Citricele din marile magazine, stropite cu substanțe ce ne pot pune sănătatea în pericol

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat la începutul acestei săptămâni că prezența substanței „Imazail” în citrice (coajă) este permisă, la nivel european, în limita a cinci miligrame per kilogram fruct, iar în România nu au fost identificate depășiri ale acestei limite.
„Limitele maxime admise de imazalil în şi pe produsele alimentare sunt stabilite în Regulamentul (CE) nr. 396/2005 privind nivelurile maxime de pesticide MRL în şi pe produsele alimentare şi furaje de origine vegetală şi animală cu modificările şi completările ulterioare (limita maximă admisă pentru citrice este de 5 mg/kg)”, precizează ANSVSA.
„În anul 2016 și în acest an, până în prezent, nu au fost înregistrate depășiri ale nivelului maxim admis pentru această substanță în citrice”, se mai arată în comunicat.
Directorul ANPC, Paul Anghel, a anunțat recent că, în urma unui control la un hypermarket din Bucureşti s-au depistat 108 kilograme de citrice pe a căror etichetă de producţie apare E233, o substanţă care, folosită în cantităţi peste medie, poate cauza boli grave. „În urma unui control extins la produsele de post, angajaţii Comisariatului Bucureşti au depistat 108 kilograme de citrice, la un hypermarket din Bucureşti, pe a cător etichetă de producţie apare E233, o substanţă foarte periculoasă şi interzisă în multe ţări civilizate. Potrivit instituţiilor internaţioanale de sănătate, E233, folosit în cantităţi peste medie, poate cauza boli grave, precum cancer. Rămâne ca luni să trimitem către ANSVSA solicitare să facă analize acestor produse şi să stabilească clar dacă vor fi retrase”, a declarat Paul Anghel, director general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).

E233 sau Thiabendazol-Imazalil este conservant de suprafaţa folosit pentru fructe.
Hypermarketul în care au fost depistate cele peste 108 kilograme de citrice le-a scos de la vânzare, temporar, la solicitarea ANPC, până când vor fi finalizate analizele efectuate de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Este vorba despre pomelo, fructe aduse din China, şi grapefruit, din Turcia.
Potrivit ANSVSA, Imazalilul este o substanță utilizată pentru protecţia plantelor (pesticid) autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012 până la 31 decembrie 2021, în conformitate cu prevederile legale. De asemenea, Imazalilul se poate utiliza ca fungicid pentru tratarea post recoltare a citricelor, roşiilor, semintelor de cereale în conformitate cu specificaţiile tehnice, astfel încât în momentul introducerii pe piaţă a produselor alimentare, concentraţia de imazalil să nu depăşească limitele impuse de legislaţia în vigoare.
„Informaţii privind riscurile potenţiale legate de prezenţa pesticidelor în produse alimentare, inclusiv a imazalilului, sunt transmise între autorităţile competente din statele
membre, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), în conformitate cu legislaţia şi procedurile stabilite la nivel european şi naţional. La această dată, din informaţiile derulate prin SRAAF nu reiese existenţa unui risc pentru sănătatea consumatorilor cu privire la prezenţa Imazalilului în citrice”, mai arată ANSVSA.
Conform procedurilor, în cazul în care se înregistrează o depășire a limitei maxime admise, produsul alimentar respectiv – în funcție de situație – fie nu este pus pe piaţă, fie este retras de pe piaţă și distrus.

Medicii recomandă, indiferent de sursa din care achiziționăm fructele, să le spălăm foarte bine și să evităm folosirea cojii citricelor pentru produsele de cofetărie sau conservele pe car ele pregătim. Dacă, totuși, decidem să folosim coaja citricelor, fructul trebuie spălat extreme de bine, folosind un burete ușor abraziv cu care să curățăm bine fructul, sub jetul de apă, înainte de a folosi coaja lui. Cazul magazinului în care au fost descoperite citrice puse în vânzare cu încălcarea normelor legale nu este singular, astfel încât, măsurile pe care noi, în calitate de consumatori le putem lua, sunt cele mai sigure, în lipsa controalelor  care ar trebui să fie făcute în fiecare unitate, mai ales în cele de tip supermarket.

Leave a Comment