Screening auditiv gratuit pentru bebeluşii care se nasc la Spitalul Judeţean

Toţi bebeluşii care vin pe lume la Spitalulul Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău vor fi testaţi gratuit, începând de luna viitoare, în vederea stabilirii acuităţii auzului. Testarea se va face în a treia zi de viaţă, înaintea externării şi este posibilă graţie campaniei umanitare „O lume a sunetelor pentru toţi”, derulate de către Asociaţia Sprijin Independent pentru Spitalul Zalau. „Prin demersul nostru am urmărit să strângem fondurile necesare achiziţionării unui aparat de otoemisiuni acustice, care a costat aproximativ 17.000 de lei. Cu sprijinul Consiliului Judeţean Sălaj, care a acoperit 90 la sută din costurile de achitiţie a aparatului, şi al Alpha Bank, micuţii născuţi în Spitalul Judeţean vor beneficia în mod gratuit de screening pentru stabilirea acuităţii auzului, în condiţiile în care surditatea este relativ frecventă în rândul nou-născuţilor, circa trei din 1.000 de bebeluşi prezentând această afecţiune”, ne-a declarat Adina Sabadâş, membru fondator şi coordonator al campaniei de strângere de fonduri. Cu sprijinul BCR şi al donatorilor individuali, persoane fizice, s-a mai adunat o suma de bani, ce va fi folosită pentru achiziţionarea de consumabile necesare în cadrul proiectului.
Screeningul auditiv neonatal va fi efectuat de către medicul ORL-ist Anamaria Matioc, cea care a susţinut încă din 2009, când s-a angajat la SJU Zalău, necesitatea dotării celei mai mari unităţi sanitare din judeţ cu un aparat de otoemisiuni acustice Prin implementarea acestui proiect, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău devine una dintre puţinele instituţii medicale din ţară unde se realizează screening.
„În a treia zi de viaţă, înainte de externare, fiecare nou-născut va fi testat prin otoemisiuni acustice, iar dacă semnalăm existenţa unor nereguli, repetăm screeningul în lunile următoare. Dacă problema persistă, copilul va fi trimis la Cluj-Napoca, pentru examene amănunţite”, explică doctorul Anamaria Matioc, precizând că primele testări vor fi efectuate cel târziu în 1 februarie.
„Hipoacuzia profundă bilaterală permanentă (surditatea – n.red.) este o afecţiune mult mai frecventă decât altele pentru care se face screening. În ceea ce priveşte esursele terapeutice, acestea sunt mult mai bune dacă surditatea este depistată la naştere. În majoritatea cazurilor, surditatea este descoperită cel mai devreme când copilul are 2 ani şi jumătate, dacă nu chiar la vârsta de 3-4 ani, când părinţii observă lipsa de dezvoltare a limbajului la copil. Un diagnostic pus prea târziu poate afecta, însă, calitatea vieţii emoţionale şi sociale al copilului. Micuţii cu astfel de probleme riscă să rămână nu doar surzi, ci şi muţi. În schimb, un implant cohlear făcut la timp le poate schimba radical viaţa”, a menţionat medicul ORL-ist.
Potrivit spuselor sale, de astfel de testări vor putea beneficia şi micuţii născuţi în alte spitale, însă contra cost. Tariful va fi stabilit de către reprezentanţii SJU Zalău.
În fiecare lună, la Spitalul Judeţean vin pe lume, în medie, 130 de bebeluşi.

Alte articole

3 Thoughts to “Screening auditiv gratuit pentru bebeluşii care se nasc la Spitalul Judeţean”

 1. Anonim

  ce tot vorbiti prostii cu gratuitatea screningului? da nu-i firesc sa existe si sa fie gratuit la un spital judetean? gratuit in sus , gratuit in jos…nu sunt putine spitalele unde exista asa ceva…

  1. Anonim

   ba sa stii ca sunt foarte putine spitale in tara unde se face asa ceva!

 2. Anonim

  Nu tine mult.Se va strica si nu se va mai repara atunci cand va aparea unul privat in municipiu.

Leave a Comment