Circa 380 de copii sălăjeni au fost evaluaţi psihosomatic

Peste 380 de copii au fost evaluaţi psihosomatic, până în prezent, de specialiştii sălăjeni. Evaluarea psihosomatică se aplică copiilor care împlinesc şase ani în intervalul 1 septembrie – 31 decembrie, conform metodologiei Ministerului Educaţiei. Aceştia pot fi înscrişi fie în clasa pregătitoare, fie în clasa întâi, dar decizia finală aparţine specialiştilor, după evaluare. Astfel, potrivit Melaniei Gârdan, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională(CJRAE) Sălaj, din cei 386 de copii evaluaţi psihosomatic până în 12 aprilie, 297 au fost direcţionaţi spre clasa pregătitoare, iar 83 au primit recomandarea pentru înscrierea în clasa I. Şase copii din cei evaluaţi nu au reuşit să treacă de testul psihologilor sălăjeni. “Copiii respectivi mai au nevoie de o evaluare suplimentară pentru a primi recomandarea pentru înscrierea în învăţământul primar, fie pentru clasa pregătitoare, fie pentru clasa I”, a explicat Melania Gârdan.

Potrivit sursei citate, până în prezent, evaluarea micuţilor a decurs fără incidente, testul fiind relativ uşor de parcurs atât cel pentru clasa pregătitoare, cât şi cel pentru clasa I. Conform calendarului avizat de Ministerul Educaţiei, ultima zi în care copiii vor mai putea fi evaluaţi este vineri, 19 aprilie. Însă potrivit explicaţiilor date de directorul CJRAE Sălaj, dacă vor exista cereri din partea părinţilor se vor continua evaluările şi după această dată.
La nivelul judeţului Sălaj, pentru evaluarea psihosomatică a copiilor care împlinesc vârsta de şase ani după data de 31 august, adică în intervalul 1septembrie – 31 decembrie, au fost organizate 13 centre de evaluare. Părinţii au la dispoziţie în Zalău, pe lângă Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenta Educaţională(CJRAE) Sălaj, încă cinci astfel de centre la şcolile gimnaziale: “Mihai Eminescu”, “Simion Bărnuţiu”, “Gheorghe Lazăr”, “Corneliu Coposu” şi la Liceul cu program sportiv “Avram Iancu”. În Jibou, a fost stabilit centru de evaluare la Grupul Şcolar Octavian Goga, în Cehu Silvaniei la şcoala gimnazială Andrei Mureşanu, iar în Şimleu Silvaniei la şcoala gimnazială Silvania. De asemenea, a fost organizat câte un centru de evaluare şi în localităţile Zimbor, la şcoala gimnazială din localitate, la Crasna, la Liceul Tehnologic Cserey-Goga, în Ileanda, Liceul Tehnologic Ioachim Pop şi în Sărmăşag, la Liceul Tehnologic. Evaluările se fac în zilele de luni, miercuri şi vineri, între orele 10 şi 16. Potrivit Melaniei Gârdan, părinţii pot face programări la secretariatul CJRAE Sălaj, între orele 9 şi 15.

Alte articole

Leave a Comment