Consilierii de probaţiune Sălaj intră în grevă generală

Consilierii de probaţiune din judeţul Sălaj protestează, începând de joi, 19 iulie, nemulţumiţi de problemele privind calcularea salariilor. Ei se alătură, astfel, colegilor din Capitală şi din judeţene Arad, Braşov, Cluj, Galaţi, Ilfov, Timiş şi Vrancea, care au intrat în grevă miercuri, 18 iulie. Tot joi, au declaşat greva generală şi consilierii de probaţiune din Alba, Botoşani, Dâmboviţa, Harghita, Maramureş şi Satu Mare, pentru că de vineri, să înceapă protestul angajaţii serviciilor din Argeş, Bistriţa-Năsăud, Iaşi, Mureş şi Teleorman.

„Consilierii de probaţiune protestează astfel faţă de nerezolvarea problemelor de natură salarială pe care le-au semnalat în ultimii ani către conducerea Direcţiei Naţionale de Probaţiune, respectiv a Ministerului Justiţiei şi care s-au acumulat în timp, culminând cu calculul incorect al salariilor tuturor angajaţilor din sistemul de probaţiune începând cu luna ianuarie 2018, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi cadru de salarizare unitară în sistemul bugetar. La nivel declarativ, responsabilii din DNP şi MJ au recunoscut toate problemele semnalate de consilierii de probaţiune, dar până în prezent nu au luat măsuri pentru soluţionarea acestora. Numeroasele încercări ale angajaţilor de a obţine rezolvarea acestor probleme pe calea dialogului au eşuat şi au condus în cele din urmă la decizia acestora de a intra în grevă”, se arată într-un comunicat de presă al consilierilor de probaţiune.

Potrivit sursei citate, consilierii aflaţi în grevă solicită DNP şi Ministerului Justiţiei următoarele: calcularea corectă a salariilor conform formulei de calcul stabilită de Legea cadru de salarizare unitară în sectorul bugetar şi confirmată de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale; plata efectivă a sumelor de bani rezultate din calcularea incorectă a salariilor, în baza unei formule de calcul eronate, din luna ianuarie 2018 până în prezent; elaborarea şi emiterea Ordinului Ministrului Justiţiei (OMJ) comun şi calcularea imediată a salariului având la bază Valoarea de Referinţă Sectorială (VRS) de 463,5 lei, conform adresei emise de ministrul justiţiei în luna mai 2018, în vederea emiterii OMJ individuale cu VRS 463,5 lei; plata efectivă a drepturilor salariale în conformitate cu OMJ individuale menţionate la punctul 3; aducerea la îndeplinire a OMJ 542/05.02.2018 prin plata efectivă a drepturilor salariale restante pentru perioada decembrie 2016 – noiembrie 2017; punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile pronunţate în favoarea consilierilor de probaţiune.

La Serviciul de Probaţiune Sălaj lucrează opt consilieri, care au sub supraveghere, peste 900 de persoane condamnate sub supraveghere sau pentru care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei. După cum ne-a declarat Daniela Oros, şefa Serviciului, acţiunea de protest va continua până când cei abilitaţi vor soluţiona revendicările protestatarilor: „Am avut răbdare prea mult. Dacă revendicările noastre nu vor fi soluţionate, vom continua protestul cât va fi necesar”. Daniela Oros a subliniat că pe perioada grevei, consilierii vor respecta legislaţia în vigoare şi vor asigura serviciile esenţiale aflate în sarcina instituţiei, reprezentând cel puţin o treime din activitatea normală. „În conformitate cu art. 59 din Legea 123/2006 privind statutul personalului de probaţiune, consilierii vor asigura, în timpul grevei, <participarea serviciului la şedinţele de judecată la care a fost citat, întocmirea la termen a referatelor de evaluare pentru inculpaţi, precum şi rezolvarea altor sarcini considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către organele judiciare>”.

Leave a Comment