Românii plătesc cel mai mare preț din UE la carnea de porc

Țara noastră înregistrează un record negativ în prima săptămână a anului, într-un sector de producție important. Avem cel mai mare preț din UE la carnea de porc. În prima săptămâna a acestui an, prețul cărnii de porc de la poarta fermelor românești a ajuns cel mai mare dintre statele membre. Fermierii vând în medie cu 2,24 de euro kilogramul. Este aproape cu 50 la sută mai scump decât în perioada similară a anului trecut. Anul 2020 a început bine pentru fermierii care au cantități mari de carne de porc spre vânzare, dar rău pentru consumatori. Prețul la poarta fermei din România a ajuns în medie la 2,24 euro kilogramul carcasă tip S, cel mai mare din UE, indică ultimele date ale Comisiei Europene analizate de cel mai mare portal economic online din România, economica.net. Cu un an în urmă, kilogramul era cu 47,1 la sută mai ieftin, iar față de acum o lună costurile au mai crescut cu 3 la sută. Față de luna decembrie 2019 însă, putem vorbi de o ușoară ieftinire (de 1,3 la sută comparativ cu ultima săptămâna a anului). Spre exemplu, apogeul a fost atins în săptămâna care a început cu 16 decembrie, când prețul mediu de la poarta fermei a fost de 2,3 euro kilogramul, fiind topt cel mai scumpi dintre statele membre. Record după record în săptămâna care a început cu 2 decembrie, porcul românesc era al treilea cel mai scump din UE, sub cel din Slovenia (224,5 euro suta de kg) și sub Grecia (221,3 euro suta de kilograme). Aceasta cu mențiunea că în Slovenia, prețurile au fost peste 200 de euro de la începutul anului, iar în Grecia au gravitat în jurul acestei valori. De altfel, în săptămâna care a început cu 21 noiembrie, prețul mediu al cărnii de porc la poarta fermelor din România a depășit pentru prima dată în ultimii patru ani, pragul psihologic de 200 de euro, conform datelor Comisiei Europene. Dacă vorbim despre medie UE, prețul a ajuns în prima săptămâna a acestui an la 1,933 euro kilogramul, cu 41,8 la sută mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Citește și Modelul de business al producătorilor de carne de porc în criză: profit mai mare pe bucată pentru a compensa volumele mai mici. Prețul cărnii de porc din România crește în principal din cauza pestei porcine africane care a lovit atât local, cât mai ales statele asiatice, cele mai mari consumatoare și producătoare de de porc din lume. Cantitativ, exporturile au crescut cu 82 la sută. În ceea ce privește producția, până în luna octombrie 2019, cantitatea de carne disponibilă din producția internă a fost de 283.000 de tone, față de 296.000 de tone în perioada similară a anului trecut.

În Sălaj, prețul este mai mic față de media transmisă de statistica CE

Câțiva fermieri din Sălaj ne-au contactat la redacție și ne-au comunicat faptul că în județ situația privind prețul cărnii de porc este diferită de cea existentă în această statistică privind media prețului la nivel național, astfel încât carnea se vinde cu un preț mai mic față de cel prezentat de cele mai recente statistici ale Comisiei Europene. fermierii ne-au transmis că la poarta fermelor sălăjene, carnea de porc are un preț de sub 2 euro, adică aproximativ 8,5 lei.

Leave a Comment