Peste 40 de cazuri de gripă în Sălaj

Nu mai puțin de 42 cazuri de gripă au fost confirmate la nivelul județul Sălaj. Cazurile au fost înregistrate în perioada 20-26 ianuarie. După cum a explicat medicul epidemiolog Ligia Marincaș – directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, cele mai multe cazuri de gripă au fost înregistrate la categoria de vârstă 5-14 ani – 12 cazuri și la categoria de vârstă 15-49 de ani- 11 cazuri. Din totalul celor peste 40 de persoane diagnosticate cu gripă, 19 au necesitat internare pentru tratament, dintre acestea 11 fiind copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 14 ani. De la începutul anului și până în prezent în județul Sălaj au fost înregistrate 53 de cazuri de gripă.

Gripa, mult mai mult decât o răceală severă

Directorul DSP Sălaj a precizat că gripa este mult mai mult decât o răceală severă. Aceasta poate conduce la complicații severe, chiar mortale, precum: pneumonie și encefalopatie, în rândul persoanelor vulnerabile, nevaccinate. ”Vorbim de sugari, copii sub 5 ani, adulți peste 65 de ani, femei însărcinate, persoane cu boli cronice precum: astm, boli de inimă, boli renale și diabet, persoane obeze, dar și personal sanitar. Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor informează că, anual, în Uniunea Europeană își pierd viața până la 40.000 de persoane din cauza complicațiilor gripei”, a precizat reprezenatntul DSP Sălaj.

Asemanări și diferențe între răceală și gripă

DSP Sălaj informează că, de multe ori, gripa este confundată cu răceala și invers. Ambele sunt infecții virale respiratorii și împart anumite simptome (exemplu tuse), însă sunt cauzate de virusuri diferite. Experții din cadrul sistemului național de sănătate din Marea Britanie informează că răceala poate fi cauzată de aproximativ 200 de virusuri, în timp ce gripa este provocată doar de trei. Virusurile gripale sunt: A, B și C, acesta din urmă dând doar o formă foarte ușoară de gripă și nu cauzează epidemii. Există însă mai multe tulpini virale ale virusurilor gripale A și B care determină epidemiile de gripă, iar în fiecare an este produs un nou tip de vaccin antigripal, care reprezintă o combinație a celor mai frecvente trei tulpini ale virusurilor gripale A și B. Atât răceala, cât și gripa se transmit pe calea aerului, prin tuse și strănut, dar și prin contactul cu suprafețele contaminate. Răceala și gripa au simptome relativ asemănătoare. Gripa este însă mult mai periculoasă decât răceala și necesită o abordare diferită și o monitorizare mult mai atentă. Pe lângă nivelul de complexitate și severitate, gripa se deosebește de răceală și printr-un set de simptome specifice, descris de experții în boli infecțioase de la Cleveland Clinic sub acronimul F.A.C.T.S.: fever – febra, aches – dureri musculare difuze, chills – frisoane, tiredness – oboseală și sudden onset – debut brusc. De multe ori, modul în care începe boala ajută persoana să își dea seama dacă are gripă sau raceală. Nasul înfundat, durerile de gât și răgușeala indică o răceala, în timp ce gripa are un debut brusc și violent, care dă senzația bolnavului ‘’că a fost lovit de un camion’’. În general, simptomele sunt mult mai intense și mai severe în cazul gripei.

Simptomele răcelii și ale gripei

Simptomele răcelii sunt: secreții nazale abundente, nas înfundat, durere de gât, strănut și tuse. Uneori, dacă persoana este răcită poate manifesta și o ușoară febra, dureri de urechi, oboseală și dureri de cap. Simptomele se dezvoltă în primele două zile și se ameliorează, treptat, după câteva zile. Anumite răceli pot dura până la trei săptămâni. De asemenea, simptomele gripei sunt: febra bruscă înaltă, între 38 și 40 grade Celsius, dureri musculare, transpirație abundentă, frisoane, senzație de epuizare, nevoia de a sta întins în pat și tuse seacă. Simptomele gripei apar după aproximativ trei zile de la infectare și dispar, în general, într-o săptămâna, deși senzația de oboseală poate dura mai mult timp. ”Fie că este vorba despre o răceală sau gripă, este recomandat ca persoana să meargă la medic dacă are istoric de boală cronică: astm, diabet, boală cronică renală, boală de inimă, febra foarte mare, peste 40 grade Celsius, durere de cap neobișnuit de severă, dureri abdominale sau durere în piept”, a adăugat directorul DSP Sălaj – Ligia Marincaș.

Leave a Comment