Începe etapa de validare a colectorilor şi dealerilor auto pentru Programul “Rabla 2013”

Etapa de validare a colectorilor şi dealerilor auto pentru Programul “Rabla 2013” debutează luni, 29 aprilie şi va dura două săptămâni. Potrivit proiectului supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului, la începutul săptămânii trecute, din 15 mai vor fi distribuite tichetele valorice de Administraţia Fondului pentru Mediu(AFM). Repartizarea acestora nu va fi egală în fiecare judeţ, ci se va ţine cont de numărul maşinilor mai vechi din parcurile auto judeţene.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Sălaj, în Sălaj, existau la sfârşitul anului 2012, peste 44.000 de maşini mai vechi de zece ani.

Va fi o singură etapă, care se va încheia pe 20 noiembrie
Ministerul Mediului va emite, în acest an, prin imtermediul AFM, 20.000 de tichete pentru Programul “Rabla”, din care 17.000 pentru persoane fizice şi juridice, iar 3.000 de tichete vor fi destinate instituţiilor publice.
În acest an, programul, al cărui buget va fi de 135 de milioane de lei, se va desfăşura într-o singură etapă, care se va încheia pe 20 noiembrie. Printre noutăţile acestui an se numără faptul că pentru cumpărarea unui autovehicul nou se va utiliza un singur tichet valoric, faţă de trei tichete câte se utilizau în anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei cât valora în 2012. De asemenea, în cazul achiziţionării unui autovehicul electric, care beneficiază de eco-tichetul de 2.500 de euro, se poate folosi şi voucherul primit în cadrul programului “Rabla”, în timp ce pentru stimularea achiziţionării autovehiculelor tip Euro 6, Ministerul Mediului oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei. La achiziţionarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe lângă prima de casare, o reducere în cuantum de maximum 1.000 lei, rezultată prin cumulul a cel mult două eco-bonusuri.
De asemenea, tot ca noutate, în maximum 45 de zile de la primirea tichetului valoric de către proprietar, acesta îl poate depune la dealerul auto de unde se doreşte maşina nouă. Totodată pentru evitarea traficului cu tichete valorice, s-a hotărât ca termenul în care proprietarul unui autovehicul obţine certificatele de distrugere, de radiere şi tichetul să fie de maximum 10 zile.

Alte articole

Leave a Comment