Stefan Birtalan – salajeanul care a incantat o lume intreaga

Stefan Birtalan - salajeanul care a incantat o lume intreaga*Descoperit de regretatul profesor de sport, Budu Virgil, pe vremea cand era elev la liceul din Jibou, Stefan Birtalan avea sa devina peste ani unul dintre cei mai mari handbalisti ai Romaniei si ai lumii

*Odata cu trecerea anilor avea sa se stabileasca in capitala, insa, in vara anului 2005 Birtalan s-a reintors pentru doua zile la Jibou, alaturi de sotia sa, Eva, fiind desemnat la Zilele Jiboului cetatean de onoare al orasului

In toamna anului 1948, in Zalau se naste copilul Stefan Birtalan. Un nume care intre ani 1970 – 1985 avea sa faca furori in handbalul romanesc si mondial. Chiar daca unii spun ca fostul mare handbalist roman nu a avut o copilarie prea fericita, Birtalan a reusit sa treaca peste toate obstacolele vietii, croindu-si o cariera impresionanta de jucator. In prezent este consilier pe probleme de handbal in cadrul clubului Steuaua Bucuresti.

La inceput a practicat baschetul

Cu toate ca multa lume il cunoaste ca fiind jibouan, Stefan Birtalan a petrecut primii zece ani din viata la Zalau, mutandu-se la Jibou abia in clasa a treia, dupa ce tatal sau, Birtalan Istvan, a devenit bucatar la cantina liceului. Multa lume ma stie ca jibouan, fiindca de la Jibou am facut pasul spre marea performanta. Eu insa sunt nascut in Zalau. Acolo am facut gradinita si scoala generala pana in clasa a III-a, ne-a precizat fostul campion mondial la handbal, Stefan Birtalan, care isi aduce aminte cum era dus de tatal sau cu sareta la gradinita. Si acum le mai spun celor de aici (n.r. din Bucuresti) cand mai facem cate o gluma ca noi nu am avut masini, dar am avut sarete, ne afirma zambind Birtalan. Fiind un tip inalt de statura, Birtalan a practicat la inceput baschetul, insa, ambitiile l-au determinat sa treaca dupa scurt timp la handbal. Am inceput cu baschetul, dar m-a deranjat ca tot timpul echipa liceului nostru pierdea in fata Zalaului si nu puteam accede in competitiile superioare. Atunci ne-am decis sa facem o echipa de handbal, fiindca acolo concurenta nu era atat de mare, rememoreaza cel caruia i se spunea Tunarul.

Un portar din Carei a refuzat ca apere intr-un meci, fiindu-i frica de sutul lui Birtalan

Cel care l-a descoperit pe Stefan Birtalan in perioada liceului a fost regretatul profesor de sport, Budu Virgil, care era si antrenor al echipei de handbal, Rapid CFR Bucuresti. Formatia evolua in acele vremuri in campionatul regional (Regiunea Cluj), iar in deplasare, cu echipa mai obisnuia sa plece si Ion Ivanescu, cel care i-a fost lui Birtalan diriginte si profesor de istorie. Acesta isi aminteste cum, intr-un meci pe care echipa l-a sustinut la Carei, portarul formatiei gazda a refuzat sa apere in acea partida, fiindu-i frica de sutul foarte puternic pe care il avea Birtalan. Desi nu a avut o copilarie prea fericita, Birtalan a fost unul dintre cei mai buni elevi din clasa la invatatura. A facut parte din echipa liceului, iar cand a terminat liceul a si fost de cei de la Minaur Baia Mare. I se spunea datorita sutului foarte puternic pe care il avea. Chiar imi amintesc cum ne intrebau toate echipele cand mergeam in deplasare daca l-am dus si pe Birtalan, fiindca toti portarii se speriau de sutul lui. La un meci de la Carei, portarul echipei gazda chiar a refuzat sa apere, deoarece ii era frica de sutul lui Birtalan. A fost mandria echipei. Aveam in sala peste 200 de spectatori la meciurile de handbal, multi dintrei ei venind doar pentru a-l vedea pe Birtalan, povesteste fostul profesor de istorie, Ion Ivanescu.

Sunt mandru ca m-am nascut in Salaj

Desi de aproximativ 39 de ani locuieste in Bucuresti, de fiecare data cand vine vorba de Salaj, Birtalan nu ezita sa le spuna prietenilor sau celor cu care intra in discutie ca de aici a facut pasul spre marea performanta. Sunt mandru ca m-am nascut in Salaj si ma bucur ca de acolo am ajuns sa fac performanta, a declarat Birtalan.

A fost desemnat de trei ori cel mai bun jucator din lume

Prima echipa la care a fost legitimat Stefan Birtalan a fost Rapid CFR Jibou, legitimatie pe care o mai pastreaza si acum. Insa, imediat dupa ce a terminat liceul, Tunarul avea sa se transfere la Minerul Baia Mare (actualul Minaur), unde a evoluat timp de doi ani, perioada in care a cunoscut-o si pe Eva, actuala sa sotie. In sezonul 1970 – 1971 avea sa evolueze deja pentru Steaua Bucuresti, echipa la care a jucat timp de 15 ani. In tot acest timp, Birtalan avea sa castige 12 titluri de campion cu Steaua, cinci Cupe ale Romaniei si Cupa Campionilor Europeni in 1977. Pentru prima reprezentativa a Romaniei a jucat 14 ani, timp in care a imbracat de 231 de ori tricoul echipei nationale. Cu reprezentativa tarii noastre a devenit dublu campion mondial (1970 la Paris si 1974 la Berlin), iar la Campionatul Mondial din 1974 a fost desemnat golgeterul campionatului, cu 43 de reusite. A participat la trei editii ale Jocurilor Olimpice de vara si de fiecare data a fost medaliat: bronz in 1972 la Munchen si in 1980 la Moscova si argint in 1976 la Montreal. In total a marcat 933 de goluri pentru echipa Romaniei, ocupand locul trei in clasamentul all-time, dupa Vasile Stanga (1414 goluri) si Robert Licu (1054 goluri). De trei ori a fost desemnat cel mai bun jucator al lumii, in 1974, 1976 si 1977. In 1974 a primit si titlul de cel mai bun sportiv al Romaniei, distinctie care i-a mai revenit si in 1976. Tot in 1974 a devenit maestru al sportului, iar in prezent ocupa locul sapte in clasamentul celor mai buni jucatori de handbal din secolul XX.

Si-a gasit familia dupa doua ore de cautari pe Aeroportul Otopeni

Desi a avut parte de foarte multe premieri in cariera de jucator, Stefan Birtalan ne-a marturisit ca unul dintre cele mai frumoase momente a fost atunci cand a castigat pentru a doua oara titlul de campion mondial cu echipa nationala a Romaniei. Toate momentele in care am castigat ceva au fost frumoase. Insa, cel mai frumos a fost in 1974, cand am castigat a doua oara Campionatul Mondial. La intoarcerea in tara, dupa ce am aterizat pe Aeroportul Otopeni mi-au trebuit doua ore ca sa-mi gasesc familia, deoarece ne astepta foarte multa lume.

Am fost Brazilia handbalului

Fostul mare handbalist roman ne-a spus cateva cuvinte si despre actuala generatie din handbalul romanesc, careia este de parere ca ii va fi foarte greu sa repete rezultatele generatiei din anii 1970 – 1985. Este greu pentru generatia de azi sa obtina acele rezultate. Pe vremema mea a fost o generatie senzationala a Romaniei. Meritul este al tuturor, nu numai al meu, pentru rezultatele pe care le-am obtinut. Noi am fost, practic, o Brazilie a handbalului, a declarat Birtalan.

Nevoit sa renunte la antrenorat din cauza bolii

Dupa ce si-a incheiat cariera de jucator la Steaua, Stefan Birtalan a continuat sa ramana in cadrul clubului, antrenand echipa intre anii 1985 – 1994. Intre anii 1986 – 1992 s-a aflat si la carma echipei nationale de tineret, iar intre anii 1992 – 1993 a fost antrenor al reprezentativei de seniori. In 1994 a parasit tara pentru o perioada de patru ani, timp in care a antrenat nationala Qatarului. In 1999 a revenit pe banca ros-albastrilor, echipa pe care a continuat sa o antreneze pana in 2002. Viata insa avea sa i se schimbe total un an mai devreme, cand magicianul de pe semirec a fost depistat cu virusul hepatic C. Chiar luasem campionatul in acel an cu Steaua, isi aduce aminte fostul mare handbalist al Stelei si al Romaniei. La recomandarea medicilor, a fost nevoit sa se lase de antrenorat, dandu-i-se o alta functie in cadrul clubului. Vara trecuta insa, Stefan Birtalan a trecut prin clipe de cosmar, fiind nevoit sa suporte un transplant de ficat pentru a supravietui. Din fericire pentru el, pentru familia sa, dar si pentru cei care-l cunosc, operatia efectuata de doctorul Irinel Popescu si echipa sa a decurs normal, iar acum, la mai bine de zece luni de la operatie, Tunarul ne-a declarat ca se simte ca un om normal. Sunt ca un om normal. Incerc sa merg cat mai mult pe jos. Abia astept sa vina si vremea buna sa pot sta mai mult in aer liber, a precizat fostul handbalist. Chiar daca transplantul s-a efectuat in cele mai bune conditii, virusul hepatic C nu a disparut din organismul sau, Birtalan fiind nevoit sa urmeze un tratament foarte strict. O data pe saptamana trece si pe la Clinica Fundeni, unde a si fost operat, pentru a fi consultat de medicul chirurg Irinel Popescu.

Fiul sau evolueaza la CSM Satu Mare

In varsta de 61 de ani, Stefan Birtalan are doi copii. O fiica de 30 de ani, Eva Diana Birtalan care lucreaza in cadrul Comitetului Olimpic si Sportiv Roman si un fiu de 27 de ani, Stefan Birtalan, handbalist la CSM Satu Mare. Acesta si-a inceput cariera de jucator la Steaua, iar inainte de a ajunge la clubul satmarean a mai evoluat la Handbal Club Odorhei. Echipa la care evolueaza fiul marelui handbalist roman se afla pe primul loc in Seria C a Diviziei A, avand sanse reale de a promova in Liga Nationala.

Invitat la Zalau pentru partida cu Oltchim Ramnicu Valcea

Prieteni inca din tinerete, Gheorghe Tadici si Stefan Birtalan au continuat sa tina legatura prin telefon, desi drumurile celor doi in viata au fost total diferite, iar de cate ori au avut ocazia s-au si intalnit pentru a depana cateva amintiri. Birtalan a fost ultima data in Salaj in vara anului 2005, cand a fost desemnat cetatean de onoare al orasului Jibou, insa Consiliul Director al Handbal Club Zalau intentioneaza sa-i faca o invitatie la partida de pe teren propriu, cu Oltchim Ramnicu Valcea, din data de 29 aprilie. Vrem sa-l invitam la Zalau la meciul cu Valcea, insa sper sa poata veni cu cateva zile mai repede, pentru a merge si prin Jibou sa-si revada fostii profesori si prieteni, dar sa se intalneasca si la Zalau cu iubitorii handbalului, ne-a declarat managerul general al HC Zalau Gheorghe Tadici. Dornic fiind sa revina pe meleagurile salajene, magicianul semicercului a spus ca ar raspunde cu placere unei asemenea invitatii, mai ales ca are si rudenii in Zalau. As reveni cu multa placere in Salaj, mai ales ca la Zalau am si doua verisoare. Vreau sa vad cum arata acum Zalaul, a mai afirmat Birtalan.

Leave a Comment