Consiliul Judeţean Sălaj refuza să sponsorizeze lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului

Deşi în 2010, Patriarhia Română anunţa public că nu va solicita bani de la stat pentru Catedrala Mântuirii Neamului, în cursul lunii trecute, a transmis solicitări de sprijin financiar către autorităţile locale. O astfel de cerere, semnată de către Preafericitul Daniel, a ajuns şi la Consiliul Judeţean Sălaj, în care mai marii Bisericii Ortodoxe Române îi solicită o mână de ajutor pentru finalizarea lucrărilor de execuţie a proiectului megaloman – un lăcaş de cult de 400 milioane de euro, cu o capacitate de circa 5.000 de locuri.
Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii administraţiei judeţene, Patriarhia a cerut ca de la bugetul Sălajului să fie donaţi pentru continuarea grandioasei investiţii 300.000 de lei. „Constatăm cu îngrijorare că, în contextul crizei actuale economice, rezultatele colectei naţionale pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului s-au diminuat îngrijorător. În aceste condiţii, vă rugăm să acordaţi un sprijin financiar în valoare de 300.000 de lei pentru plata materialelor şi a manoperei necesare lucrărilor la suprastructură în această fază esenţială pentru bunul mers al întregii lucrări“, se arată în scrisoarea menţionată.
Aceleaşi surse din cadrul CJ Sălaj ne-au declarat că „deocamdată nu s-a indentificat resursa financiară pentru a da curs acestei solicitări”. Şi, din câte s-ar părea, şansele sunt minime, nu de alta, dar de-a lungul ultimilor ani, autorităţile judeţene s-au dovedit mai mult decât darnice cu Biserica Ortodoxă. Pentru cofinanţarea construirii şi amenajării sediului luxos al Episcopiei Sălajului, de la bugetul judeţului au fost direcţionaţi 500.000 de lei, în 2009, 2010 şi 2012.
Situată pe Dealul Arsenalului din Bucureşti, Catedrala Mântuirii Neamului este cel mai mare lăcaş de cult din România. Catedrala va avea 120 de metri lungime, 70 de metri lăţime şi 120 de metri înălţime. Lucrările au demarat în 2010 şi se estimează că vor fi terminate în 2015.
Până în acest moment, doar CJ Bistriţa-Năsăud a răspuns favorabil solicitării Patriarhiei, aprobând o donaţie în valoare de 100.000 de lei.

Alte articole

28 Thoughts to “Consiliul Judeţean Sălaj refuza să sponsorizeze lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului”

 1. Anonim

  BINE CA MAI GANDIM SI NORMAL!

 2. Anonim

  Bistritenii vor merge in Rai! La fotolii VIP!

 3. Anonim

  atata amar de bani! macar de o faceau frumoasa!

 4. Mikutzu

  550 mil de Euro investitie
  23 mil de romani populatie
  Daca impartim valoarea totala a investitiei la numarul de locuitori ai Romaniei reiese aprox. 24 mil de Euro per locuitor…si sigur atunci nu ar mai trai nimeni in mizerie si saracie…dar astea sunt investitiile pe care le fac conducatorii neamului.
  La cate gogomanii fac zilnic poate asa isi mai spala din pacate si vor fi iertati in drumul lor spre lumea de apoi…noi, poporul de rand ramanem in continuare in mizerie.

 5. Anonim

  Fain au precizat si suma care trebuie donata 300.000 lei.De 24 de ani se dau sume imense de la bugetele publice pentru constructii de biserici,catedrale pentru bunastarea si luxul popilor.Nimeni nu verifica cum se cheltuesc acesti bani.Asta in conditiile in care este atata saracie in tara asta.Nu sant bani pentru azile de batrani,orfelinate pentru copiii bolnavi s.a.m.d. da pentru biserici sedii episcopale sant.Macar daca oamenii ar fi mai buni dar sant tot mai rai si mai nepasatori la necazurile semenilor.

 6. GEO

  Pentru huzurul lor sa doneze toata tara ? La fel se intampla si la episcopia Zalau. Fraieri e multi , cat iarba …

 7. johny

  Da, Consiliul Judetean gandeste bine !! Si eu am contribuit ani de zile din salariul meu, ca sa se laude prea cuviosii cu episcopia lor. SI IMI PARE NESPUS DE RAU CA AM FACUT-O !Acesti oameni nu merita ajutati. Ei care ar trebui sa fie exemplu al credintei catre Dumnezeu, nu sint asa ceva. Evit sa folosesc cuvinte care sa descrie mai exact ce gindesc despre ei…

 8. Anonim

  Sa nu mai primeasca nici lefuri ca au destule beneficii material din activitati neimpozate.Nesatui popi!Dar si multi enoriasi numai buni de jumulit!

 9. popa tanda

  LIpseste bunul simt la ierarhii ortodocsi. Securisti convinsi, mincionost, unul mai gras ca altul pe seama babelor uscate care mai dau la biserica. Acum vor bani. Sa le dea PETRE ROMAN< dupa ce va ajunge din nou prim-ministru. Fostul Neulander din Oradea, nu stie ca pe vremuri, evrei cerea sfaturi de la Domnul. Acum cer bani! Sa fie primit, acest mesaj cum se cuvine. Este parinte Florea Salajeanul?

 10. Anonim

  asa va trebuie daca nu ati vrut sa va intoarceti la cultul parintilor vostri greco-catolici! Ce-mi place la greco-catolici este darzenia, 10 familii reusesc sa isi faca biserica fara ajutoare de la Stat, sau oricum foarte mici, iar voi, cu miile le ridicati vile popilor vostri! Exemplu: de ce nu se mai gata biserica ortodoxa de langa MOL?

 11. johny

  Daca pe politicieni, daca nu-ti plac bineinteles, nu-i votezi, si pe ici pe colo mai fac si puscarie, cu popii e mai greu nu ai ce sa le faci. Cu toata sinceritatea, sint MULT MAI RAI DECIT POLITICIENII. Politicienii mai fac si lucruri bune si utile. Popii nu fac nimic bun, nu au nici un fel de scrupule. Si nici credinta in Dumnezeu, de loc.

 12. badacinan

  de ce criticati pe toti .sint locuri in care se mai intampla cate ceva acolo de ce nu ajutati carcotasilor

 13. Anonim

  avem scoli suficiente spitale la fel vreau o catedrala la zalau trimiteti un popa dupa euro

 14. Anonim

  nici o municipala fara catedrala!

 15. ass

  cine isi mai aminteste de faptyul ca dupa revolutie popa Ghiurco a primit toti banii pentru biserica lui, din fondul LIBERTATEA?
  A luat bani cat sa finalizeze toata constructia, dar MINUNE !!! toti banii s-au evaporat si desi a mai primit bani cat sa mai faca inca 4-5 biserici, tot u e gata biserica Sf Vineri
  asa se intampla si cu basina de catedrala de la Bucuresti, oricati bani ai baga tot nu o sa fie gata, dar popii o sa-si cumpere straie noi, masini noi, case noi, etc
  politica si biserica sunt bolile poporului asta, politicienii si preotii sunt curvelele societatii, cei mai mari mincinosi si excroci, doau rase de oameni care nu se satura niciodata si care s-au obisnuit sa traiesca pe spinarea altuia, la fel ca si capusele

 16. ass

  de ce nu se doneaza bani pentru a construi un spital nou? dar nu ai nostri politicieni, doneaza la biserica, si intre timp mai inchid cate o scoala si un spital

 17. Anonim

  daca toti popii ar dona banii jecmaniti de la sustinatori pe toata perioada sarbatorilor si banii cersiti in fiecare duminica de la enoriasi ar termina DANIEL nu numai catedrala ci ar mai construi si ceva garaje in plus. Cata nerusinare sa ceri bani de la consiliile judetene in saracia asta generala mari nerusinati mai santeti mai fariseilor

 18. raul

  oare cand o sa ne desteptam sa nu mai bagam bani cu nemiluita in acesti camatari? cand o sa incepem sa donam si noi bani,din putinul care il avem catre copii,batrani scoli, spitale si alte locuri care au nevoie cu adevarat de sprijinul nostru?

 19. greco catolicul

  care e credinta parintilor nostri ? greco catolicismul frate, de cand si pina unde, eu cred ca era alta documenteaza-te intai, si nu sunt 10 familii ci mult mai multe si toti sunt doar directori si persoane cu influenta mare, aia e biserica de fite si fitosi, iar banii ai primesc din strainatae, donatii si iar donatii deci nici vorba sa doneze ei decat 10% din venituri oricum au de unde

  1. Man Vasile

   La 1700 parintii nostri nu au trecut la religia catolica a Romei, ci au revenit, s-au intors, la credinta Bisericii universale, in care au fost strabunii lor in primul mileniu crestin si din care au fost rupti datorita acelui “fatal destin al istoriei”, orientalizati si trecuti la schisma din 1054, fara stirea si voia lor, datorita slavizarii prin bulgari;
   – Unirea de la 1700 ne-a salvat fiinta nationala de la calvinizare, sarbizare, rusificare, grecizare etc. Ne-a readus in Europa. Ne-a constientizat ca suntem popor de ginta nobila, a generat si promovat lupta noastra de emancipare si eliberare nationala, care, in 1918, a incoronat activitatea de sute de ani a strabunilor nostri prin crearea statului unitar roman, Romania Mare.
   – cinstim jertfa si testamentul martiric al ierarhilor greco-catolici, a preotilor si credinciosilor, care si-au riscat sau chiar si-au dat viata pentru credinta si au respins blidul de linte oferit pentru a-si vinde mostenirea.

  2. Dorin Campan

   Daca nu era unirea cu Roma de la 1700, nu exista Scoala Ardeleana cu ai sai mari invatati si patrioti, nu existau Memorandistii, scriai si acuma cu litere chirilice iar slujba o ascultai in limba muscalilor, iar cel mai important, Unirea de la 1918 la care reprezentanti de frunte ai Bisericii Romane Unite cu Roma, greco-catolica in frunte cu Iuliu Maniu, Iuliu Hossu si alti mari patrioti, si-au adus o importanta cruciala, nu s-ar fi facut! Si nu uita ca pana in anul 1948, cand din ordinul lui Stalin si cu totala aprobare a BOR, Biserica noastra stramoseasca a fost trecuta in afara legii, iar toate bunurile, inclusiv bisericile, luate cu japca si trecute in folosinta ortodocsilor, care in acele vremuri erau minoritari in tot Ardealul! Iar acest act miselesc a fost bineinteles acompaniat si cu o actiune de trecere FORTATA a credinciosilor la religia pravoslavnica a rusilor! Asta e crudul adevar si rusine sa va fie celora care loviti in continuare in Biserica Martir a romanilor, in Biserica Greco-Catolica, in biserica parintilor, bunicilor, cu un cuvant, a mosilor si stramosilor nostri!

 20. ass

  stati linistiti, ca la anu o sa primeasca bani biserica destui
  intodeauna biserica si politica au foat un tot unitar

 21. Zalauan

  Felicitari !
  Consiliul judetean Salaj a actionat bine.
  NOI VREM SPITALE, NU CATEDRALE !

 22. symy

  Fiecare cult sa se autofinanteze…si dupa aceia construiasca si cripte poleite cu aur…:)))))))))

 23. Felician

  De unde si pana unde mastodontul din Bucuresti, numita pe nedrept “a neamului”, este si biserica mea devreme ce eu nu ma consider de nici un fel vre-un neam cu diriguitorii acestei mari afaceri? Deci nu marreprezinta! Si apoi ce treaba are vecinul meu Zoli, reformat precum majoritatea ungurilor cu magaoaia aia? Asa ca felicitari Sefilor de la judet ca n-au pus botul la milogeala lui Daniel! Fiindca s-au lasat destul pacaliti de cei care au impanzit orasul cu o gramada de biserici, refuzand sa retrocedeze ce nu este al lor, cum ar fi bCatedrala din centru “Adormirea Maicii Domnului”, care afost este si va fi Greco-Catolica!

 24. Anonim

  Nici un ban pentru popa afacerist Daniel Ciubotă și Catedrala MÂNUIRII Neamului!

 25. Anonim

  Catedrala belirii neamului

 26. Stefan

  Iuda se plângea că s-a risipit mirul pentru ungerea lui Iisus, iar cu banii de pe acel mir se puteau ajuta săracii. Aşa-i şi azi cu “iudele” care tună şi fulgeră împotriva construirii catedralei. Nu de săraci le pasă, ci ura împotriva Bisericii Ortodoxe îi animă.

Leave a Comment