Șansa Zalăului de a deveni un oraș inteligent, cu mobilitate ridicată: parteneriat strategic cu opt municipii din regiune

Un proiect de anvergură din care vor face parte nouă municipii din regiunea de Nord-Vest a țării, printre care și municipiul Zalău, va fi pus la punct în perioada următoare după ce consilierii locali zălăuani vor aproba încheierea unui parteneriat strategic pentru “Mobilitate și Orașe Inteligente din Regiunea Nord-Vest”. Este vorba despre un program ce ar urma să fie pus în practică începând din anul 2021 până în anul 2027. Acestor municipii li se vor putea alătura, până la definitivarea proiectului, și alte orașe din regiune.

Până în acest moment, din parteneriat, se știe cu siguranță că vor face parte municipiile Zalău, Cluj Napoca, Satu Mare, Bistrița, Baia Mare, Dej, Turda și Câmpia Turzii.

Acest parteneriat strategic ce va fi încheiat între Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest și unitățile administrativ-teritoriale menționate are ca scop principal elaborarea unei strategii complexe de dezvoltare și mobilitate urbană, în vederea creșterii nivelului de trai, al mobilității în aceste municipii, precum și transformarea lor în orașe inteligente, care să poată funcționa prin implementarea unor tehnologii moderne, a unor facilități în transport, comerț, administrație, viața culturală și în multe alte domenii.

Propunerea a venit din partea ADR N-V și urmărește corelarea eforturilor tuturor municipiilor implicate în acest proiect, bază fiind municipiile reședință de județ pentru identificarea unor proiecte de anvergură regionale care să obțină finanțare directă din partea Comisiei Europene precum și pregătirea proiectelor finanțabile prin viitoarele alocări de bani din Fondul European de dezvoltare regională sau alte forme de finanțare nerambursabile. Conceptul de oraș inteligent, devenit un lucru firesc în multe orașe din Europa și din întreaga lume, presupune, printre altele, un sistem de transport urban inteligent, facil, modern, folosirea surselor alternative de energie, infrastructură inteligentă a drumurilor, sisteme prin care internetul să devină facil și performant, inclusiv prin rețele wi-fi gratuite, dezvoltarea turismului, a programelor culturale în parteneriat și multe alte investiții care pot crește calitatea vieții în marile orașe.

Acest concept mai presupune și accesul la serviciile se Sănătate prin programe inteligente, sisteme de siguranță performante precum și construirea de “clădiri inteligente”, inclusiv din punct de vedere al încadrării acestora ținând cont de patrimoniul istoric al fiecărui oraș, lucruri care, cel puțin până în prezent, sunt doar în stadiul de “dorințe” în municipiul Zalău. Primul pas în acest demers, după eșecul răsunător al proiectului Zonei Metropolitane, îl constituie aprobarea acestui parteneriat în cadrul ședinței de Consiliu local ce are loc astăzi în cadrul Primăriei Zalău.

 

 

Alte articole

2 Thoughts to “Șansa Zalăului de a deveni un oraș inteligent, cu mobilitate ridicată: parteneriat strategic cu opt municipii din regiune”

  1. rasi

    O SA DEVINA INTELIGENT CAND NU O SA MAI VOTEZE CU PSD-UL

  2. Anonim

    Oras inteligent condus de prosti…..nu cred ca este posibil vreodata

Leave a Comment