Familia victimei fostului prefect cere 600.000 de euro daune

600.000 de euro. La atât se ridică daunele morale pe care soţia, cei doi copii şi nepoata bărbatului decedat în accidentul provocat în toamna anului 2012 de către fostul prefect al Sălajului, Dumitru Tamba, le cer acestuia.

Magistraţii Judecătoriei Zalău au amânat, miercuri, la primul termen de judecată, pentru data de 11 decembrie dosarul în care Dumitru-Gheorghe Tamba, fost prefect al judeţului Sălaj, este acuzat de ucidere din culpă. Cauza a fost amânată pentru administrarea de probe în dovedirea laturii civile, susţine purtătorul de cuvânt al instanţei zălăuane, judecătorul Dana Puiu.
Întrucât inculpatul şi-a recunoscut fapta, el va beneficia de procedura simplificată a judecăţii, ceea ce înseamnă că limitele de pedeapsă prevăzute de lege pentru infracţiunea de ucidere din culpă (între doi şi şapte ani) vor fi reduse cu o treime.
Soţia bărbatului decedat în accident a cerut daune morale în valoare de 200.000 de euro, fiul şi fiica acestuia pretind câte 150.000 de euro pentru suferinţa psihică suferită, în timp ce pentru nepoata din patea fiicei au fost solicitaţi 100.000 de euro. Acestor pretenţii li se adaugă 12.000 de lei ca daune materiale reprezentând cheltuielile de înmormântare.
Potrivit reprezentantului Judecătoriei Zalău, în cazul în care poliţa de asigurare RCA este valabilă, daunele civile vor fi suportate de către compania de asigurări unde fostul prefect a încheiat respectivul document. Cum pretenţiile rudelor bărbatului decedat nu sunt deloc de neglijat, asiguratorul a cerut instanţei termen pentru negocierea şi încheierea unei tranzacţii. În cazul în care părţile civile nu vor fi mulţumite de oferta firmei de asigurări, instanţei îi revine misiunea de a stabili sumele ce li se cuvin cu titlu de despăgubiri.
Procesul lui Tamba a început la aproape un an de la accidentul rutier în care a fost implicat şi în urma căruia un bărbat şi-a pierdut viaţa. Evenimentul s-a produs în 27 noiembrie 2012, pe drumul E81, între Ciumărna şi Zalău. Fostul prefect se afla la volanul autoturismului proprietatea soţiei şi, din cauza neatenţiei şi neadaptării vitezei la condiţiile de drum, a pierdut controlul direcţiei de mers, acroşând un bărbat care se deplasa în calitate de pieton, în afara carosabilului, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău.
Potrivit aceleiaşi surse, în urma impactului, victima a fost proiectată într-o râpă de la marginea drumului şi a decedat pe loc. În urma necropsiei s-a stabilit că moartea a fost violentă şi a survenit în urma unor traumatisme cranio-cerebrale. Imediat după accident, Tamba a fost testat cu etilotestul, aparatul indicând alcoolemie zero.
În vârstă de 55 de ani, zălăuanul Dumitru-Gheorghe Tamba a fost prefect al judeţului Sălaj în perioada 1996-2000, iar în prezent activează ca arheolog în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Alte articole

2 Thoughts to “Familia victimei fostului prefect cere 600.000 de euro daune”

  1. […] Magistraţii Judecătoriei Zalău au amânat, miercuri, la primul termen de judecată, pentru data de 11 decembrie dosarul în care Dumitru-Gheorghe Tamba, fost prefect al judeţului Sălaj, este acuzat de ucidere din culpă. Cauza a fost amânată pentru administrarea de probe în dovedirea laturii civile, susţine purtătorul de cuvânt al instanţei zălăuane, judecătorul Dana Puiu. Întrucât inculpatul şi-a recunoscut fapta, el va beneficia de procedura simplificată …mai multe stiri […]

Leave a Comment