LUCIAN BODE, PNL SĂLAJ: “Suntem pe locul 41 în topul judeţelor care au contractat fonduri europene”

Partidul Naţional Liberal (PNL) filiala județeană a adus în discuţie, în cadrul conferinţei de presă de marţi, situaţia actuală în ceea ce priveşte implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Sălaj (SMID), Circuitul Castrelor Romane şi Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord – județul Sălaj.

Copreşedintele PNL Sălaj, Lucian Bode, a acuzat de “incompetență” administrația judeţeană, în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, pe de o parte, iar pe de altă parte, de “proasta gestionare a banului public investit în aceste obiective aparținâd Consiliului Județean Sălaj”.
“Am decis să vin azi în fața sălăjenilor și să arăt modul în care a fost onorată o promisiune din 2012 a actualei administrații județene și anume: << Vreau să duc Sălajul pe locul I în România la capitolul fonduri europene atrase. Banii europeni sunt cheia dezvoltării! >>. Realitatea anului 2016 arată catastrofal. Dintr-o adresă transmisă de către Guvernul României, Camerei Deputaților, am constatat cu dezamăgire faptul că într-un clasament național pe județe, în funcție de fondurile contractate, Sălajul ocupă un dezonorant loc 41 din 42 de județe plus București, având 202 contracte finanțate și 329.263.379 de lei rambursați efectiv. De la locul 1 la locul 41 e cam mult”, a spus Lucian Bode în deschiderea conferinţei..

SMID în județul Sălaj

Copreşedinţii PNL Sălaj, Radu Căpîlnaşiu şi Lucian Bode, au vorbit despre implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor (SMID) în județul Sălaj. SMID a presupus construirea unui centru de management integrat al deşeurilor la Dobrin (“groapa de gunoi”), trei stații de transfer la Crasna, Sânmihaiul Almașului, Surduc, patru depozite urbane neconforme închise şi un drum de acces modernizat. Bugetul proiectului este de aproximativ 30 milioane euro, din care aproximativ 17 milioane euro contribuția UE, 4 milioane euro contribuția Guvernului României, 500.000 Euro contribuția Consiliului Județean Sălaj, reprezintă cheltuielile eligibile (76,79 la sută). Total contribuție Consiliul Județean Sălaj: 11,23 la sută din valoarea totală a proiectului. “Rezultatul, în opinia PNL Sălaj, este un proiect implementat într-o lipsă de transparență suspectă, în raport cu cele 61 UAT care formează împreună cu județul Sălaj, ECODES Sălaj (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară) delegarea prin concesionare a gestiunii activității de salubrizare în județul Sălaj, către Asociația Bratner&Vitalia, s-a făcut fără consultarea principalului beneficiar (Primăria Zalău furnizează aproximativ 30 la sută din cantitatea totală de deșeuri de la nivelul județului Sălaj, cel puțin în ceea ce privește stabilirea ponderii factorilor de evaluare . Lucian Bode şi radu Căpîlnaşiu au vorbit şi despre evoluţia tarifelor: “Dacă înainte de implementarea SMID, UAT-urile achitau către operatori 25 RON / tonă deșeu, azi după o investiție de 30 milioane euro UAT-le plătesc, deocamdată, 84 RON /tonă deșeu”, a spus copreşedintele PNL Sălaj.

Circuitul Castelor Romane în județul Sălaj

Obiectivul urmărit prin acest proiect a fost restaurarea siturilor arheologice de valoare națională Porolissum și Buciumi, având un buget de 8 milioane de euro din care, eligibili 5 milioane euro (FEDR), 400.000 euro Guvernul României și 120.000 de euro contribuția Consiliului Judeţean – beneficiar. Termen de finalizare este 30 iunie 2016.
Rezultatul – prin prisma analizei PNL- a fost prezentat, de asemenea, de Lucian Bode: Riscul ca lucrările să nu mai fie finalizate până la 30 iunie 2016, cu toate implicațiile ce decurg de aici ( restituirea banilor europeni) este unul iminent. În timpul lucrărilor de consolidare a zidurilor din Castrul Roman Porolissum, pentru că aceste ziduri au fost ridicate fără ca fundația să fie consolidată, zidurile s-au prăbușit pe o distanță de aproximativ 30 ml distrugând și parte din piesele arhitecturale aflate în proximitatea zidului prăbușit. Toate lucrările au fost executate fără supraveghere/ monitorizare din partea unei persoane de specialitate, arheolog de epocă romană, unul din motivele pentru care s-a ajuns aici. Azi, zidurile au fost dărâmate, s-a construit o altă fundație și se zidește din nou. Cine plătește pentru carențele crase în gestionarea acestei lucrări?!”, a spus Lucian Bode.

Bisericile de Lemn din Sălaj – „O restaurare distructivă”

Referitor la restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural sălăjean prin punerea în valoare a şapte biserici de lemn din județul Sălaj (Ciumărna, Poarta Sălajului, Sânmihaiul Almașului, Fildu de Sus, Racâș, Baica și Bârsa) cu o valoare a proiectului de 1, 4 milioane de euro (din care 1 milion euro fonduri UE), Lucian Bode a spus:
“Cu toate că acest proiect are acordul instituțiilor abilitate (inclusiv Minsiterul Culturii), consider că prin lucrările executate nu sunt atinse obiectivele pentru care au fost investiți cei 6,2 milioane lei (4,2- FEDR), dimpotrivă ceea ce a realizat Consiliul Județean Sălaj prin acest proiect este contrar oricărui principiu al restaurării, protejării patrimoniului architectural. Este o bătaie de joc, o restaurare distructivă. Numai un idiot ar fi putut proiecta așa ceva şi numai niște iresponsabili au putut aviza o așa grozăvie”, a subliniat Lucian Bode.Acesta a criticat faptul că gardurile de lemn vechi, originale, au fost distruse iar în locul lor au fost construite garduri din fier şi beton, dar şi faptul că lângă una dintre biserici, grupul sanitar construit este mai mare decât biserica şi este amplasat în faţa ei. Reprezentanţii PNL susţin că riscul pentru CJ să restituie toți banii primiți ( 4.2 milioane RON) este unul real, termenul pentru finalizarea lucrărilor fiind 30 iunie 2016. După ce a făcut o scurtă prezentare foto a obiectivelor (înainte şi după), copreşedintele PNL Sălaj, Lucian Bode, a spus că va susţine demararea unei anchete “care va scoate adevărul la iveală”, fie de pe funcția de președinte de Consiliu Județean, fie direct de la tribuna Parlamentului.

Sanmihaiu Almasului 3

Ciumarna 1

Poarta Salajului (1)

Fildu de Sus (2)

IMG_3590

IMG_3591

IMG_3592

IMG_3593

IMG_3594

17 Thoughts to “LUCIAN BODE, PNL SĂLAJ: “Suntem pe locul 41 în topul judeţelor care au contractat fonduri europene””

  1. Tăunu

    Bă Lucică, oi fi având tu dreptate da, problema îi alta, noi nu avem încredere nici în PSD, dar nici în PNL. Mai ştii ce strigau tinerii de la Colectiv, „PSD şi PNL, aceeaşi mizerie !”.

  2. Anonim

    Decat ciunt si marc mai bine lucian bode si radu capilnasiu

    1. Anonim

      fara discutie!

  3. Anonim

    noroc ca lumea nu prea va ia in serios domnilor liberali!

  4. Anonim

    Consiliul Judetean Salaj este oficial pe locul 1 ca accesare fonduri externe. De ce dati cu noroi in munca altora?

    1. COP

      CITESTE MAI JOS RAPORTUL DE LA CAMERA DEPUTATILOR. PE CE LUME TRAIESTI? Suntem satui de dezinformare.

      http://www.cdep.ro/interpel/2016/r9115A.pdf

  5. Anonim

    Mai Bode il mai tii in functie pe Sebi Olaru, daca castigi? sa stiu daca are rost sa te votez!

  6. Anonim

    La Biserici si la Castre zălăuanii si alții merg doar in timpul liber sa se relaxeze.Pe străzile Zalaului, circula Zilnic, își rup mașinile si pantofii in gropi mizerabile, meditează la traficul inteligent al lui Capalnasiu si se minunează de minunatul oras primărit de PNL-PDL

  7. Anonim

    Minciunile voastre grosolane nu pot acoperi realizările lui Marc!

  8. Anonim

    Oare nu exista si o pornite antiortodoxa in aceste critici înverșunate împotriva unui proiect onest care s-a aplecat asupra bisericilor de lemn din Salaj

  9. Anonim

    Daca tot veni vorba de fonduri europene, ne dati apa la moara. Cum au fost utilizati banii europeni de Capilnasiu pentru reabilitarea blocurilor din Zalau, la care in mai putin de 1 an au aparut pete pe pereti, se decoloreaza vopseaua, se vad infiltratii de apa din cauza pervazelor lipsa sau prost puse. Ce materiale de „calitate” au fost folosite si cand asteptati sa se prabuseasca, d-l Capilnasiu? Si noi suntem nemultumiti nu numai dvs.

  10. Anonim

    Zalaul este singurul municipiu care nu are o zona pietonala. „Platoul de marmura” din centru, care ar trebui sa fie o emblema a orasului, este tot spart, plin de mizerii, un spatiu nepotrivit pentru orice activitate.

  11. Anonim

    sa-ti fie rusine bode pentru ca ai blocat activitatea primariei Bocsa prin neprezentarea consilierului pnl care lucreaza la elecrica pe care l-ai amenintat c-o sa-l dai afara daca se prezinta la sedinta pentru alegerea unui viceprimar. vrei sa fii ales presedinte CJ /asa inteledi sa faci administratie locala?

  12. Anonim

    ASA ESTE , LA BOCSA ESTE BOLCAT SERVICIUL IN PRIMARIE ,NIMENI NU SEMNEAZA PINA LA NUMIREA UNUI VICEPRIMAR IAR PNL SI BODE ISI FACE MENDRELE

  13. Ani

    Rusine nosa, gunoi de om ce esti cu ponta si marc. Niste incompetent. rahat de oameni. Ati distrus Salajul, v-ati pus neamurile analfabete in functii mari. rusine psd gunoi ce esti!

  14. Anonim

    MAI ANI!!1 ESTI TURBAT SAU TURMENTAT LA 01 NOAPTEA! TREZESTETE PINA LA VOT!!1

  15. Anonim

    BAI ANI!!! FIE ESTI PROST FIE ESTI TURMENTAT!! POATE PINA LA VOT ITI REVII ORICUM BODE ESTE UN RATAT DIN PUNCT DE VEDERE POLITIC.

Leave a Comment