ca salariaţii Uzinei Electrice să nu rămână pe drumuri, autorităţile au stabilit ca o parte dintre aceştia să preia serviciul de mentenanţă al centralelor ce urmează să fie montate şi şcoli, grădiniţe şi în instituţiile din subordinea Primăriei Zalău. „Nu dorim să închidem Uzina. Dorim să-şi păstreze ca obiect de activitate chiar specificul pe care îl are, însemnând mentenanţa acestor centrale termice, pentru că acolo unde instalaţiile depăşesc o anumită putere, trebuie să avem supraveghere permanentă, cu persoane atestate. Trebuie să ne gândim la siguranţa absolută în funcţionarea acestor instalaţii şi, de ce nu, poate şi la servicii în domeniul electric, termic sau, pe viitor, realizarea pe locaţia respectivă a unor investiţii cu dedicaţie pentru zona industrială. Nu ne propunem să vindem din patrimoniul societăţii”, a ţinut să precizeze primarul Zalăului. Chiar şi în aceste condiţii, nu toate locurile de muncă vor fi salvate, administratorul public opinând că aproximativ 10-15 lucrători vor fi disponibilizaţi.

Studiul de specialitate a făcut lumină
Din dorinţa de a identifica o soluţie privind încălzirea unităţilor şcolare şi a instituţiilor racordate la sistemul centralizat, autorităţile municipale au comandat un raport tehnico-economic. Cele două soluţii propuse în documentul amintit se referă la dezvoltarea sistemul de încălzire, respectiv la achiziţionarea de centrale termice pentru fiecare dintre instituţiile publice racordate.
Calculele estimative arată că pentru realizarea unei centrale de cogenerare în cadrul societăţii ar fi nevoie de 2,6 milioane de euro, sumă la care se adaugă peste 3,7 milioane de euro necesari pentru reabilitarea reţelei termice. În total, investiţii ce depăşeşc 6,3 milioane de euro.
De cealaltă parte, varianta achiziţionării şi montării de centrale termice în fiecare unitate de învăţământ şi unitate administrativă presupune costuri de trei ori mai mici. Potrivit analizei tehnico-economice, suma necesară pentru dotarea a 20 de şcoli şi grădiniţe din municipiu se ridică la 1,7 milioane de euro, în timp ce pentru cele opt instituţii un se impun investiţii în valoare de 163.000 de euro.

Alte articole

5 Thoughts to “Inevitabilul s-a produs: Municipalitatea renunţă la Uzina Electrică şi montează centrale termice în şcoli şi grădiniţe”

 1. Anonim

  basescu e de vina…

 2. Anonim

  “Primarul isi asuma o parte……..”….dar cine ” plateste “banii ingropati pentru ca n-au avut minte, n-au vazut viitorul,…frigul rabdat de elevi, incapacitatea de a se rupe de grandomania ceasista …? De ce trebuie sa fim totdeauna ultimii? SA CITEASCA CE FACE CLUJUL PENTRU ELEVI.Ei au primit mai multa minte de la guvern?

 3. Anonim

  …. sa spuna cati bani au cheltuit pana acum cu uzina
  …..sa spuna cine va lichida uzina, ma gandesc ca aceiasi care au reprganizat.o…pe inca un milion de coco
  …..sa spuna ce se intampla cu procesul cu hala agroalimentara in care primaria sta ,,capra,,

  …..sri.ule ce faci?

 4. Anonim

  un mare sustinator al Uzinei a fost Lucian Bode! E suficient sa cititi articole mai vechi din acest ziar si o sa vedeti cum acesta sustinea ce bine ne va fi cand o sa folosim din nou Uzina tuturor. De altfel, nu este singurul reflex comunistoid aldlui Bode.

 5. ion

  In lumea civilizata (vezi Bergamo,Italia) sistemul centralizat,mai ieftin si mai sigur, a fost retehnologizat si modernizat pe fonduri de mediu (FEC) europene.In sistemul de cogenerare caldura este produs secundar,energia electrica este produsul principal,din pacate doar smecherii au reusit sa-si finanteze construirea de sisteme de producere a energiei verzi. Un astfel de proiect cu fonduri europene are pana la 98% grad de nerambursabilitate. Celelalte comentarii sunt doar rautacioase si neconstructive!

Leave a Comment