UDMR Sălaj: “Vom vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Executivul este pe cale să încalce Constituția”

Conferința de presă organizată de UDMR Sălaj, vinerea trecută, la sediul formațiunii politice din Zalău, a adus în prim plan o retrospectivă a anului politic 2019 și câteva puncte importante pe care UDMR le are în vedere în ceea ce privește viața politică și socială pentru anul în curs. La conferință au participat deputatul Seres Denes, președintele UDMR Sălaj, Szilágyi Róbert István, vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj și viceprimarul municipiului Zalău, Fazakas Nicolae. Seres Denes a spus că un punct << fierbinte >>  pe agenda politică a țării este, în momentul de față, intenția PNL de a face posibilă organizarea alegerilor locale din acest an în două tururi de scrutin. Deputatul de Sălaj s-a arătat împotriva acestei propuneri, spunând că UDMR nu va accepta așa ceva (propunere care, după ultimele date, este pe cale să fie legiferată), motivând că această decizie încalcă Constituția și normele europene în vigoare.

 “Nu putem schimba legea în funcție de preferințe și interese, în prag de alegeri”

“Cu ocazia votului pe care l-am dat noului Guvern, am stabilit un minimum de dorințe, de așteptări, așa cum era și firesc, printre care a fost și alegerea primarilor într-un singur tur. De fapt n-am cerut nicio schimbare ci, practic, am solicitat ca legea să rămână neschimbată, iar dacă se dorește a fi schimbată, acest lucru să se întâmple doar prin procedură parlamentară, așa cum este constituțional. Ne declarăm total împotriva acestor modalități de a schimba această lege, mai ales pentru acest lucru se preconizează a fi făcut în funcție de interese, de preferințe, lucru care nu poate fi admisibil dacă vorbim despre respectarea legii. Nu ne putem ușura calea spre succes folosind schimbarea unei legi altfel decât ne este permis prin Constituție.

Mai mult decât atât, se încalcă încă o dată legea prin faptul că nu este permis ca aceasta să fie modificată chiar înainte de alegeri. Prin urmare, suntem total împotriva acestei modificări și vom vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, dacă aceasta va fi depusă de PSD. Inclusiv votarea bugetului, în decembrie, de către Guvern, prin asumarea răspunderii, este o chestiune neconformă și neconstituțională, pentru că legea fundamentală a țării spune clar că bugetul este stabilit de către Parlament, respectiv de către cele două camere reunite. Noi nu am avut puterea să mergem mai departe, la Curtea Constituțională, dar se pare că PSD a depus o solicitare prin care se cere rezolvarea acestui conflict iscat între Parlament și executive pentru că, se pare, Guvernul a intrat nepermis în sfera de atribuții a Parlamentului”, a spus Seres Denes.

Președintele UDMR Sălaj a mai punctat în cadrul conferinței de presă o situație cu care ne confruntăm, din păcate, situație care capătă pe an ce trece tendințe îngrijorătoare. Este vorba despre îmbătrânirea accentuată a populației județului și de faptul că tinerii sălăjeni nu mai vor să rămână să trăiască în județul în care s-au născut și au crescut. Seres Denes a spus că tinerii aleg să plece din județ în număr tot mai mare.“Nu am văzut soluții pentru ridicarea statului, n-am văzut soluții pentru una dintre cele mai grave probleme cu care țara noastră se confruntă, respectiv migrația tinerilor către alte județe, dar și către alte țări și îmbătrânirea accelerată a populației. Nu am văzut soluții prin care tinerii, mai ales cei din mediul rural, să poată fi determinați și sprijiniți să rămână acasă sau cel puțin să nu părăsească județul. În opinia deputatului UDMR, nici anul 2020 nu arată foarte bine din acest punct de vedere, mai ales prin prisma sumelor alocate pentru învățământ, sănătate, dezvoltare și altele.

UDMR Sălaj : “Vrem un spital nou, de anvergură, pentru sălăjeni. Nu toți au bani să se trateze în clinici scumpe, iar numărul bolnavilor este în creștere!”

“O dorință a noastră a fost și este în continuare aceea ca județul nostru să aibă un spital nou, de capacitate mare, pentru ca toți sălăjenii și nu doar ei, să beneficieze de asistență medicală și tratament la cele mai înalte standarde. Desigur, am apreciat mereu investițiile făcute la spitalul din Zalău și contribuția noastră a fost mereu una constantă, investițiile în extinderea și dotarea Spitalului Județean, inclusiv prin parcarea ce urmează să fie construită acolo, au fost și sunt pe mai departe binevenite, însă deja această unitate medicală începe să fie depășită prin numărul foarte mare de pacienți, dar și prin incidența tot mai crescută a bolilor, multe dintre ele grave, implicit a numărului de bolnavi; am considerat necesar că trebuie să vedem în ridicarea unui nou spital de dimensiuni mari nu doar o oportunitate și o facilitate, atât pentru pacienți, cât și pentru medici care vin în număr tot mai mare să profeseze la Zalău, cât mai ales o necesitate tot mai evidentă. Știm bine că un procent mic, cel al oamenilor cu bani, se orientează către unități medicale mari din țară sau din străinătate. Însă noi dorim să canalizăm atenția către oamenii simpli, fără posibilități materiale, către procentul de 95 la sută din populația județului. Sălăjenii trebuie să beneficieze de asistență medicală și tratamente la cele mai înalte standarde, de tehnică și tehnologie de ultimă generație dar și de medici care să fie permanent pregătiți și capabili să și interpreteze aceste rezultate oferite de cele mai noi aparate.

Anul trecut a fost un an bun din acest punct de vedere pentru că am reușit să cheltuim toți banii pe care i-am avut la dispoziție pentru acest sector. În ceea ce mă privește, am avut în cei trei ani de mandate aproape 80 de inițiative – proiecte de legi, din toate domeniile,  cele mai multe dintre ele deja au fost promulgate, fie că eu am fost autor, fie coautor, am încercat, folosind și consultările directe cu populația, să aducem în prim plan cele mai importante și urgente propuneri. Am votat legile care stabileau măririle salariale, a pensiilor și altele a spus deputatul UDMR. Acesta a amintit și de utilitatea programelor PNDL, punctând asupra investițiilor făcute în comunele sălăjene prin acest program, înființarea saiu extinderea rețelelor de apă și canalizare, de gaze naturale etc. În ceea ce privește alegerile anticipate, noi am spus că este nevoie, de fapt că un Guvern poate funcționa dacă are o majoritate parlamentară comodă, adică să-și poată vota legile pe care le concep, dar în același timp, în antiteză, discutăm despre acea perioadă de pregătire a acestor alegeri anticipate, ets enevoie de o perioadă de 60 de zile pentru a fi înlăturate două guverne, urmate de alte 90 de zile pentru a stabili data alegerilor, deci, practic, 150 de zile de haos în țară pentru că aceasta ar fi neguvernată. Nu cred că cineva își poate permite să aducă țara într-un asemenea punct critic” a spus Seres Denes.

 Candidații UDMR pentru alegerile viitoare ar putea fi aceiași

Deputatul Seres Denes a vorbit și despre candidații pe care formațiunea politică îi va propune la viitoarele alegeri. Deputatul a admis că acești candidați ar putea fi aceiași cu cei în funcție, în prezent. “Am pornit deja, la nivel local, adunările generale pentru alegerea noilor conducători din punct de vedere politic, iar sâmbătă, în ședința Consiliului reprezentativ ce va avea loc la Cluj-Napoca, vom stabili și regula de selectare a candidaților pentru aceste alegeri. Noi suntem foarte bine organizați din acest punct de vedere și deschiși, totodată. Până la urmă, comunitatea va alege pe cine va dori și va alege candidatul în care are cea mai mare încredere, pentru următorii patru ani”. Vicepreședintele Consiliului Județean, Szilágyi Róbert și viceprimarul Fazakas Nicolae au prezentat în încheierea conferinței de presă, proiectele instituțiilor pe care le conduc, atât cele derulate în 2019 cât și cele ce urmează a fi implementate în anul 2020, proiecte referitoare la dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii rutiere, reabilitări blocuri de locuințe, construirea de noi obiective în domeniul cultural, sportiv, social etc.

 

10 Thoughts to “UDMR Sălaj: “Vom vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Executivul este pe cale să încalce Constituția””

  1. O urare stramoseasca !

    Dupa ce au provocat o criza in toamna mituind 10 parlamentari psd, liberalii vor sa arunce tara in alta criza. Pensiile speciale nu le-au taiat, cum au facut clabuci la gura toata vara. Pt alocatii marite n-au bani, n-au bani. Umbla ca fu..tuti in cur dupa anticipate inainte 1 sept, n’au bani nici pt maritea pensiilor cu 40 %. Aia nu, aia nu, ia mai mereti si-n pizd..uca mamii voste !

  2. Anonim

    O atitudine corecta. Una s a spus in frenezia electorala, alta se face acum. O dau la intors penelistii, ba ca nu sunt bani ba pe dracu. De alocatii n avem bani, dar de pensii de 5000 de euro avem! Sa va ia dracu odata!

    1. symy pescarul

      S-au dat deja:))de la pensii speciale si pentru inmormantari s-a marit cuantumul cu 500 ron,sa-l flosesti sanatos:)))))nesatulule:)))))

  3. Roza

    Dar pe popor, pe electorat, ati intrebat ce ar vrea?
    Va incordati muschii, fara sa intrebati ce vor oamenii…

  4. Anonim

    Dar, măi Seres, de ce vă tremură nădragii la două tururi, dacă tot sunteți majoritari într-o localitate? Ori te gîndești la primăriile localităților unde sunteți 30-40%? Să mai ciupiți niște primării, nu-i așa?

  5. Anonim

    Îmi pare rău că UDMR se asociază cu PSD dar sa nu uitam ca PSD și udm au Lasat liberi pușcăriași și violatori și la seres ai trebuie pensi speciale

  6. Anonim

    Seres bacsi , ciuma cacanie (portocaliu +galben) condusa de politrukul de etnie germana Werner si asa zisul premier ORB(an) Lajos , ungur dupa filiatia paterna , a ca(l)cat in picioare de multe ori Constitutia Romaniei , legile tarii , hotararile CCR , iar voi i-ati ajutat sa ajunga la putere ??!! Sa va ca(l)ce si pe voi ca meritati din plin !!!

  7. O urare stramoseasca !

    Liberalii nu au taiat pensiile speciale, nu maresc alocatiile, nu maresc pensiile. Aia nu, aia nu. In schimb arunca tara dintr-o criza in alta. Ia mai mereti voi in p… mamii voste !

  8. Anonim

    Oamenii au ajuns sa urasca d emoarte politicenii! Pe TOTI, nu conteaza din ce formatiune politica fac parte. Mincinosi, ipocriti, prefacuti, avari, lasi, hoti, parsivi. TOTI. degeaba se muta de la unii la altii, ca niste amante care au primit un sut in fund. Colcaie minciuna si nesimtirea in toti. Nici in prostitutia de pe centura nu vezi atata curvasareala ca aici, la noi. Nu mai da doi bani nimeni pe voi, PNL, PSD, USR sau UDMR!

  9. Anonim

    Să nu i se mai INVENTEZE udemereului voturi cu zecile și sutele în localități din „ținuturile secuiești” Ialomița, Călărași, Giurgiu, Tulcea, Dolj etc.

Leave a Comment