De Paști, în Sălaj: două puncte autorizate de sacrificare a mieilor

 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj anunță că au fost stabilite punctele autorizate de sacrificare a mieilor, în perioada Sărbătorilor de Paști.

Astfel, conform datelor furnizate de conducerea DSVSA Sălaj, în acest an, locurile autorizate pentru tăierea mieilor sunt abatorul Hereclean si Abatorul de capacitate mică Șimleu Silvaniei. În orice alt loc în afara celor menționate, sacrificarea în vederea comercializării este interzisă și pasibilă de sancțiuni cu amenda.

 În această perioadă DSVSA Sălaj realizează controale oficiale intensificate în  târgurile de animale, în piețe agroalimentare, abatoare, unitati de procesare a alimentelor ,depozite alimentare,unități de vânzare cu amănuntul, unităti de alimentație publică și mijloace de transport animale si produse de origine animală. Așa cum am anunțat într-un articol amplu, în 8 martie, în urma datelor comunicate de directorul DSVSA Mircea Martin în cadrul unei conferințe de presă, controalele se vor desfășura în tot județul, nu doar în marile magazine ci și în cele mai mici, în unități de procesare a cărnii, în fast-food-uri, restaurante, magazine care vând preparate din carne etc.

Porcinele, din nou sub cod de alertă: un nou focar de boală în județul vecin

Scopul controalelor este, pe de o parte prevenirea toxiinfectiilor alimentare în perioada premergătoare Sărbatorilor pascale, iar pe de altă parte, sporirea măsurilor de prevenire a raspândirii bolilor la animale având în vedere diagnosticarea unui nou focar de Pesta porcină Africană în județul Satu Mare. Măsurile luate în urma acestei situații sunt drastice, protocolul de alertă fiind activate, din acest punct de vedere, și pe raza județului nostru. În acest scop DSVSA Sălaj a dispus organizarea unui numar de cinci puncte de control în trafic la Răstoci, Cehu Silvaniei, Sărmășag, Bobota si Nușfalău. Aici se efectuează controale periodice, după un grafic stabilit în baza unui protocol cu Poliția pentru a colabora atunci când sunt depistate transporturi ilegale de  animale, în special porcine.

 

 

 

Alte articole

Leave a Comment