Declin îngrijorător în Sălaj: numărul pensionarilor a depășit numărul angajaților

Depopularea localităților, mai ales a celor din mediul rural, salariile mici, la limita subzistenței, oferite de patroni, dezinteresul tinerilor pentru munca fizică și alte cauze, toate la fel de complexe, fac din județul Sălaj o victimă sigură a prăbușirii economice și sociale în următorii ani. Orașele sunt împânzite de anunțuri de angajare, în toate domeniile de activitate însă interesul este în scădere, riscând să ajungă către procente catastrofale. Bursele locurilor de muncă nici nu se mai țin, pentru că evenimentele sunt organizate degeaba: 200-300 de vizitatori și nici 50 de angajați la o bursă, sunt cifre care vorbesc de la sine.

Potrivit unei analize recente a companiei PricewaterhouseCoopers România, firmele româneşti consideră că pentru a susţine o creştere economică medie anuală de 3 la sută ar fi nevoie de încă un milion de angajaţi până în 2022. La sfârşitul verii a acestui an, raportul mediu dintre numărul salariaţilor şi cel al pensionarilor de asigurări sociale de stat era de numai 1,06 la nivel naţional, înregistrând o uşoară scădere comparativ cu perioada similară a anului 2017. Statistica teritorială arată însă că doar în 16 judeţe, la care se adaugă şi Bucureştiul, efectivul de salariaţi depăşea numărul pensionarilor. Pe de altă parte, raportul mediu la nivel naţional este tras în sus de Capitală şi judeţul Ilfov, unde raportul este de 1 pensionar la 2,15 salariaţi, respectiv, un pensionar la 2,24 salariaţi. Dacă judeţul Ilfov şi Capitala ocupă primele două locuri, ele sunt urmate de judeţele Timiş, cu un raport de 1,68 salariaţi la un pensionar (10 pensionari la 16,8 salariaţi), Cluj – 1,51 salariaţi la un pensionar (10 pensionari la 15,1 salariaţi), Arad – 1,37 salariaţi la un pensionar (10 pensionari la 13,7 salariaţi) şi Sibiu – 1,43 salariaţi la un pensionar (10 pensionari la 14,3 salariaţi). La polul opus se află judeţele Teleorman, unde la un pensionar revin 0,62 salariaţi (10 pensionari la 6,2 salariaţi), Giurgiu, un pensionar la 0,68 salariaţi (10 pensionari la 6,8 salariaţi) Vaslui, un pensionar la 0,69 salariaţi (10 pensionari la 6,9 salariaţi), Botoşani, un pensionar la 0,72 salariaţi (10 pensionari la 7,2 salariaţi) şi Călăraşi, un pensionar la 0,73 salariaţi (10 pensionari la 7,3 salariaţi), Sălaj cu un pensionar la 0,95 salariați (10 pensionari la 9,5 salariați). Fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat în România, populaţia vârstnică de 65 ani şi peste depăşind cu 471.000 persoane populaţia tânără de 0-14 ani, la 31 iulie 2019 faţă de 31 iulie 2018, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. 4.987.800 era la sfârşitul lunii iulie numărul salariaţiilor, în timp ce numărul pensionarilor de asigurări sociale de stat era de 4.670.000. În ultimii doi ani, România a înregistrat o creştere economică puternică, dar acest lucru s-a reflectat diferit în teritoriu din punctul de vedere al raportului dintre salariaţi şi pensionari.

Cele mai mari creşteri comparativ cu perioada similară din 2017 le-au înregistrat judeţele dezvoltate, în timp ce în restul judeţelor creşterea a fost foarte mică. Fenomenul este generat de lipsa investiţiilor în aceste zone, ceea ce face ca, de exemplu, niciunul dintre judeţele din zona de sud a ţării (Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa) să nu înregistreze un raport supraunitar. Acelaşi lucru este valabil şi pentru judeţele din zona de est (Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Sălaj), unde niciunul dintre judeţe, cu excepţia Iaşiului, nu a reuşit în anii de creştere economică să înregistreze un număr mai mare al salariaţilor comparativ cu cel al pensionarilor de asigurări sociale de stat. La nivel national, doar judeţele Caraş-Severin şi Mureş au reuşit, în ultimii doi ani, să inverseze acest raport, în timp ce Hunedoara a reuşit să bifeze o contraperformanţă, în sensul că numărul pensionarilor a crescut în raport cu cel al salariaţilor. La sfârșitul lunii octombrie, în județul Sălaj, conform datelor furnizate de Casa Județeană de Pensii, erau 66.066 pensionari dintre care 54.105  pensionari din sectorul de stat;  5.061   pensionari din sectorul agricol și 6.900 beneficiari de pensii acordate în baza unor legi speciale  (magistrați, grefieri, auditori publici ai Curții de Conturi, etc.) și beneficiari de indemnizații acordate în baza unor legi speciale (revoluționari, refugiați, deportați, detașamente de muncă, soț supraviețuitor etc.).Cea mai mică pensie este de 1 leu, dar având în vedere Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind institutirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari, în cuantum de 704 lei.Cea mai mare pensie face parte din categoria pensiilor speciale și este în cuantum de 24.860 lei.În evidențele instituției noastre, la această dată, se află un număr de 700 pensionari cu popriri pe drepturile de pensie. Firmele, dar și multinaționalele ori companiile mari din Sălaj se confruntă cu cea mai mare penurie de forță de muncă, lipsa interesului sălăjenilor pentru locurile de muncă devenind acută în ultimul an. Salariile mici, de cele mai multe ori la limita subzistenței, oferite de companii, bonusurile care nu atrag ori  sunt condiționate de munca în zilele de weekend, condițiile grele de muncă îi fac pe sălăjeni să ignore anunțurile ori afișele care au împânzit județul cu oferte de muncă în toate domeniile de activitate. Mai mult decât atât, cei mai mulți dintre salariații sălăjeni care lucrează în domeniul privat nu-și pot asigura coșul lunar, în care sunt cuprinse cheltuielile pe alimente dar și plata facturilor și a medicamentelor de care depinde în multe cazuri, supraviețuirea.

 

 

 

12 Thoughts to “Declin îngrijorător în Sălaj: numărul pensionarilor a depășit numărul angajaților”

  1. Anonim

    Salajul isi merita soarta data de ciuma rosie. votati pe securist in continuare. Rusinea Ardealului e Salajul.

  2. Anonim

    Dragnea presedinte.

  3. Anonim

    Asya se intampla ca mii dr angajati din politie armata pompieri jandarmi sunt pensionati incepand cu 45 de ani ,ca pe urma un popor de sclavi sa munceasca pana la 65 de ani sa le asigure o pensie nesimtita si nemeritata .VOTATI DREAPTA LIBERALA !!!

    1. IOAN

      Dragă anonim, sunt pensionar din poliție nu de la 45 de ani ci chiar mai repede, de la 42 de ani iar pensia mea nu e nici nesimțită și nici nemeritată. Am slujit statul acesta, la fel ca toți din poliție, jandarmerie, pompieri, armată și alte instituții din sistemul de ordine și siguranță publică/națională, pentru ca tu să poți să-ți exprimi în libertate și în siguranță punctul de vedere și pentru ca tu să poți să-ți exerciți în aceleași condiții dreptul constituțional de a vota. Indiferent cu cine! Ce pot să-ți spun este că majoritatea pensionarilor la care faci tu referire, sunt angajați sau au propriile afaceri, motiv pentru care au conștiința împăcată că pot să-și susțină pensiile la care faci referire. Din acest considerent nimeni nu îți dă dreptul să judeci poporul român, invocând că este un popor de sclavi din considerentul că trebuie să susțină aceste pensii. Majoritatea acestor pensionari sunt oameni onești care nu s-ar simți confortabil dacă s-ar considera o povară pentru poporul român, pe care l-au slujit dezinteresați financiar ci numai din patriotism și din onoarea pe care ne-a făcut-o de a face parte din această nație. Probabil că nu poți să înțelegi aceste sentimente…

      1. Anonim

        Ioane ,ioane….povesti de creanga ….vedem zilnic actiunile haotice a acestor structuri ale statului care consuma nemeritat resurse financiare de pe poporul roman .

      2. Anonim

        Draga IOAN pensionat la 42 ani iti dorim din suflet sa te bucuri de pensie la fel cum ne bucuram noi de „siguranta noastra „, dar nu te screme prea mult cu patriotismul tau.

  4. Anonim

    TOTI CEI APTI DE MUNCA DIN PUNCT D3 VEDERE MEDICAL TREBUIE SA MUNCEASCA PANA LA 65 DE ANI .CARE NU SUNT APTI SA PRIMEASCA PENSIE DE BOALA .

  5. Anonim

    Politist portar 16 ani in gereta de la poarta si la 46 de ani s-a pensionat Asta e Romania nedreapta fata de cei care produc bunuri si servicii pt traiul zilnic .

  6. Anonim

    Sunt cativa pensionari de la armata care s-au sacrificat pt tara care vin benevol in continuare la serviciu si semneaza condica la BAR CORA vis-a-vis de Unitatea Militara .

  7. Anonim

    Voi va mirat ca au depășit pensionari pe salariați dar ce facilități ai sa lucrezi in romania salariul minim ? aia sunt bani hai sa fim seriosi ori pe cine ati vota tot acolo o sa tina salariul asta e romania in 10 ani o sa fie o tara de pensionari si doar de vacanță asta nu vede nimeni.

  8. Anonim

    Am plecat din Romania si nu o sa mai cotizez un leu la sistemul de pensii infect al statului roman care la cei care muncesc 40 de ani le da 1000 lei pensie si la mult care freaca menta 15 ani le da de la 45 de ani pensii de 4000-20000 lei pe luna .

Leave a Comment