Metoda “Accidentul” a făcut noi victime în Zalău

 

Deşi au fost trase numeroase semnale de alarmă cu privire la metoda de înşelăciune numită “Accidentul”, în Zalău continuă să apară noi victime. Ultimele astfel de cazuri au fost înregistrate miercuri, 21 ianuarie, când două zălăuance au fost stoarse de bani prin această metodă. Sumele plătite se ridică la aproximativ 18.100 de lei, potrivit repezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj.
Victimele au fost apelate pe postul fix de telefon, “interlocutorul” pretinzând că este avocatul fiului persoanei apelate, şi a relatat faptul că acesta a lovit doi copii, pe o trecere de pietoni din Zalău, pietonii suferind leziuni foarte grave. “Avocatul” a mai precizat că fiul este arestat şi că, pentru eliberarea lui şi împăcarea cu familia victimelor, trebuie să plătească 5.000 de euro. Pentru a fi mai convingător, avocatul îl dădea la telefon pe fiu, care nu putea vorbi bine, din cauză că “în urma accidentului a suferit o fractură de maxilar”.
Potrivit poliţiştilor sălăjeni, prima femeie a pus în plic 2.400 de lei, iar cea de-a doua 15.700 lei, şi i-au înmânat unui “şofer” trimis de avocat până în faţa blocului în care locuiau.
Pentru a evita o astfel de înşelăciune, primul sfat al reprezentanţilor IPJ Sălaj este să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo.
Este adevărat că, din diferite motive, cum ar fi traume fizice sau emoţionale, vocea “rudei”/”fiului”/fiicei” care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitaţi să cereţi amănunte referitoare la situaţia prezentată.
Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte: în caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări.
Poliţiştii sălăjeni precizează că orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare, respectiv: depunerea unei plângeri la unitatea poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul sau înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie. Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale.
Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.
De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, conform reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru. “În niciun caz nu daţi crezare imediat unor poveşti anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi  informaţia printr-un apel  la 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie”, sublinează sursa citată.
Astfel, pentru prevenirea înşelăciunilor este absolut necesar: să verificaţi orice informaţie prin care vi se solicită telefonic să trimiteţi bani prin terţi/mandat poştal/ virament bancar unor rude, despre care vi se spune o poveste, de obicei impresionantă; sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie, cereţi sfatul unui poliţist sau apelaţi la telefonul de urgenţă 112; nu oferiţi date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului; notaţi numărul de telefon de la care aţi fost contactat sau de la care aţi primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă şi păstraţi atât apelurile cât şi mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de către organele de cercetare penală, în eventualitatea în care aţi fost deja prejudiciaţi. De asemenea, nu expediaţi sume de bani prin mandate on-line, nu depuneţi bani în contul unor persoane necunoscute şi nu comunicaţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au (deseori infractorii îşi asumă o calitate oficială – avocat, procuror, poliţist).

Alte articole

One Thought to “Metoda “Accidentul” a făcut noi victime în Zalău”

  1. Anonim

    Ce mai atâtea explicații, au bani, sunt proaste, plătesc. Gândiți-vă doar de ce au atâta succes escrocii în județul Sălajului, ba chiar în municipul în reședință de județ, orașul cel mai „răsărit”!

Leave a Comment