Amenzi drastice pentru şoferii care iau autostopişti

 

Şoferii care transportă autostopişti, fără autorizaţie, contra unei sume de bani, riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei, putând fi acuzaţi de “practici ilicite”. Prevederea este cuprinsă într-un proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Transporturilor, aflat în dezbatere publică până în 23 decembrie.
Iniţiatorii proiectului susţin că cei care fac transport ilicit de persoane fac concurenţă neloială transportatorilor autorizaţi şi nici nu plătesc taxe la stat.
Conform legii, serviciile de transport public local în regim de taxi sau în regim de închiriere fac parte din sfera serviciilor comunitare de utilitate publică, se desfăşoară sub controlul, conducerea sau coordonarea autorităţilor administraţiei publice locale şi se efectuează numai de către transportatori autorizaţi.
“Cu toate acestea, în ultima perioadă de timp se constată existenţa unor practici ilicite în activităţile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afectează în mare măsură atât transportul local cât şi transportul judeţean de persoane, aceste practici ilicite determinând efecte negative majore asupra activităţii economice a întreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate, cât şi asupra siguranţei circulaţiei rutiere. De asemenea, aceste practici ilicite în activităţile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor pune în dificultate asigurarea unui mediu concurenţial corect pe piaţa transportului rutier de persoane”, se arată în nota de fundamentare a proiectului menţionat. Astfel, potrivit acestuia, de amenzi cuprinse între 1.000 lei şi 5.000 lei sunt pasibile persoanele fizice sau juridice care efectuează transport public de persoane cu un autoturism, fără respectarea prevederilor articolului 7, conform căruia transportul în regim de taxi sau de închiriere se poate executa numai de transportatori autorizaţi. Nu este precizat, însă, modul în care va fi controlată această activitate.

Alte articole

7 Thoughts to “Amenzi drastice pentru şoferii care iau autostopişti”

 1. ciuciu

  MERETI dracului cu legile voastre, firar mama voastra la ocazie bolnava si sa no ia nimeni, cum v/ati simtii nesimtitilor, s/au o femeie cu un copil mic in brate…. halal conducatori avem, gandesc cu dosul.

 2. Legea e pentru

  rechinii de la Gara.

 3. care ciuiciu

  corect legea e pt r rechinii de la gara care stau la ciupeala

 4. Anonim

  verificati pe cure regulate care incarca in loc de 16 cate 25 in microbus

 5. sandu

  nu ma intereseaza acesta lege pt mine nu ezista. atat timp cat hotii si puii de fosti comunisti conduc institutiile statului legea nu are valoare.

 6. mircea

  Dar ce numai in gara sunt “rechini”?
  Te pomeni ca, cei care stau pe Crasnei sau in Bradet or fi avand acte. Sau nu sunt “rechini” , ci sunt “pirati” ?

Leave a Comment