Fără concursuri cu taxă în şcoli

Concursurile şcolare cu taxă au fost interzise de Ministerul Educaţiei, după ce mai mulţi părinţi s-au plâns că profesorii le obligă copiii să se înscrie la competiţii şi, în plus, sunt nevoiţi să plătească din buzunarul propriu taxa de participare.

Tolerate de profesori şi susţinute financiar de familiile copiilor, competiţiile şcolare cu taxă s-au înmulţit, în ultimii ani, ca ciupercile după ploaie. Cauza nu o reprezintă neapărat spiritul competitiv al elevilor, ci, mai degrabă, alergătura cadrelor didactice după anumite bonificaţii. Participarea la cele mai multe concursuri nu scade sub taxa de 10 lei, bani pe care părinţii copiilor îi achită fără a primi vreo chitanţă. În schimbul participării, micuţii nu primesc mai mult de o diplomă, şi asta, în cazul ocupării unui loc pe podium.
După ce mai mulţi părinţi s-au plâns că sunt obligaţi să plătească participarea copiilor lor la aceste competiţii, circa 20 de lei, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, zilele trecute, interzicerea acestor concursuri în şcoli. “Concursurile şcolare nu se vor mai desfăşura în unităţile preuniversitare de stat. Pot fi alese alte locaţii, pentru că nu putem interzice organizarea lor definitivă”, a declarat ministrul Educaţiei. Competiţiile şcolare, precum “Cangurul”, “Euclid”, “Smart” sau “Lumina Math” sunt competiţii neavizate de Ministerul Educaţiei, care se organizau de câteva ori pe semestru în toate şcolile din România.

Din acest an şcolar, aceste competiţii sunt interzise în şcolile sălăjene

În unităţile de învăţământ din Sălaj, acest gen de concursuri au fost interzise începând cu acest an şcolar. La aproximativ o lună de la debutul anului şcolar, toţi directorii de şcoli din judeţ au primit o notă din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, prin care li s-a atras atenţia că acceptarea desfăşurării unor concursuri şcolare pentru care elevii trebuie să plătească nu mai este tolerată. “Există suficient de multe concursuri care pot fi înaintate şi pot fi avizate pe baza unei proceduri, pe agenda ministerul sau pe cea judeţeană, astfel încât copii să poată participa şi gama lor să fie extrem de variată. De asemenea, este interzisă vânzarea de materiale auxiliare în şcoli, inclusiv pentru clasele primare. Totodată, nu se va mai colecta fondul clasei. Nu vom mai lucra cu banii. Orice obiect necesar va fi achiziţionat pe baza unui contract, care, ulterior va intra în patrimoniul şcolii”, explica Maria Pop, inspectorul şcolar general al judeţului Sălaj.
Concursurile şcolare cu taxă vor putea fi organizate de acum înainte doar în afara unităţilor de învăţământ, la cererea părinţilor şi elevilor. Locul de desfăşurare va putea fi o şcoală privată, un centru educaţional sau chiar o universitate. Pentru supravegherea copiilor în cadrul concursurilor cu taxă, profesorii primeau circa trei lei pentru fiecare elev, iar cei care le corectau lucrările, circa cinci lei.

“Smart” sau “Euclid” nu mai contează la gradaţia de merit
În cazul multor astfel de concursuri şcolare taxa era cuprinsă între 10 şi 20 de lei, iar, la final, copiii care reuşeau să obţină cele mai bune puctaje se alegeau doar cu o diplomă. Printre cele mai populare competiţii şcolare de acest gen se numără: Cangurul (matematician, lingvist, explorator, în lumea poveştilor, etc), Euclid, Smart sau Lumina Math.
De asemenea, cadrele didactice sunt şi ele atenţionate că eventualele diplome pe care le primesc pentru organizarea unor astfel de concursuri nu vor mai fi luate în considerare atunci când li se evaluează dosarele pentru diferite etape ale mişcării personalului didactic sau pentru obţinerea gradaţiilor de merit.

Alte articole

2 Thoughts to “Fără concursuri cu taxă în şcoli”

  1. Anonim

    Anexe se vand in scolile dn Zalau.Nu se lucrează din manuale, ci din anexe, desi unele manuale sunt chiar foarte bune.Doamna insp. gen. Nu prea stie ce se întâmplă în scoli iar inspectorii sunt “cointeresati” și ei. Ordinul e mai vechi.

  2. Anonim

    Sa vedem daca se respecta

Leave a Comment