Gelu Badea şi Marian Grosu, în juriile Festivalului Judeţean de Teatru pentru Elevi

Cea de a treia ediţia a Festivalului Judeţean de Teatru pentru Elevi, organizat la Zalău, în sala “Dialoguri europene” a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj, în perioada 15-17noiembrie, va avea un juriu format din regizori, coregrafi, profesori, scriitori şi meşteri populari, profesionişti în domeniul culturii. După cum a explicat Daniel Săuca, managerul CCAJ Sălaj, preşedintele juriului la secţiunea teatru dramatic în limba română pentru trupe din licee este Gelu Badea, un important regizor de teatru, şeful Colectivului de Regie de Teatru de la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” Cluj. Regizorul are la activ peste 60 de spectacole jucate în România, Republica Moldova, Bulgaria, Turcia, Italia, Germania şi Ungaria. Din juriul precizat va mai face parte coregraful Marian Grosu, artist care a realizat printre altele, în calitate de regizor şi coregraf, spectacolul muzical “Inimă de ţigan” – specatcol de mari proporţii, dar şi al spectacolului “Nichita & Tango”. Prezenţa celor doi oameni de teatru la Zalău, la Festivalul Judeţean pentru Elevi, a fost facilitată de dramaturgul sălăjean Flavius Lucăcel, preşedintele Asociaţiei Culturale “Jad”. De asemenea, juriul la secţiunea teatru dramatic în limba română va fi completat de scriitorul şi inspectorul şcolar Marcel Lucaciu – preşedintele Cenaclului literar “Silvania”.
Potrivit organizatorilor acestui eveniment, CCAJ Sălaj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, cu sprijinul Tenaris Silcotub, la secţiunea teatru popular în limba română, care va avea loc vineri, 15 noiembrie de la ora 10, juriul va fi format din: Corina Bumbaş – metodist la Casa Corpului Didactic Sălaj, Ileana Graţiana Pop şi Florica Criste – cunoscuţi meşteri şi rapsozi populari sălăjeni. De asemenea, la secţiunea teatru dramatic în limba maghiară, care va se va desfăşura vineri, 15 noiembrie de la ora 15, juriul va fi compus din: profesor Rozs Rita – inspector şcolar ISJ Sălaj, profesor Kovacs Tunde de la Şcoala “Mihai Eminescu” din Zalău şi ziaristul Fejér László. Festivalul va continua şi sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 9.30 cu trupele de teatru din şcolile gimnaziale cu clasele V-VIII, unde juriul va fi alcătuit din: profesorul Viorel Tăutan – membru al USR, profesor Gheorghe Bodea de la Liceul Tehnologic “Gheorghe Pop de Băseşti” din Cehu Silvaniei şi profesor Dorina Ciutre, iar duminică, 17 noiembrie, de la ora 9,30 evenimentul va continua cu trupele de teatru din licee, grupuri şcolare – clasele IX-XIII, cu un juriu format din regizorul Gelu Badea, coregraful Marian Grosu şi scriitorul Marcel Lucaciu.

400 de elevi, prezenţi la festival

La acest eveniment s-au înscris 41 de trupe formate din elevi din tot judeţul Sălaj, de la instituţii de învăţământ din municipiul Zalău şi din localităţile Şimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei, Jibou, Crasna, Românaşi, Gîlgău, Sîg, Valcăul de Jos,Vîrşolţ, Pericei, Letca, Gîrbou, Surduc, Cristolţ, Sărmăşag şi Bobota. În total, la acest festival vor participa peste 400 de elevi la care se vor adauga profesorii îndrumători şi însoţitori. Festivalul Judeţean de Teatru pentru Elevi de la Zalău se adresează tuturor elevilor din şcolile gimnaziale, licee şi grupuri şcolare din judeţ şi îşi propune educarea tinerilor pentru formarea unui comportament adecvat în sălile de spectacole, atât în calitate de spectator, consumator al actului cultural, cât şi în postura de creator al acestuia. Prin acest eveniment organizatorii intenţionează să descopere noi talente în domeniul artei interpretative şi să favorizeze mai multe opţiuni profesionale în rândul elevilor, dar şi să păstreze portul popular şi obiceiuriurile populare.

Alte articole

Leave a Comment