Medicamente noi în lista produselor compensate şi gratuite

Lista de medicamente conpensate şi gratuite s-ar putea îmbogăţi cu produse noi, dacă cele aproximativ 150 de medicamente noi care aşteaptă să fie introduse aici vor primi undă verde. „Aceste medicamente aşteaptă din 2008 să fie introduse pe lista de gratuite sau compensate. Introducerea lor necesită o evaluare din punct de vedere profesional şi transparent pentru că trebuie să răspundă unor criterii de eficacitate, dar trebuie să ţinem seama şi de posibilităţile de finanţare. Cu siguranţă, pacienţii au dreptul să beneficieze de medicamente noi. Acest lucru se va întâmpla progresiv, pentru că depinde de posibilităţile de finanţare”, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), conf. dr. Alexandru Rafila.
Crietriile în funcţie de care medicamentele sunt introduse în lista cu pricina se află pe site-ul MS şi se referă la eficienţă comparativ cu alte produse similare, a mai spus oficialu, însă o veste bună pentru bolnavi este aceea că, până la sfârşitul anului, anumite medicamente vor fi introduse în categoria compensate şi gratuite.
Sălăjenii aşteaptă cu interes noua listă de medicamente, dar spun că în ciuda extinderii acesteia, medicamentele care vor rămâne greu de achiziţionat din cauza preţului mare vor fi numeroase. “Nu ştiam că vor să pună şi alte medicamente în seria celor compensate şi gratuite, dar mi se pare un lucru binevenit. Sunt o mulţime de produse relativ simple, dar la care populaţia are acces greu, din cauza preţului. Sigur, nu mă aştept să se întâmple minuni acum după ce se va extinde lista, dar va fi puţin mai bine. Oricum, trebuie să fim conştienţi că în continuare vom avea în farmacii numeroase medicamente la care majoritatea populaţiei nu va avea acces din cauza preţului”, a declarat Anca F., 39 de ani, din Zalău.
Şi zălăuanul Dorin B., în vârstă 41 de ani, consideră oportună introducerea unor noi medicamente în lista de compensate şi gratuite, spunând că, “astfel, o gamă mai largă de bolnavi va putea beneficia de tratamente mai diversificate şi, de ce nu, mai bune”.

Alte articole

Leave a Comment