După mai bine de doi ani, Dosarul femeilor îmbolnăvite de meningită în spitalul din Zalău a ajuns pe masa judecătorilor

După mai bine de un an de la începerea urmăririi penale faţă de Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău în cazul celor şase femei îmbolnăvite de meningită, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus, zilele trecute, trimiterea în judecată a unităţii medicale pentru săvârşirea a patru infracţiuni de vătămare corporală din culpă. Doar patru din cele şase femei, supuse la operaţii de cezariană în mai 2012, au făcut plângeri la Poliţie, iar în octombrie 2013 a început urmărirea penală.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în datele de 18 mai 2012 şi 22 mai 2012, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău nu a luat măsurile ce se impuneau pentru a asigura condiţii de prevenire a infecţiilor nosocomiale, “încălcând prevederile art. 4 alin.1 şi 2 din Legea nr. 270/2003”, nu a respectat precauţiile universale şi protocoalele de lucru de către personalul medical, “încălcând prevederile Ordinului M.S. nr.261/2007, cu privire la curăţenie şi dezinfecţie, precum şi nerespectarea procedurii de colectare, transport şi depozitare intermediară a deşeurilor medicale”. Astfel, din cercetări reiese, susţin procurorii, că acest fapt a dus la infectarea cu bacilul “Pseudomonas aeruginoasa” a părţilor vătămate Mihaela-Aurica Sabadâş, Ioana-Maria Ciupe, Mariana Iuhas şi Peli Monica, prin inocularea iatrogenă în timpul actului parental al anesteziei cu ocazia operaţiei de cezariană la care au fost supuse, provocând astfel îmbolnăvirea acestora de meningită acută. “Complicaţiile infecţioase au necesitat pentru vindecare 45 – 50; 50 – 55; 45 – 50, respectiv 40-45 zile de îngrijiri medicale, pentru fiecare, punându-le totodată în primejdie viaţa, între complicaţiile infecţioase şi infecţia cu <<Pseudomonas aeruginoasa>> existând raport de cauzalitate”, se mai precizează în comunicatul menţionat. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Zalău.
Reamintim că în luna mai a anului 2012, şase femei s-au îmbolnăvit cu meningită după ce au au suferit intervenţii chirurgicale în secţia Obstetrică-Ginecologie a celei mai mari unităţi medicale din judeţ. La scurt timp ele au revenit la spital acuzând cefalee, febră şi rigiditatea cefei. În urma examinărilor, trei paciente au fost internate în secţia Boli Infecţioase de la Zalău, iar alte trei, la Clinica de Boli Infecţioase Cluj-Napoca.
După aproape un an şi jumătate, mai exact în 21 octombrie 2013, a fost începută urmărirea penală faţă de Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj.

Alte articole

3 Thoughts to “După mai bine de doi ani, Dosarul femeilor îmbolnăvite de meningită în spitalul din Zalău a ajuns pe masa judecătorilor”

  1. motanul negru?

    Si totuși, cine anume din spitalul județean este vinovat? S-au se aplică vorba românească: vină există dar nu sunt vinovați!

  2. om bun

    cine va stabili instanta

  3. carcotasul

    vinovat – directorul de ingrijiri!

Leave a Comment