Poliţiştii sălăjeni, cu ochii pe vânzătorii de petarde şi artificii

 

Poliţiştii sălăjeni verifică în această perioadă legalitatea desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice. Acţiunea, “Foc de artificii”, demarată miercuri, 20 noiembrie, urmăreşte prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice si juridice în perioada sărbătorilor de iarnă.
Potrivit informaţiilor furnizate de biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (ISJ) Sălaj, vor fi desfăşurate atât controale la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi activităţi specifice structurilor de ordine publică în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale.
În aceeaşi perioadă a anului precedent, poliţiştii sălăjeni au constatat 12 infracţiuni de nerespectare a regimului legal de deţinere şi comercializare a articolelor pirotehnice. Potrivit sursei citate, din analiza situaţiei operative, s-a constatat că acest gen de fapte se comit atât de persoane juridice, care comercializează articole pirotehnice, precum: petarde, baterii şi alte articole din categoriile II, III, IV, fără respectarea dispoziţiilor legale, cât şi de persoane fizice, care le achiziţionează din ţările vecine cu legislaţie mai permisivă (Ungaria, Polonia, Spania, Italia), cu scopul de a le vinde în ţară sau a le folosi în perioada sărbătorilor de iarnă.

Doar trei societăţi autorizate
Conform precizărilor făcute de reprezentanţii IPJ Sălaj, în judeţ sunt înregistrate şi autorizate pentru deţinerea, comercializarea, respectiv folosirea obiectelor pirotehnice, doar trei societăţi comerciale: două cu sediul în Zalău şi una în Meseşenii de Jos. Articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii: categoria I, care cuprinde articolele pirotehnice de divertisment ce prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse şi categoriile II, III şi IV, care includ articole pirotehnice de divertisment, destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni.
“Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului, se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile II, III şi IV, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2”, au precizat reprezentanţii IPJ Sălaj, adăugând faptul că în categoria I sunt incluse doar obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici, de tipul artificiilor, precum: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori sau inele de foc.
Potrivit sursei citate, orice operaţiune cu articole pirotehnice efectuată fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la un an. De asemenea, articolele pirotehnice din categoriile I şi P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an.

Alte articole

2 Thoughts to “Poliţiştii sălăjeni, cu ochii pe vânzătorii de petarde şi artificii”

  1. Anonim

    In cartierul Porolissum de cateva zile se aud pocnituri de petarde. Unde-s politistii vigilenti ?

  2. Anonim

    …cu ochii pe ziarista!!!…

Leave a Comment