Zălăuancă înşelată cu 9.000 de lei prin metoda “accidentul”

O zălăuancă a fost păgubită de 9.000 de lei, la finele săptămânii trecute, de un aşa-zis avocat clujean. Femeia a fost sunată vineri, 22 noiembrie, în jurul orei 11,30, de pe un număr necunoscut, de către un bărbat care s-a recomandat a fi Daniel Drăgan, avocat din Cluj-Napoca. Acesta i-a cerut să–i trimită suma de 9.000 lei prin Western Union, banii fiind necesari pentru eliberarea fiului ei, care ar fi fost implicat într-un accident rutier şi este arestat în Anglia.

Potrivit informaţiilor furnizate de biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, fără a-şi contacta fiul, zălăuanca s-a dus la o unitate bancară şi a trimis banii. A fost sunată din nou de acelaşi bărbat care a confirmat că a primit banii, însă i-a spus că a apărut o problemă în privinţa victimei accidentului, şi anume că aceasta trebuie transportată la o clinică medicală privată, costurile ridicându-se la 10.000 lei. Femeia a plecat din nou spre bancă, însă pe drum i-a cerut insistent bărbatului să i-l dea la telefon pe fiul ei. Abia când a auzit vocea “presupusului” fiu, şi-a dat seama că a fost înşelată.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Sălaj, în ciuda mediatizării unor cazuri similare şi a numeroaselor recomandări preventive adresate, se înregistrează în continuare plângeri de la persoane înşelate prin aşa-zisa metodă a “accidentului”. O altă sălăjeancă a fost la un pas să fie înşelată, în luna octombrie, cu 3.000 de euro, prin telefon, după ce în urmă cu aproximativ cu patru luni un tânăr din comuna Chieşd, localitatea Sighetu Silvaniei, fusese păgubit cu aceeaşi sumă de o femeie necunoscută.
Potrivit sursei citate, femeia a relatat poliţiştilor incidentul, însă nu a dorit să depună nicio plângere în acest sens. Scenariul a fost acelaşi: un bărbat, care s-a recomandat a fi avocat, s-a oferit să îi ajute fiul implicat într-un accident de circulaţie, în schimbul unei sume de bani necesare pentru plata cheltuielilor de judecată. Femeia, însă, şi-a dat seama că este o înşelăciune şi a luat legătura cu fiul său, plecat în străinătate.
Cazul sesizat la sfârşitul săptămânii este al treilea, în Sălaj, în care planul escrocilor a dat roade. Astfel, în luna iunie, un tânăr din Sighetu Silvaniei a fost sunat în repetate rânduri de o persoană necunoscută, care i-a solicitat suma de 3.000 de euro, motivând că tatăl său a fost implicat într-un accident de circulaţie şi banii sunt necesari pentru plata cheltuielilor de judecată. Conform reprezentanţilor IPJ Sălaj, tânărul s-a dus la o agenţie bancară din Sărmăşag şi a trimis banii, prin Western Union, unei femei pe nume Ana Maria Manole, fără a-şi suna tatăl, care era plecat la muncă în judeţul Timiş. Tânărul şi-a contactat tatăl abia după ce a efectuat tranzacţia, aflând astfel că a fost înşelat. Imediat după ce a descoperit că a fost înşelat, sălăjeanul a depus o sesizare la postul de poliţie din Chieşd.
În luna mai, o femeie din localitatea sălăjeană Var a fost sunată pe telefonul fix de un bărbat care s-a recomandat a fi poliţist. Potrivit repezentanţilor IPJ Sălaj, falsul omul al legii a înştiinţat-o pe femeie că soţul său a accidentat mortal o persoană şi este reţinut în biroul unui procuror, iar pentru eliberarea lui trebuie să plătească 3.000 de lei. Apelantul i-a cerut sălăjencei numărul de telefon mobil, sunând-o imediat după încheierea conversaţiei de pe telefonul fix şi ţinând-o de vorbă aproximativ două ore, împiedicând-o astfel să ia legătura cu soţul ei. În timpul celor două ore, “poliţistul” a îndrumat-o spre o bancă din Jibou, unde printr-un serviciul de transfer bancar, a trimis 3.000 de lei unui bărbat pe nume Ionuţ Costin Stanciu.

O pensionară din Zalău a dejucat planul escrocilor
Primul caz de înşelăciune prin metoda “accidentului” a intrat în atenţia poliţiştilor sălăjeni în prima jumătate a lunii mai, când o pensionară din Zalău a fost sunată pe postul de telefonie fix de un bărbat, care s-a recomandat a fi avocat în cadrul Baroului Bucureşti, susţinând că a fost contactat de un reprezentant al Ambasadei Spaniei, care i-a relatat că fiul acesteia a fost implicat într-un accident rutier, în urma căruia a fost arestat. Falsul avocat i-a spus zălăuancei că are nevoie de o sumă de bani pentru a-i scoate fiul din arest. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Sălaj, apelantul nu a lăsat un număr de contact şi nici nu ar fi specificat suma de bani de care are nevoie, spunându-i femeii că va reveni el cu un telefon. După primirea telefonului, pensionara, care are şi probleme cardiace, a suferit un şoc, fiul său fiind plecat de mai mulţi ani în Spania. Totuşi, femeia a fost inspirată să îşi sune fiul pentru a verifica cele spuse de “avocatul” bucureştean. După ce s-a liniştit, aflând că fiul său este bine, femeia s-a prezentat luni, 13 mai, la Poliţia Municipiului Zalău, unde a depus o sesizare, prin care solicită atât aflarea numărului de telefon cât şi numele persoanei, care a încercat să o escrocheze.
O situaţie similară a fost şi cea a unei zălăuance care a fost contactată la serviciu pe telefonul fix. Bărbatul de la celălalt capăt al firului i-a spus că fiul său a accidentat grav doi copii pe trecerea de pietoni şi a fost arestat de poliţie, individul prezentându-se ca fiind avocatul părinţilor copiilor respectivi. Femeia speriată a vrut să îşi sune fiul, însă “falsul avocat” i-a spus că nu poate deoarece telefonul băiatului a fost confiscat de poliţie, sugerându-i femeii să depună într-un cont menţionat de el suma de 7.000 de euro şi astfel părinţii copiilor accidentaţi de fiul său îşi vor retrage acuzaţiile. Individul, în disperarea de a-şi convinge “victima” şi pentru a o împiedica să-şi contacteze fiul a încercat să o reţină cât mai mult la telefon, propunându-i o altă ofertă, respectiv o sumă de bani mult mai mică faţă de cea iniţială. După încheierea discuţiei telefonice, femeia şi-a sunat fiul, răsuflând uşurată după ce a aflat că este bine.
Sfatul poliţiştilor este acela de a lua imediat legătura cu rudenia care a făcut subiectul apelului telephonic. “Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale persoanelor implicate într-un accident rutier. Dacă nu reuşiţi să luaţi legătura cu rudele despre care aţi aflat că li s-a întâmplat ceva, solicitaţi o întâlnire directă cu apelantul pentru a-i da banii şi, în acelaşi timp, sunaţi la 112, cerând ajutorul Poliţiei. Nu expediaţi sume de bani pe numele unor persoane necunoscute, pentru că existe şanse foarte mari să nu le mai recuperaţi”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj.

Alte articole

One Thought to “Zălăuancă înşelată cu 9.000 de lei prin metoda “accidentul””

  1. Anonim

    cum pot se pui botul as usor

Leave a Comment