Rămăşitele pământeşti ale lui Iuliu Maniu, căutate cu georadarul

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Parohia Greco-Catolică Bădăcin au încheiat recent un protocol de colaborare în vederea dezvoltării unor proiecte culturale cu scopul refacerii memoriei lui Iuliu Maniu şi a familiei sale, precum şi a victimelor regimului comunist persecutate în lagărele şi coloniile de muncă. Protocolul vizează şi descoperirea osemintelor lui Iuliu Maniu, prin intermediul unui georadar. Protocolul este un rezultat al demersurilor întreprinse în ultimele luni de IICCMER, Parohia Greco-Catolică Bădăcin şi avocatul Răzvan Prişcă pentru identificarea unor soluţii de finanţare pentru…

Mai mult...

Început de an şcolar la Şcoala Populară de Arte şi Meserii

Deschiderea anului școlar 2015 – 2016 la Școala Populară de Arte și Meserii, secție a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj (CCAJS), instituție a Consiliului Județean Sălaj va avea loc marți, 15 septembrie 2015, ora 16, în Sala „Dialoguri europene” de la CCAJS. În acest an, la Școala Populară de Arte și Meserii, pentru anul I de studiu, s-au înscris la testări 103 candidați pentru 38 de locuri. Cei mai mulți înscriși au fost la pian – 32 pentru zece locuri, chitară  -19 pentru patru locuri și orgă…

Mai mult...

Şimleu Silvaniei devine un oraş turistic prin „Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică”

În oraşul de sub Măgură va funcţiona începând de anul viitor un Centru Naţional de Informare Turistică prin intermediul căruia turiştii, care vizitează sau intenţionează să viziteze judeţul Sălaj, vor avea acces la informaţii cu privire la obiectivele turistice din regiunea Şimleu Silvaniei. Septimiu Ţurcaş, primarul oraşului Şimleu Silvaniei, a prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, lansarea proiectului „Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Şimleu Silvaniei”. Este vorba despre un proiect realizat de autorităţile locale din Şimleu, finanţat prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, al cărui…

Mai mult...

În Sălaj, toamna a început cu 5.123 de şomeri

Statistica Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj privind piaţa muncii din judeţ indică faptul că numărul şomerilor este de 5.123 de persoane. Potrivit buletinului statistic lunar remis  de instituţia precizată, la finalul lunii august 2015 rata şomajului înregistrat la nivelul judeţului Sălaj a fost de 4,74 la sută, aproximativ egală cu valoarea înregistrată în luna iulie – 4,73 la sută. Comparativ cu luna august a anului trecut, rata şomajului la nivelul Sălajului a scăzut cu 0,48 la sută. Din totalul şomerilor înregistraţi în evidenţa AJOFM Sălaj, 1.288…

Mai mult...

„Pălinca Aciu”, brandul sălăjean care cucereşte aurul competiţiilor străine

Încă un succes se adaugă pe lista celor deja înregistrate de celebra „Pălincă Aciu”. La Festivalul Băuturilor Distilate de la Komárno, Slovacia, două sortimente deja cunoscute în Europa, pălinca de prune şi cea de gutui produse la Bocşiţa judeţul Sălaj, au obţinut medaliile de aur şi argint. Astfel, marele premiu şi medalia de aur a festivalului „Zlaty Distilat Dunaja Slovacia”, 2015 a fost obţinută de „Pălinca de prune de 50 de grade Aciu”. Medalia de argint a revenit aceluiaşi producător sălăjean, cu produsul distilat de 44 de grade, „Pălinca de Gutui”.…

Mai mult...

Aproape 170 de locuri de muncă vacante în Sălaj

Angajatorii sălăjeni pun la dispoziţia persoanelor interesate 166 de locuri de muncă. Oferta este valabilă prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj în perioada 9 – 16 septembrie. Se fac angajări în: producţie şi prestări servicii, sănătate şi asistenţă socială, industria lemnului, comerţ şi industria confecţiilor. Cei mai căutaţi pe piaţa muncii sunt sălăjenii cu studii medii cu sau fără calificare pentru aceştia fiind disponibile următoarele posturi: şoferi autoturism/camionetă, barman, opătar muncitori necalificaţi, vulcanizatori, spălători vehicule, dulgheri, zidari-pietrari, zidari-tencuitori, betonişti, faianţari, excavatorist, croitori, confecţioneri-asamblori articole textile,…

Mai mult...

Pompierii sălăjeni, la ceas de bilanţ

Echipajele celor şapte subunităţi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj din localităţile Zalău, Şimleu Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei, Nuşfalău, Hida şi Ileanda, au luat parte, de la începutul acestui an, la peste 2.000 de intervenţii. De asemenea, în primele opt luni ale acestui an, au fost înregistrate un număr de 392 de evenimente, din care, au necesitat intervenţia propriu zisă 327. Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii ISU Sălaj, în 37 de cazuri, forţele de intervenţie s-au deplasat şi nu au intervenit, iar în alte 28 situaţii au…

Mai mult...

Sună clopoţelul! Luni începe un nou an şcolar

Aproximativ 40.000 de elevi din judeţul Sălaj se vor îndrepta luni, 14 septembrie, spre şcoli şi grădiniţe. Majoritatea unităţilor de învăţământ şi-au programat festivitatea de deschidere a anului şcolar pentru ora 9. Există şi excepţii. La Liceul Reformat “ Wesselenyi” şi la Liceul Ordotox “Sfântul Nicolae” din municipiul Zalău festivitatea de deschidere a anului şcolar 2015-2016 va începe la ora 10, la Liceul Pedagogic “Gheorghe Şincai” Zalău – momentul festiv va fi va începe la ora 9,30, la Școala Gimnazială “Lucian Blaga” din Jibou la 8.30, iar la Şcoala Postliceală…

Mai mult...

Cadou de la Primăria Zalău: Elevii de la CNS Zalău încep anul şcolar printre şanţuri şi moloz

Buldozere, picamere, conducte sparte şi mult praf. De asta vor avea parte, în primele zile de şcoală, elevii Colegiului Naţional „Silvania” Zalău. După ani lungi de aşteptare, în care unitatea de învăţământ, tocmai din centrul reşedinţei de judeţ, a avut doar bazin de vidanjare, aceasta va fi racordată la reţeaua de canalizare a municipiului. Cu toate că proiectul se regăsea pe lista de investiţii pentru anul 2015, lucrarea fiind una mai mult decât necesară, săpăturile au început la CNS Zalău cu foarte puţin timp înainte de prima oră de curs…

Mai mult...

Zvonoteca

# Nici nu a venit bine toamna că adepiştii s-au apucat să facă puţină curăţenie înainte de sosirea iernii. Foarte bine, până la urmă şi acest lucru intră tot în atribuţiile lor. Problema e că au pornit maşinile de tuns şi fierăstraiele de curăţat gardurile vii aproape cu noaptea-n cap. Miercuri, era 7,30 dimineaţa, iar adepiştii terminaseră deja o mare parte din ceea ce aveau de făcut în cartierul Porolissum. Cei care locuiesc la parterul blocurilor au fost nevoiţi, săracii, să închidă geamurile şi să-şi pună pernele-n cap pentru a…

Mai mult...

Puişorii lui tata Puiu

Marius Morar Punctul câştigat de România în faţa Ungariei, dar mai ales cel câştigat pe Naţional Arena în faţa Greciei nu a făcut altceva decât să scoată încă o dată în evidenţă, dacă mai era cazul, situaţia mai mult decât delicată din fotbalul românesc. Trăim într-o lume în care politicul şi-a înfipt adânc coada în sport, foarte mult şi în fotbal, iar acest lucru face, de multe ori, mai mult rău decât bine. Aleşii locali au afinităţi faţă de anumite sporturi, unde pompează „la greu”, iar altele sunt lăsate în…

Mai mult...