Un şimleuan la summitul SIM NATO 2013

Alături de alţi şase studenţi din ţară, şimleuanul Cristian Lazăr, în prezent student al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, a reprezentat România la lucrările Consiliului Nord-Atlantic din cadrul SIM NATO 2013, eveniment organizat la Belgrad, Republica Serbia, în perioada 11-15 noiembrie. La lucrările summitului au participat 100 de delegaţi de pe toate continentele lumii.
Tema principală la care s-au raportat toate dezbaterile din cadrul Consiliului a fost „Rolul NATO în Kosovo şi sprijinul său în clădirea păcii şi stabilităţii în această regiune”. Subiectul a fost abordat din patru perspective: stabilizarea, ca un rol principal al NATO şi reducerea forţelor de menţinere a păcii; asistenţa în organizarea statului în vederea integrării euro-atlantice; protejarea drepturilor omului şi siguranţa în Kosovo şi relaţiile Serbia-Kosovo, ca relaţii politice şi diplomatice.
„A fost o experienţă impresionantă şi inedită, pentru că vorbim aici de prima întâlnire, primul summit de acest gen din Republica Serbia, şi mă bucur că am luat parte la această „piatră de hotar” în procesul normalizării raporturilor dintre Aliaţi şi Republica Serbia. Spun asta întrucât relaţiile dintre NATO şi Serbia abia acum se dezmorţesc. Dupa cum s-a afirmat şi în cadrul lucrărilor, Serbia are nevoie de NATO, iar NATO are nevoie de Serbia”, ne-a declarat şimleuanul în vârstă de doar 19 ani.
La întâlniri au luat parte şi importante oficialităţi, printre care ambasadorul Republicii Slovace în Serbia, Jan Varso, care este şi reprezentantul NATO în Serbia, secretarul Partidului Creştin-Democrat din Serbia, Cedomir Stojkovic, şi reprezentantul Asociaţiei pentru Cooperare Internaţională şi Dialog (AFIKAD), Dorian Celcer.

Alte articole

2 Thoughts to “Un şimleuan la summitul SIM NATO 2013”

  1. Anonim

    Felicitari, Cristi!

  2. Iata un mod exemplar de imbinare a studiului cu sportul, accesare la problemele care vizeaza politicul, implicare in viata comunitatii si mai ales bun simt si seriozitate. Felicitari Cristi, aduci cinste orasului, simleuanilor si parintilor. Dumnezeu sa te ajute si in viitor.

Leave a Comment