Tiberiu Marc, despre PSD post-prezidențiale: “Nu poți să schimbi doar actorii fără să ai un proiect politic solid și adaptat la realitate”

Președintele Partidului Social Democrat (PSD) filiala Sălaj, Tiberiu Marc, a susținut joi, la sediul PSD din Zalău, o conferință de presă în care a prezentat situația (în viziunea sa) partidului, la nivel general, dar și lucruri referitoare la viitoarea structură și conducere a organizației PSD Sălaj. Președintele Marc a spus, concret, că rezultatul alegerilor din mai dar și al celor prezidențiale reprezintă consecința unui întreg șir de greșeli făcute la centru, greșeli pe care și le-a asumat și domnia sa, dar și a unei decizii care a pecetluit, practic, rezultatele alegerilor prezidențiale: un candidat total nepotrivit, nepregătit, ales pe principiul perimat “cine conduce partidul, poate să conducă și țara”, asumându-și rezultatele finale ca pe o consecință firească și logică a unui cumul de decizii greșite sau inoportune.

Tiberiu Marc și-a asumat, în numele PSD Sălaj, rezultatul acestor alegeri, spunând că  viitorul partidului nu va putea fi unul bun fără schimbări drastice în privința felului în care mesajele de la centru vor ajunge în regiuni, dar și schimbarea priorității proiectelor și a modului prin care sunt anunțate, fiind absolut necesară adaptarea acestor lucruri la electoratul care, de această dată, a fost absent sau a sancționat PSD prin vot împotriva, dar și a unui nou tip de electorat care a fost ignorat de către factorii de decizie din partid. Totodată, președintele Marc a spus că este nevoie de un proiect politic solid și credibil cu care PSD să vină în fața oamenilor. “Am ajuns în această situație din cauza faptului că la fostele alegeri parlamentare s-a creat o așteptare mare manifestată atunci și prin scorul obținut de PSD și care, după aceea, a fost greșit gestionat. Am pierdut din cauza unui șir de decizii eronate o parte din electoratul propriu și am ostilizat, tot din această cauză, și restul alegătorilor. PSD a propus, de-a lungul timpului mai multe guverne, au fost mai multe propuneri de prim-ministru invalidate, am avut și două << autogoluri >>, acele auto-moțiuni de cenzură, lucruri care s-au alăturat ocupării unor funcții importante, cu putere de decizie, în special miniștri, care nu au fost cele mai potrivite. Este motivul pentru care o parte din electoratul nostru s-a detașat de acest tip de comportament. Au mai fost alte decizii, începând cu Ordonanța 13 și continuând cu momentul 10 august, care au ostilizat și restul opiniei publice, legile justiției au, de asemenea, fost prost explicate, iar toate aceste lucruri au generat un efect ce s-a reflectat clar în rezultatul votului din mai, în care PSD a fost sancționat. A urmat alegerea președintelui partidului și alegerea candidatului la prezidențiale, alte două decizii greșite, în opinia mea. Rezultatul de la alegerile prezidențiale a confirmat, de altfel, faptul că această alegere a fost una greșită. Toate aceste decizii s-au luat în forurile statutare. Am văzut, zilele trecute, care este structura electoratului care a votat candidatul PSD. Dacă în 2016 am avut o repartizare oarecum echilibrată  atât pe categorii de vârstă cât și pe categorii socio-profesionale, în turul I al alegerilor prezidențiale a apărut o radiografie nouă a actualului electorat PSD, care înseamnă foarte puțin din categoria celor tineri și foarte tineri, cea a antreprenorilor, salariaților din mediul privat sau bugetarilor. Foarte mulți, de asemenea, din zona pensionarilor, casnicelor, practice electoratul s-a mutat într-o zonă total diferită de cea din 2016. În 5 ani am pierdut electorat din zone care în 2016 au reprezentat votanți ai programului politic al PSD. Calitatea candidatului PSD la prezidențiale a fost apreciată la mai puțin de jumătate față de calitatea celorlalți candidați.

Susținerea partidului a fost majoritară, pentru candidatul PSD, pe când în cealaltă parte a fost cam la jumătatea susținerii candidatului PSD. În alegeri, ai de << vândut >> un proiect și o persoană. Dacă proiectul nu este convingător iar persoana nu este potrivită, trebuie să << vinzi >> un lucru în care nu crezi. Mulți dintre primarii din județ mi-au spus, direct, că le este greu să susțină candidatul PSD. Așa cum știm, candidații din trecut au fost << locomotive >>  pentru partid. De această dată, partidul a devenit locomotivă, în condițiile în care candidatul a pornit foarte de jos, iar partidul a fost nevoit să îl împingă. Toate acestea, dar și altele, au dus, după părerea mea, la acest rezultat. S-a creat, acum, o altă structură în PSD, pe criterii diferite față de cele de până acum. Eu cred însă că nu schimbarea oamenilor este cea mai importantă problemă în PSD, ci un plan politic solid, așteptat de populație. Noi, între noi, putem să ne schimbăm, însă lucrurile acestea nu-I interesează pe oameni, ci dacă PSD ca reprezentant al stângii, poate să propună un proiect politic viabil, politici publice potrivite momentului și viitorului apropiat dar și resursa umană care să le facă posibile. O parte din această resursă există, alta nu, din cauza restrângerii ofertei electorale”. Tiberiu Marc a mai spus că proiectele primarilor nu au ajutat foarte mult în aceste alegeri, pentru că oamenii consideră că asta este treaba primarilor, să aducă investiții, să vină cu proiecte pentru comunitate, să îi dezvolte, astfel încât transferul de voturi și de încredere nu a mai avut loc, către candidatul PSD. Totodată, Tiberiu Marc a subliniat managementul prost al partidului în ceea ce privește comunicarea, transmiterea mesajelor și a realizărilor. Măririle de pensii, programele PNDL, creșterile salariale – lucruri pe care le-a considerat bune și necesare –  toate, în opinia sa, au fost prost aduse în fața electoratului și deficitar transmise. “Toate sunau a pomeni”, a spus Tiberiu Marc. Nici dacă ar fi votat toți alegătorii, membri dar și simpatizanți PSD, cu Viorica Dăncilă, tot n-am fi câștigat”, a subliniat Tiberiu Marc.

Președintele PSD Sălaj nu vede foarte bine viitorul PSD dacă în cadrul partidului se va produce doar schimbarea actorilor, fără a fi însoțită de un proiect politic solid. Președintele PSD Sălaj a mai spus că este necesară o oarecare diferențierea politicii de la centru (PSD, n. red.) pe regiuni, explicând că sălăjenii sunt diferiți de olteni, cei din Mehedinți sunt diferiți de cei din Bihor, clujenii sunt diferiți de cei din Teleorman. Prin urmare, viziunea președintelui PSD Sălaj diferă în multe aspecte de viziunea celor de la centru, cel puțin cea de până acum. În ceea ce privește alegerile la nivel județean, Tiberiu Marc a spus că în Sălaj vor avea loc alegeri la sfârșitul lunii ianuarie, în toate organizațiile arătând că fiecare își va alege conducerea pe care o consideră cea mai reprezentativă. În conferința județeană se va alege și viitoarea conducere PSD la județ. Tiberiu Marc a declarat că va participa la toate conferințele din județ, va vedea care sunt așteptările celor din partid, după care va lua decizia finală – de a candida sau de a nu mai candida pentru un nou mandat în fruntea PSD Sălaj. “Candidatul contează în măsura în care este credibil ca proiect, ca politici de punere în practică a proiectului, propuneri ce trebuie să fie ancorate în realitatea de aici. Lumea s-a schimbat, le-am spus colegilor mei de multă vreme că apare un nou electorat și că lucrurile se vor schimba. Iată că acest electorat s-a manifestat serios la europarlamentare, chiar și la prezidențiale, așadar el există și va fi un actor foarte important, către care trebuie să mergi cu mesaje potrivite, adaptate, care să întâmpine exact așteptările lui. Cu pensii nu poți merge către cei de până în 25-30 de ani, deși, știm bine, sunt foarte importante și ele. Președintele Marc a recunoscut, totodată, faptul că PSD a avut, mai ales în ultimul timp, o comunicare insuficientă și deficitară, atât cu oamenii cât și cu mass-media, lăsând să se înțeleagă că inclusiv  la acest capitol lucrurile se vor schimba în viitor.

 

 

17 Thoughts to “Tiberiu Marc, despre PSD post-prezidențiale: “Nu poți să schimbi doar actorii fără să ai un proiect politic solid și adaptat la realitate””

  1. Anonim

    cum le stie securistul sef pe toate

  2. Anonim

    Indiferent ce se spune despre el, nimeni nu are capacitatea, mintea si autoritatea sa pt a conduce acest partid in Salaj. Nici expertiza si nici experienta. Pacat ca presedintii din teren nu au contat sau nu ai fost ascultati la Bucuresti. Viziunea lui a fost clara de la inceput si se stie f bine ca nu l a suportat nici pe Dragnea, n a considerat o buna nici pe Dancila. Dar asa e cand decide Bucurestiul si pentru noi. Cat despre cei care ii vaneaza locul, sa mai citeasca, sa mai invete. Cu bune si rele, cu greseli asumate, a ramas cel mai potrivit pt o asemenea functie. Punct.

  3. A venit decontul !

    Analiza este apropiata de adevar, psd a pierdut alegerile pentru ca nu a respectat Programul de guvernare. Punctul de pensie nu a crescut catre 45% din salariul mediu brut cu era Programul dimpotriva, a scazut, a scazut valoarea reala a unei pensii. Situatia la pensii e cea mai neagra din istorie, niciodata nu au fost majoritatea pensiilor sub salariul minim pe economie. Defavorizati au fost si alte categorii, cei din privat, degeaba a marit psd salariile medicilor de patru ori, ale actorilor le-a triplat, la primarii dublare, milioane de romani simpli nedreptatiti nu au mai votat psd. Si nu vor vota nici in continuare !

  4. Anonim

    O analiza solida, sincera, prezentata de voi foarte corect, desi nu sunteti un ziar psd. Asta este presa de care avem nevoie, echilibrata si echidistanta. Dl Marc, nu va lasati impresionat de comentarii ale ” victoriosilor”. Suntem inca multi care am.sesi,at marile greseli facute de psd dar si care consideram ca puterea concentrata in mainile unui singur om, asa cum este acum, e cel.mai periculos si nociv lucru pt o democratie. Vindecati va ranile, invatati din greseli si porniti la treaba. Va felicit pt atitudine si curajul de a spune lucturilor pe nume.

  5. Anonim

    multa multa muuuuu,,,,,,e tuturor gunoaielor psd-iste

  6. Anonim

    De la PDSR-ul criminalului Iliescu la PSD-ul tîlharului Dragnea, această bandă a fost piatra de moară atîrnată de gîtul României. A propos de Dragnea, acest zootehnist și ofițer de ce nu i-a spus în față? Sau marionetei analfabete?

    1. Anonim

      Asta cu „imi asum” ma sgaraie rau la urechi. Toti isi asuma :)) cititi un pic sa intelegeti sensul cuvantului apoi folositil.
      Sunteti dezastru !

  7. Anonim

    Ștergeți înșelăciunea de la 18:47!

  8. Anonim

    pleaca Tibi !! ai furat destul ! DEL CAR este ceea mai tare firma si acuma ai intrat si tare in agricultura !! ai ajuns la 1000 de ha in proprietate?

  9. Anonim

    O organizatie Judetean care il are in a 2-a sau a 3-a pozitie pe Panie este perceputa ca o organizatie mafiota. Ne mai vorbind de senatorul Pop care isi propulseaza nevasta acolo unde -i e locul.Promovarea unor oameni precum Pernes,Panie,Fazecas,Fort,Butiri etc. etc aduce deservicii mari acestui partid,unde si cei nascuti dupa `89 au o atitudine de sorginte comunista.

  10. Anonim

    D-le MARC analiza d-voastra o consider justa eu nu sunt membru de partid dar sunt de acord ca simpla schimbare la varf nu rezolva situatia NU toti ministrii PSD au fost rai dimpotriva , sunt unii mai buni ca specialisti decat cei actuali ai PNL. D-l FLORIN FLORIAN justifica neputinta ca prefect spunand : Noi prefectii nu putem rezolva toate cererile oamenilor , fiind alesi pe timp limitat in aceste functii , cei care pot rezolva problemele sunt SPECIALISTII din administratia prefecturii . DOMNULE MARC din prefectura SALAJ trebuie sa dispara TOti specialistii care nu respecta CONSTITUTIA ROMANIEI SI LEGILE TARII. Tineti minte aceasta afirmatie a mea . Multumesc.

    1. Anonim

      MULTUMESC domnilor ca ati afisat pana la urma comentariul meu VA ROG nu ma mai cenzurati .

  11. Anonim

    securistul le stie pe toate… chiar si pe alina salajean… chiar si sa cenzureze comentariile

  12. Mark Twain

    Tibi Marc isi asuma? Ce isi asuma? 15 ani de saracie si gunoaie? 15 ani in care am ajuns un „vaslui” a Transilvaniei? Avem sate fara lumina, fara transport in comun, nu mai discutam de facilitati publice normale gen: canalizare, apa curenta, infrastructura drumuri. CLASA POLITICA TREBUIE SCHIMBATA! JOS CU „COMUNISTII”!

    1. Radu Gyr

      Daca comunistii au votat impotriva unui presedinte neamt atunci, sunt comunist. Ridica-te Gheorghe, ridica-te Ioane …

  13. Anonim

    Mark Twain = jidan !

  14. anonim

    Tu vorbești de proiecte hoțule? Ești la conducere de 20 de ani! Noi și Vasluiul suntem curul României! Judete roșii cu conducători hoți ,informatori si securisti! Social democrati putred de bogati din afaceri cu statul.. (Ciunt, Marc,Pop ,Nosa, Rațiu etc.)

Leave a Comment